Tio anledningar till att jag älskar Harry Potter

Topp Tio Tisdag

Idag börjar nerverna så smått slå till. Imorgon ska jag opponera och försvara min c-uppsats, sedan är jag färdig beteendevetare. Så idag blir det till att förbereda sig själv.

Detta är anledningen till att min Top Ten Tuesday-lista ser lite konstig ut. Veckans tema är Ten Reasons I Love X — could be a certain book, character, author, your indie bookstore, a fandom, a tv show, reading, a hobby, a genre. Honestly anything you want to gush about. Jag tänkte genast Harry Potter, men det blev svårare än jag trott att få till något vettigt.

Harry Potter räddade mitt liv, på sätt och vis. Min mellanstadieperiod var inte kul. Den var så långt ifrån kul en kan komma och jag mådde inte alls bra psykiskt. När jag fick den andra boken i serien i födelsedagspresent så trodde jag med ett barns fasta övertygelse att jag skulle få ett Hogwartsbrev under året. Det höll mig vid liv den sommaren. Och så hittade jag gemenskap och anledningar att kämpa på. Tjejen som inte kunde förstå hur hon skulle överleva tills hon blev 18 är idag 25. Så tack, J. K. Rowling. Tack för att du skapade en värld som jag ville bo i.

Gemenskapen. Få fandoms har skapat en sådan stark gemenskap som Harry Potter-fandom och det var en ära att få vara med om den. Vi spekulerade, fantiserade och lekte med Rowlings universum och knöt livslånga vänskapsband.

Hogwarts. Alltså, vem har inte velat gå på Hogwarts? Som sagt, jag väntar fortfarande på mitt brev. Ugglan har nog bara flugit vilse.

Hur J. K. Rowling planterade spår genom hela seriens lopp. Små omnämningar, som om Mundungus Fletcher i andra boken, kunde få stor betydelse för resten av bokserien.

Hur genomtänkt allting är. Det är väldigt lite i Trollkarlsvärlden som är lämnat till slumpen. Rowling har en tanke till och med bakom vilka språk hon har baserat trollformlerna på. Formler som har med läkemagi att göra har ett grekiskt ursprung, såsom medicinen i vår värld ofta har, medan de mer defensiva formlerna har latinska rötter. Jag lovar, du kan verkligen bygga hela avhandlingar på de referenser som Rowling har gjort i texten.

Karaktärerna. Det finns karaktärer att älska, karaktärer att avsky, karaktärer som är så komplexa att du aldrig riktigt visste var du hade dem och karaktärer som du kunde känna igen dig. För den som växte upp med Harry Potter, så åldrades vi nästan med jämna steg med Harry, Hermione och Ron. Vi växte med dem.

Severus Snape. Ja, han faller väl rimligen inom punkten ovan, men han förtjänar ett eget omnämnande. Som jag avskydde honom i de första böckerna. Som jag till viss del identifierade mig med honom. Han är en av de mest komplexa och intressanta bokkaraktärer som har skapats.

Det går att läsa om böckerna hur många gånger som helst. Och varje gång jag läser om dem så upptäcker jag något helt nytt eller fastnar för en annan detalj.

Fina teman. Vänskap, familj och allas lika värde, bland annat.

Den sista bokens dedikation. Jag får tårar i ögonen bara jag ser den:

jerkadedikation

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tio anledningar till att jag älskar Harry Potter

 1. Monika skriver:

  Det enda jag är lite ledsen för när det gäller Harry Potter är att han inte fanns när jag var ung. Så som jag gillade honom som vuxen får mig att fundera på hur det hade blivit om jag hade läst böckerna i ”rätt” ålder. Nu när jag tänker på det så kanske det var lika bra att jag var vuxen… 😉 Riktigt bra lista!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag är så glad över att ha växt upp med böckerna. Samtidigt kan jag tycka lite synd om dagens barn, för vilka hela serien redan existerar. Det var så spännande att inte veta hur det hela skulle gå 🙂

 2. Boklysten skriver:

  Jag skäms lite när jag tänker på att jag fortfarande inte läst klart hela serien, har två böcker kvar att läsa tror jag.

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Vilken fin kärleksförklaring!
  Jag läste ju också böckerna i vuxen ålder, och det blir ju inte samma sak. Fast jag vet inte vad mitt tonåriga jag hade tyckt… Det jag ser är att de betydde mycket för barnen, i synnerhet vad gäller deras läsande.

 4. Fantastiskt ändå att böcker kan göra så mycket för att faktiskt förändra ett liv 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.