The Kama Sutra

Omslagsbild The Kama Sutra av Mallanaga Vatsyayana

Författare: Mallanaga Vatsyayana
Originaltitel: कामसूत्र
Översättare: Sir Richard Burton
Förlag: Penguin Books (1997)
Antal sidor: 198 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Mallanaga Vatsyayana var en filosof i den Vediska traditionen, som står som författare till bland annat The Kama Sutra. Titeln betyder aforismer om kärlek och den skrevs någon gång mellan andra och sjätte århundrandet. Dess skop rör sig dock bortom kärleken och täcker även filosofi, sociologi, psykologi, hinduisk dogm, vetenskaplig nyfikenhet och sexologi. Denna titel ger en insikt till en tidigare kultur.

Vem har inte hört talas om The Kama Sutra? För att i väst vara känd som en bok om sex och njutning är det en förvånansvärt liten del av texten som berör detta. Eller kanske inte så förvånande egentligen. Vi har en tendens att få en hel del om bakfoten när det gäller andra kulturer.

The Kama Sutra är ett filosofiskt verk som handlar om hur du bör leva ditt liv till stora delar. Innan du kan ägna dig åt kama (kärlek), måste du ha tillägnat dig dharma (religiös merit) och artha (förverkligandet av sociala och politiska mål.) Först när en man har uppnått dessa kan han ägna sig åt att uppvakta en kvinna. Det finns oerhört stränga regler för vilken typ av kvinna en man ska uppvakta. Bland annat måste hon vara oskuld och inte alltför långt gången i puberteten. Blä.

The Kama Sutra är en produkt av sin tid och därför egentligen inte applicerbar alls idag. Den innehåller mycket sunkiga idéer för den moderna läsaren, bland annat i sin hyllning av oskulden. Men den fördömer inte män från att försöka ta en flickas oskuld, även om de inte har för avsikt att gifta sig med henne, vilket gör att hon inte kommer kunna gifta sig. En kvinna lär enligt texten visa sitt samtycke genom att sparka och slå, vilket vi alla kan förstå inte rör sig om samtycke egentligen. Och mellan idéer som får en att må illa, finns det saker som får en att fnissa lite istället. The Kama Sutra styr väldigt älskogen, bland annat genom de olika sätt det är tillåtet att omfamna, bita eller riva. Allt annat är inte tillåtet.

The Kama Sutra är onekligen ett fascinerande tidsdokument, men den som läser den i hopp om att bli nästa sexgud kommer troligen bli besviken.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Kama Sutra

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.