The Dig

Poster för The Dig

Regissör: Simon Stone
Manus: Moira Buffini
Skådespelare: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James
Produktionsår: 2021
Längd: 112 minuter

Storbritannien förbereder sig för krig. Men på en bondgård, belägen vid en flod i Suffolk, finns det en spänning av annat slag. Änkan Mrs Pretty har fått sina aningar bekräftade att de märkliga högarna på hennes land innehåller skatter. Tillsammans med Basil Brown utforskar hon dess hemligheter. Men ju längre utgrävningen pågår mot bakgrunden av den nationella oroligheten, står det snart klart att de inte har gjort några vanliga fynd… och upptäckten leder snart till alla typer av svartsjuka och spänningar.

Jag vet inte riktigt vad det var som fick mig att lägga till The Dig på min lista på Netflix. Carey Mulligan är ingen större favorit hos mig. Inte heller Lily James. Ralph Fiennes är så klart alltid någon att räkna med, men det måste ha varit något med handlingen som fångade mig.

The Dig är baserad på en roman av John Preston med samma namn, som i sin tur är baserad på verkliga händelser. Även om mina förväntningar på denna film var låga, så fann jag mig snart fängslad av den. Mulligan och Fiennes har en fin kemi och vänskapen som växer fram mellan deras båda karaktärer är så fint skildrad att jag inte ens retar mig på Mulligans skådespeleri som jag brukar kunna göra.

The Dig är en varm och mysig film. Ändå löper det en tråd av spänning i bakgrunden hela tiden, när kriget lutar sig hotande över dem. Det är ett finkänsligt drama med skickliga skådespelare, bra kostymer, snyggt foto och ett välskrivet manus. Självfallet tar den sig en del friheter med historiska faktum för att skapa ytterligare drama, såsom relationen mellan Peggy Piggot (Lily James) och hennes man. Jag har ärligt talat lite svårt att förstå varför man har valt att göra den ändringen och överhuvudtaget lägga så mycket krut på dessa karaktärer.

Men annars är The Dig en riktig feelgoodfilm, som är värd att tillbringa en kväll med.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.