Tisdagstrion: Böcker med parallella handlingar/flera tidsplan

Tisdagstrion

Denna tisdag känner jag mig lite trött och sliten. Det är inte mycket kvar av terminen nu och jag ska ha handledning nu på förmiddagen, så att jag förhoppningsvis kan komma vidare på det sista med uppsatsen. Men först är det förstås tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat böcker med parallella berättelser/flera tidsplan. Jag valde tre böcker som utspelar sig under flera tidsplan.

The Night Watch av Sarah Waters är en av hennes få böcker som inte utspelar sig under 1800-talet. Istället utspelar sig den under andra världskriget. Berättelsen rör sig bakåt i tiden, börjar med slutet och arbetar sig mot början. Under tiden får vi följa fyra Londonbor och deras liv i olika perioder under 40-talet.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens läste jag nu i april. Kya växer upp under udda omständigheter i träskmarken utanför en liten stad i North Carolina. Stadsborna betraktar henne med misstänksamhet och förakt, och ger henne snart epitetet Träskflickan. När en man hittas mördad i träsket blir hon snart misstänkt för mordet. Utspelar sig både i ”nutid” med mordet och i det förflutna, under Kyas uppväxt. Jag var inte särskilt intresserad av denna när den var som mest hypad, men den var riktigt bra.

If We Were Villains av M. L. Rio läste jag ut i förra veckan. Den är tydligt influerad av både Den hemliga historien och The Lake of Dead Languages, men når inte riktigt upp till deras nivå. Oliver Marks har just släppts fri efter att ha avtjänat ett straff för mord, men var det verkligen han som var skyldig? Detektiv Colborne vill veta vad som egentligen hände för tio år sedan, bland de talangfulla unga skådespelare som alltid tycktes spela samma roller… såväl på scen som utanför den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

17 svar på Tisdagstrion: Böcker med parallella handlingar/flera tidsplan

 1. Monika skriver:

  Tre böcker som jag inte har läst. Sarah Waters har jag läst två andra av och vi får väl se om det blir fler.

 2. Har läst och gillat kräftboken, men kom inte att tänka på den i det här sammanhanget.

 3. inte läst dessa men har en i bokhyllan.

 4. Där kräftorna sjunger gillade jag 🙂

 5. Nina Hansson skriver:

  Jag har inte läst din trio men när kräftorna sjunger har jag hemma.

 6. Lena skriver:

  Där kräftorna sjunger var så bra. Tack för övriga tips.

 7. Mösstanten skriver:

  Sarah Waters bok har jag läst. Jag vill minnas att jag tyckte att den var rätt bra.

 8. Lottens Bokblogg skriver:

  En bok som är inspirerad av The Lake of Dead Languages låter ju ändå lockande…

 9. Fialia skriver:

  Jag var också lite misstänksam mot Där kräftorna sjunger, men jag älskade den boken.

 10. Marie skriver:

  Tre böcker jag vill läsa och har i bokhyllan, men så småningom

 11. Robert W skriver:

  Jag läste också När kräftorna sjunger när ”alla andra” hade läst den och jag tyckte verkligen om den.

 12. Sara Pepparkaka skriver:

  Jaså, jag tar till mig tipset The lake of dead languages, jag har funderat på den förr och läst både If we were villains och Den hemliga historien.

 13. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Kräftboken har jag läst. tyckte mycket om den. Sarah Waters har jag läst annat av och även sett filmatiseringar

 14. Ugglanoboken skriver:

  The Night Watch vill jag läsa!

 15. Åsa skriver:

  Sarah Waters bok lät intressant, tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.