Till kanten av himlen av Anhua Gao

till kanten av himlen

Betyg: ☆☆☆
Författare: Anhua Gao
Originaltitel: To the Edge of the Sky
Översättare: Margareta Eklöf
Förlag: Wahlström & Widstrand (2000)
Antal sidor: 427 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Anhua Gao föds år 1949, det år som Mao kommer till makten i Kina. Hennes föräldrar var med om att bygga upp kommunistregeringen och hon tillhör en av de första generationerna i Maos Kina. Föräldrarna dör när hon är väldigt ung, vilket sätter henne och hennes syskon i en sårbar situation. Men Anhua gör det bästa av situationen: hon är en duktig student och en flitig arbetare. Detta kommer hjälpa henne genom resan till landet vid kanten av himlen – Storbritannien.

Kommentarer

Som barn får Anhua Gao konstant höra om hur bra det är att leva i Kina och hur fruktansvärt det är att bo i väst. Särskilt i USA och USA:s mest lojala underhuggare: Storbritannien. Men var ligger egentligen Storbritannien? Hur hon än letar på kartan kan hon inte hitta landet. Hennes mamma visar henne när hon frågar och säger att det ligger vid kanten av himlen. Jag gillar hur vi får veta anledningen till titeln och att denna fascination för Storbritannien fortsätter genom boken.

Liksom så många andra, ifrågasätter inte Anhua till en början vad som pågår i landet. Varför skulle hon? Hon har ju indoktrinerats hela skoltiden med hur bra hon har det i Kina. Men så småningom börjar saker och ting inte riktigt stämma. Om det nu är så bra att leva i Kina, hur kommer det sig att regimen behandlar sitt folk som det gör? Och alla dessa motstridiga budskap som avlöser varandra…

Det som är intressant är hur hennes skildring av Mao skiljers sig gentemot andra som skriver om sina upplevelser av den här tiden. I de flesta andra fall skildras han som en visionär, som dessvärre inte var grundad i verkligheten. Denna kvinna däremot ser honom som manipulativ och beräknande. Varenda manövrering är noggrant uträknad för att bli av med hans fiender.

Stundtals kan jag bli lite irriterad över att hon inte erkänner att hon befann sig i en väldigt priviligierad position. Anhua har både extrem otur och fruktansvärd tur genom bokens lopp. Eftersom hennes föräldrar hjälpte till att bygga upp kommunistpartiet och ses som revolutionsmartyrer, har hon fortfarande mycket kontakter genom sitt liv som hjälper henne ur hennes knipor. Hon har haft det svårt, men utan sina kontakter skulle saker och ting ha varit tusen gånger värre.

Annars är detta en ganska klassisk uppväxtskildring från den här tiden i Kina. Om du liksom mig har läst ett par stycken ser du snart vart det barkar hän och kan förutsäga saker och ting. Det är när saker som är unika för henne, som att hon blir anklagad för att spioneri, som det blir intressant. Men slutet slätas över. Det sker alltför hastigt. Spionerianklagelsen och hur hon fattar beslutet att lämna landet blir väldigt slarvigt berättad. Detta är lite störande då berättelsen annars är väldigt välskriven och väldistribuerad.

Till kanten av himlen är en ganska typisk uppväxtskildring i Maos Kina, men den har sina intressanta sidor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Till kanten av himlen av Anhua Gao

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Lena skriver:

    Den verkar jätteintressant!

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Jag blir alltid så lockad att läsa mer om Kina när jag läser vad du skriver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.