The Lady of the Lake av Andrzej Sapkowski

Omslagsbild The Lady of the Lake av Andrzej Sapkowski

Författare: Andrzej Sapkowski
Originaltitel: Pani Jeziora
Översättare: David French
Serie: The Witcher, #7
Förlag: Gollancz (2020)
Antal sidor: 531 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter att ha jagats genom en portal i Svalornas torn och knappt undkommit med livet, finner sig Ciri i en värld som inte är hennes egen. En alvisk värld. Här är hon fångad, utan någon utväg. Tid verkar inte existera och det finns inga tydliga gränser eller portaler för att återvända till hennes egen värld. Men Ciri är ett profetians barn och vägrar låta sig besegras. Hon vet att hon måste fly för att återigen kunna ansluta sig till häxkarlen Geralt och hans följeslagare. Men också för att övervinna sin värsta mardröm: Leo Bonhart, mannen som jagade, sårade och torterade Ciri är fortfarande henne hack i häl. Och världen ligger fortfarande i krig.

Jag har stött på en del kritik mot The Lady of the Lake för att Andrzej Sapkowski introducerar andra verkligheter än Ciris och Geralt. Att det skulle komma från ingenstans. Då undrar jag om vi har läst samma serie, då jag tycker att det hela tiden har funnits tecken på att det finns andra världar och att deras verklighet är förbunden med vår. Jag har tolkat det som att alver, dvärgar och andra varelser är de som är inhemska till Kontinenten, medan människan invaderade från en annan verklighet.

Men för att återvända till The Lady of the Lake. Här börjar Sapkowski knyta ihop allting. Saker som har verkat vara obetydliga sidospår, såsom en sagoberättare och en skock barn, visar sig ha betydelse för Ciris resa och återförening med Geralt och Yennefer. Det är spännande att se alla bitar falla på plats. Överlag är det en spännande bok som är ytterst svår att lägga ifrån sig. Liksom de tidigare böckerna är tidslinjen komplex och vi hoppar hejvilt omkring.

The Lady of the Lake är dock ingen lätt bok att ta till sig. Det här är en värld med skuggor av grått, där det aldrig har varit lätt att göra det rätta. Jag hade inte nödvändigtvis förväntat mig ett lyckligt slut, men kanske inte ett fullt så här dystert. Ändå är det på något sätt hoppfullt. Många av mänsklighetens värsta sidor skildras, med ursprung i okunskap, avundsjuka och makthunger, men också de finare. Vad vänskap och lojalitet kan åstadkomma och hur mycket godhet som ryms i en person.

The Lady of the Lake var ingen lätt bok att ta till sig. Det var vemodigt att säga farväl av den här serien, även om jag har en fristående bok kvar.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

The Last Wish (recension)

Sword of Destiny (recension)

Blood of Elves (recension)

Time of Contempt (recension)

Baptism of Fire (recension)

The Tower of the Swallow (recension)

The Lady of the Lake

Season of Storms (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Lady of the Lake av Andrzej Sapkowski

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.