Tisdagstrion: De längsta böckerna jag läst

Tisdagstrion

Ah, tisdag igen och jag ser fram emot en lugnare vecka än vad föregående var. Jag har inte lika mycket inbokat. Istället är det analys som gäller denna vecka. Men som sig bör på en tisdag, tänkte jag börja dagen inne hos Ugglan & Boken med tisdagstrion. Denna veckas tema är de längsta böckerna jag har läst. Jag tog de första bästa tegelstenar jag kom på.

Les Misérables av Victor Hugo har i alla fall räknats som världens längsta bok. En lång, vindlande roman där vi får följa en mängd karaktärer, men kanske framförallt den före detta straffången Jean Valjean på hans resa mot ett bättre liv. En riktigt stark och fängslande bok, även om längden till viss del beror på att Victor Hugo håller långa utvikningar om till exempel det parisiska kloaksystemet.

Krig och fred av Leo Tolstoy utspelar sig under Napoleonkrigen och växlar mellan slagfälten och livet där hemma. Vi följer med på baler och generalers strategiska planeringar. Kriget blandas med människors vardagliga passioner. Det är en bok som kräver lite envishet och enträgenhet, men som är väl värd det. Tolstoy har en förmåga att skildra det lite cyniska i sällskapslivet, men också det poänglösa med krig.

Anna Karenina av Leo Tolstoy är lite kortare än hans andra bok, men ändå en tegelsten. Här får vi möta Anna Karenina, en kvinna med oerhört gott anseende i societeten. Hon är gift med den betydligt äldre Karenin och är, om inte lycklig, åtminstone tillfreds. Allting förändras när hon möter greve Vronsky, som gör att hon kommer att riskera allt. Det här är en djupt tragisk berättelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 svar på Tisdagstrion: De längsta böckerna jag läst

 1. Monika skriver:

  Krig och fred och Anna Karenina har jag läst, men de är inte med hos mig. Den Krig och fred jag läste var uppdelad i tre böcker, har jag för mig (det här var i gymnasiet så det var ett tag sedan) och Anna Karenina hade inte kvalat in. Riktigt bra böcker båda två i alla fall.

 2. Les Misérables har jag ju läst, innan jag jag såg musikalen i London

 3. Lena skriver:

  Tolstys två böcker står olästa i min bokhylla. Vill läsa i alla fall en av dem under året.

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har läst Anna Karenina och Krig och fred men inte Samhällets olycksbarn

 5. Mösstanten skriver:

  Anna Karenina och Krig och fred har jag läst. Les Miserables har jag i läslistan. Bra med en påminnelse för läslistan är lång.

 6. Marie Eggimann skriver:

  Jag har inte läst någon av dina men kanske någon gång.

 7. Sanna skriver:

  Jag upplevde Krig och fred som en bladvändare! Men jag förstår vad du menar – i krigsscenerna går tempot ner och det är många sidor totalt.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag talade nog utifrån mig själv som har svårt att hitta motivation till att läsa tegelstenar. De blir ofta stående hos mig. Därför krävdes det lite envishet och enträgenhet från min sida för att motivera mig själv till att ta mig igenom Krig och fred.

 8. Maria skriver:

  Vill läsa Tolstoys böcker!

 9. Cinnamon skriver:

  Anna Karenina har jag läst. Krig och fred står oläst i hyllan och föräldrarna har Samhällets olycksbarn i hyllan efter min gammelmorfar.

 10. Robert W skriver:

  Verkliga klassiker du lyfter fram. Tyvärr har jag inte läst någon av dem. Jag har sett Les Misérables på teatern, men det är ju inte samma sak.

 11. Anna Karenina har jag läst och gillat!

 12. Ugglanoboken skriver:

  Härligt med klassiker! Krig och fred har jag kvar att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.