The Female Man av Joanna Russ

The Female Man av Joanna Russ

Författare: Joanna Russ
Förlag: Gollancz (2010)
Antal sidor: 207 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fyra kvinnor, från olika universum. Joannas värld liknar vår egen, men kanske inte riktigt. I Jeaninnes värld inträffade aldrig andra världskriget och Depressionen gick aldrig över. Janets värld befolkas enbart av kvinnor, efter att alla män dött ut i en mystisk sjukdom. Hon landar i de andras universum och drar dem till varandra. Hur deras verkligheter vidrör varandra kommer förändra dem. Det kommer få dem att ifrågasätta deras uppfattningar om kön och kvinnans plats i världen.

Innan AfterEllen togs över alltfler transofobiska röster, var jag med i deras bokcirkel. På något science fiction-tema var The Female Man ett av de alternativ vi valde mellan. (Jag kommer inte ihåg vad som röstades fram, men inte var det den här.) Jag har haft den på läslistan sedan dess. Därför blev jag oerhört glad när den var med på Science Fiction bokhandelns bokrea i år.

Jag tror man måste ha i åtanke när The Female Man skrevs när man läser den. Den är skriven på 70-talet och feminismen är på frammarsch. Joanna Russ identifierar dessutom som radikalfeminist, så det kanske säger en del om boken dessutom. Det här är nämligen radikalt och till stora delar ursinnigt, men är också en satir. Detta är något många tycks glömma bort och förutsätta att Russ själv drömmer om Janets kvinnodominerade värld som en utopi.

Strukturen i The Female Man är komplex. Det är fragmentariskt: varje kapitel är på ytan tillägnad en viss karaktärs perspektiv. Men inom dess perspektiv skiftar det mellan de olika karaktärerna. Det skiftar också i tid och rum. Detta är en bok som kräver vakenhet av läsaren. Det är alltför lätt att gå vilse i den.

The Female Man kan på många sätt kännas daterad och starkt bunden till sin kontext. Men på sätt och vis är den ständigt aktuellt. Det finns passager som får mig att skratta och nicka instämmande. Som ett stycke på en fest som Joanna och Janet befinner sig på, där Joanna och en av männen har varsin bok. En för kvinnor, en för män. I denna bok finns regler för hur det är acceptabelt för dem att bete sig.

The Female Man var inte vad jag hade väntat mig och det är ingen lätt bok, men den är helt klart läsvärd i sin status som både science fiction- och feministisk klassiker.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.