The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton

Omslagsbild The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton

Författare: Stuart Turton
Förlag: Raven Books (2018)
Antal sidor: 505 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På en fest som har anordnats av hennes föräldrar kommer Evelyn Hardcastle att mördas – igen. Hon har mördats ett hundratal gånger och varje dag är Aiden Bishop alltför sen för att rädda henne. Enda sättet för honom att bryta cykeln är genom att lista ut vem som är Evelyns mördare. Men när varje dag börjar på nytt, så vaknar Aiden upp i en annan gästs kropp. Och någon försöker desperat hindra honom från att någonsin lämna Blackheath…

Vad som fångade min uppmärksamhet med The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle var premissen: att lösa ett mordmysterium, men att göra det när man vaknar upp i en annan persons kropp. Det lät lite som Jag, En möter deckare. Men bortsett från det här med att vakna upp i en ny kropp varje dag, så slutar likheterna mellan de två böckerna där. En i David Levithans bok är hela tiden sig själv. Aiden måste kämpa med att inte låta sig slukas av sina värdkroppars personlighet och deras egenheter. Just kampen för att behålla sin personlighet, sitt fokus och sitt syfte leder till en spänning som löper genom romanen.

Trots sin smått unika premiss, är The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle stöpt i en klassisk pusseldeckarform. Varje kapitel avslöjar ledtrådar som ska leda oss till upplösningen. Vissa delar av historien finner jag förutsägbara. Andra mindre så. Det förutsägbara blandas med överraskningar.

Dock tycker jag att The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle inledningsvis är svår att komma in i. Den fångar inte riktigt mitt intresse. Men när jag väl ger den en chans, när jag börjar förstå den komplexa strukturen i de kroppar som Aiden besitter och hur invecklad tidslinjen är, desto mer tjusad blir jag av denna debut. Efter ett tag får jag oerhört svårt att lägga den ifrån mig. Bara ett kapitel till. Bara ett kapitel till så att jag får veta om det jag misstänker stämmer.

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle är en oerhört komplex debutroman, men det känns som om Stuart Turton lyckas ro i land det han har förutsatt sig att genomföra.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.