Tisdagstrion: Frukt eller bär

Tisdagstrion

Tisdag igen. Jag har satt mig själv i karantän efter att ha blivit utsatt för bekräftad smitta på jobbet i helgen och inväntar provsvar. Men morgonen är tidig, jag sitter i min soffa och myser i pyjamas och försöker låta bli att oroa mig. Då kan man passa på att svara på tisdagstrion inne hos Ugglan och Boken. Veckans svåra tema var frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag). Jag fick allt lov att fundera en stund innan jag kom på mina tre.

Kisses, Sighs, and Cherry Blossoms av Milk Morinaga är lite fusk, eftersom cherry i titeln inte riktigt avser körsbär. Men den får vara med i alla fall. Det är en manga i novellform, eller hur man nu ska beskriva den. Den består av kortare serier, som förenas av att de utspelar sig på samma skola och alla berör kärlek mellan två tjejer.

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson var min första bekantskap med denna författare. Den handlar om Sally och Ellen, som båda är bundna till alkoholmissbrukande män. Tillsammans tar de upp kampen mot fattigdom och ofrihet. Sally gör något som är värre än att ligga med män: hon uppviglar dem. Jag var kanske inte helt överväldigad, men jag har fler böcker i hyllan som väntar på mig. Jag gillade ändå det jag läste.

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson är hennes debutroman. I den får vi stifta bekantskap med Jeanette, en adopterad tjej som uppfostrar i ett strängt, frireligiöst hem där hon är en av Guds utvalda. Hennes fall blir därför hårt när hon förälskar sig i en annan tjej. Detta är mer en fiktiv skildring av författarens barndom. Vill man läsa en mer verklighetstrogen skildring av samma period ska man läsa Varför vara lycklig när du kan vara normal?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Tisdagstrion: Frukt eller bär

 1. Monika skriver:

  Det var verkligen ett svårt tema den här veckan. Jag har inte läst någon i din trio, men jag har länge varit nyfiken på Jeanette Winterson.

 2. Läst två (tre) av dessa, mina favoriter.

 3. Mösstanten skriver:

  Kvinnor och äppelträd platsar verkligen i dagens trio.

 4. Sara Pepparkaka skriver:

  Två bekanta böcker, de av Martinson och Winterson!

 5. Robert W skriver:

  Jag tog också med Winterson. Jag misstänker att det finns fler bland dagens svar som tagit med den.

 6. Moa M tänkte jag också på. Det visar sig att det ju är ganska gott om bär-och-frukt-böcker!

 7. Marie Eggimann skriver:

  Jag tycker det var lätt tema men jag har läst en del frukt och bärböcker dock inte dina.

 8. Scylla skriver:

  Tänkte faktiskt på Kvinnor och äppelträd 🙂 Winterson har jag också med. Den första kände jag inte alls till.

 9. Wintersons bok är jag intresserad av att läsa.

 10. A ROOM OF MY OWN skriver:

  den första känner jag inte till, men de två andra har jag läst

 11. maria skriver:

  Kvinnor och äppelträd är jättebra! Wintersons finns i min trio också. Tack för tipset om Wintersons andra bok ( den utan frukt)

 12. Sanna skriver:

  Å, Martinson, hon är ju ändå himla läsvärd

 13. Ugglanoboken skriver:

  Både Kvinnor och äppelträd och Det finns annan frukt än apelsiner är favoritböcker hos mig!

 14. Cinnamon skriver:

  Har läst Det finns annan frukt än apelsiner och Kvinnor och äppelträd.
  Hoppas du klarar dig från sjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.