Författare: Ransom Riggs
Illustratör: Eugene Smith
Förlag: Quirk Books (2009)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
I The Sherlock Holmes Handbook utforskar Ransom Riggs världens mest berömda detektivs metodologi. Från att analysera fingeravtryck och avkoda krypteringar till att skapa förklädnader och fejka sig egen död, får läsaren lära sig hur Sherlock Holmes löste de största bland sina fall. Men även moderna tekniker som finns tillgängliga för den moderne privatdetektiven. Längs med vägen kommer läsaren att få ta del av en massa fakta kring mästerdetektiven och hans universum.
The Sherlock Holmes Handbook är den andra boken jag läser av Riggs, och den första som inte är skönlitterär. Det som hans böcker tycks ha gemensamt är att de är visuellt slående. Denna har fina illustrationer och snygg layout, som får tankarna att fara lite till hur originalutgåvorna säkert såg ut.
Layouten gör det hela till en fröjd för ögat, men The Sherlock Holmes Handbook är även en fest för hjärnan. Det finns mycket att lära sig om Holmes olika metoder, och något av det roligaste med hela boken var att försöka avkoda krypteringarna. Ett varningens ord: om du inte har läst allt om Sherlock Holmes och avskyr spoilers, bör du kanske undvika denna eftersom den exemplifierar teknikerna med de historier som de förekommer i. Om du har läst allt eller inte avskyr spoilers, då är den här boken oumbärlig för den som älskar Sherlock Holmes.
Men mest intressant är kanske de stycken i The Sherlock Holmes Handbook som handlar om den viktorianska tiden som Holmes och Watson levde i. Allt från hur det verkligen rådde med tidens opiumhålor till hur de klädde sig, eller varför Holmes förmodligen inte sprang runt i en deerstalker-hatt inne i stan (eftersom han var en modemedveten man.) Eller vad sägs om en genomgång om vilken verklig brottsling som troligen inspirerade Arthur Conan Doyle när han skapade Moriarty?
Det finns en sak som jag inte gillar med The Sherlock Holmes Handbook, och det rör kapitlet som gäller hur en ska hantera kvinnor. Ja, ni hör ju själva hur det låter. Originalböckerna har inte världens bästa kvinnosyn och det känns onödigt att reproducera det i en modern bok, genom att uppmuntra detektiven utnyttja deras lättmanipulerade känslor eller att kvinnors motiv till att begå brott är otroligt komplicerade på grund av att de är hemlighetsfulla av naturen.
The Sherlock Holmes Handbook är en mycket snygg och intressant bok som bör pryda varje Sherlock Holmes-fans bokhylla.
Wow, den boken verkar intressant
Det är den verkligen 🙂
Pingback: Månadsrapport: December 2014 - C.R.M. Nilsson