The Others

Omslagsbild The Others

Regissör: Alejandro Amenábar
Manus: Alejandro Amenábar
Skådespelare: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Ecclestion
Produktionsår: 2001
Längd: 101 minuter

Gudfruktiga Grace lever tillsammans med sina två barn i en viktoriansk herrgård på ön Jersey. Där väntar de på att kriget ska bli över och att Grace make ska komma hem. Plötsligt försvinner allt tjänstefolk. Grace sätter in en annons för att hitta nya människor att tjänstgöra i hushållet. Tre udda personer besvarar annonsen. Snart efter deras ankomst börjar det hända häpnadsväckande saker. Grace dotter hävdar att hon ser uppenbarelser, men på grund av sin djupt gående tro vägrar Grace till en början att tro barnet. Men snart börjar det hända alltfler märkliga saker. Saker som får Grace att tro att de inte är ensamma i huset.

The Others är en film som jag minns från skarven av min barndom och mina tonår. Den har en tvist på slutet som har levt sig kvar i mig, därför att då var den så oerhört chockerande. Även stämningen är oerhört suggestiv. Grace barn lider av fotosensitivitet (de är allergiska mot ljus), vilket innebär att huset ständigt ligger i mörker. Den belysning som filmen ofta har tillgång till är levande ljus, vilket blir effektfullt. Husets isolation, kläderna, allting bidrar till att bygga upp stämningen. Trots att filmen är en engelskspråkig produktion, bidrar Alejandro Amenábars regi och manus till en känsla av spansk skräckfilm i stil med El Orfanato.

När man känner till tvisten i The Others, blir filmen mer sorglig än otäck. Men första gången jag såg den tyckte jag att den var riktigt obehaglig. Den är också väl värd att se om. Nicole Kidman är lysande i rollen som Grace. Christopher Eccleston är inte med i filmen någon längre stund, men den stund han är med spelar han en chockad soldat och återvändande make med stor övertygelse. Fionnula Flanagan porträtterar hushållerskan Mrs. Mills både sympatiskt och lite obehagligt. De enda invändningar jag egentligen har mot skådespelarna är barnen, James Bentley och Alakina Mann, som är föga övertygande stundtals.

The Others är en suggestiv, men sorglig, skräckfilm med en tvist på slutet som tar tittaren med häpnad första gången de ser filmen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Others

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.