Tisdagstrion: Systrar

Tisdagstrion

Tisdag igen och jag håller på att återhämta mig från en dust med ytterligare en förkylning. Jag hoppas att mitt immunförsvar skärper sig till att jag ska börja på mitt nya jobb. Om två veckor ska jag nämligen börja på Migrationsverket som handläggare.

Men det är ännu i framtiden. Nu gäller det att fokusera på tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat systrar.

The Christmas Bookshop av Jenny Colgan handlar om två systrar: Carmen och Sophia. Carmen har alltid jämfört sig med sin storasyster och fallit till föga. Nu blir det ännu värre när hon har förlorat jobbet. Än värre när Sophia ordnar ett jobb åt henne i en bokhandel uppe i Skottland och hon tvingas flytta in hos sin perfekt syster. Jag önskar att Jenny Colgan hade skurit ned på de romantiska inslagen i boken och enbart fokuserat på systerrelationen, för det är då denna bok är som bäst.

Allt för min syster av Jodi Picoult läste jag när jag gick på högstadiet, så det är ett halvt liv sedan dess. Jodi Picoult är en författare som gärna fokuserar på ”kontroversiella” frågor i sina böcker. I den här är ämnet designerbebisar. Anna har blivit genetiskt designad för att vara en perfekt match till sin sjuka syster Kate. Hon var bara några minuter gammal när hon först donerade friskt blod till Kate. Inte underligt att Anna känner sig som en reservdel. Oavsett hur mycket Anna älskar Kate, så vill hon kunna bestämma hur hon ska hjälpa sin syster. Därför tar hon en advokat till hjälp. Detta var en bok som berörde mig väldigt starkt när jag läste den.

Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson utspelar sig på ett slott där de få återstående medlemmarna av familjen Blackwood lever i isolation. En gång var de sju, men så blandades arsenik med sockret och nästan alla dog. De enda som överlevde var Constance, som lagade maten och inte tog socker på sina bär; farbror Julian, som åt av giftet och överlevde; samt Constances yngre syster Merricat, som skickades till säng utan mat för sin olydnads skull. Constance anses i allmänhetens ögon vara mördaren, men Merricat avgudar sin syster och skulle göra allt för att skydda henne. En bedrägligt enkel bok, med en olycksbådande stämning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tisdagstrion: Systrar

 1. om jag inte läst Colgans bok så vill jag nog läsa.

 2. Monika skriver:

  Den enda jag har läst är Shirley Jacksons bok och jag får nog bara komma till insikt om att gotisk skräck inte passar mig speciellt bra. Allt för min syster har jag bara sett som film och den var till och med bra filmatiserad.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag vet egentligen inte om jag tycker att Shirley Jackson är skräck, men det vågar man väl knappt erkänna. Däremot gillar jag det jag har läst i hennes produktion.
   Filmatiseringen av Allt för min syster har jag inte sett, men jag har hört att de ändrade slutet.

 3. Robert W skriver:

  Vilket härligt annorlunda tema på Jacksons bok 😉 Jag måste erkänna att jag blir nyfiken på boken.

  PS. Du glömde länka till ditt inlägg på Ugglans sida.

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Picoult och Jackson har jag läst. Colgan skulle jag kunna tänka mig att läsa om det inte vore för de för många romantiska inslagen. Picoult gjorde ett väldigt starkt intryck

 5. Mösstanten skriver:

  Vi har alltid bott på slottet, ja. Den tänkte jag inte på men den passar ju utmärkt i dagens trio. Och bra är den också.

 6. Ugglanoboken skriver:

  Jag är väldigt förtjust i Jacksons bok!

 7. Inte läst. Men kanske att det händer en vacker dag …?

 8. Marie Eggimann skriver:

  Jag har nog den sistnämnda men oläst.

 9. Scylla skriver:

  Se där! Jackson har vi gemensam 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.