The Dark Tower

Omslagsbild The Dark Tower

Regissör: Nikolaj Arcel
Manus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel
Skådespelare: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor
Produktionsår: 2017
Längd: 95 minuter

Jake Chambers mamma är bekymrad medan styvfadern är förbittrad. I år har Jake plågats av märkligt realistiska drömmar, drömmar som han förevigar i märkliga teckningar. Inga psykologer kommer någon vart med honom och den fantasivärld som verkar så verklig för honom. Men en natt drömmer han om Roland Deschain, den sista revolvermannen som är fast i en evig kamp mot Walter O’Dim, även känd som mannen i svart. När mannen i svarts hantlangare visar sig vara ute efter Jake i sin kamp för att ta över svarta tornet, tvingas Jake bege sig ut på en resa till en annan värld för att hitta Roland. Tillsammans kan de vara det enda som står emellan mannen i svart och universums förödelse.

The Dark Tower är både baserad på och samtidigt en uppföljare till Stephen Kings bokserie med samma namn. Många fans till bokserien har spytt galla över filmatiseringen, men jag har inte läst bokserien. För mig är det ett klart godkänt, klassiskt fantasyäventyr där en ung pojke hamnar i en annan värld för att rädda hela universum. Foto och specialeffekter är snygga. Filmen inleds med lite obehagliga scener (barn som utnyttjas som batterier och karaktärer som håller på att tappa sin hud), men tar inte fasta på skräckmaterialet som lär finnas i förlagan utan satsar på att bli en snäll, men ändå spännande ungdomsfilm.

Skådespelarmässigt tycker jag att The Dark Tower levererar. Idris Elba porträtterar revolvermannen Roland ytterst skickligt. Han levererar dialoger med patos och känns övertygande. Relationen som växer fram mellan Jake, porträtterad av barnskådespelaren Tom Taylor och Roland är rörande. Matthew McConaughey gör ett oväntat bra jobb som den ondskefulla Walter.

The Dark Tower är en stundtals tafatt film, men ändå en godkänd och tämligen klassisk fantasyberättelse.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Dark Tower

  1. Sofies bokblogg skriver:

    Hej!
    Skulle du vilja vara med i min julkalenderbloggstafett? I så fall finns mer info på min blogg. ?

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.