Topp 10 skurkar, brottslingar och andra otrevliga typer

Topp Tio Tisdag

Tisdag igen och efter en tids respit från besök inom vården så tar det fart igen. I eftermiddag ska jag träffa en läkare, vilket ger mig hela dagen att bli riktigt nervös på. Underbart.

Denna vecka är temat för Top Ten Tuesday REWIND — go back and do a topic you missed over the years or recently or a topic you really want to revisit. Jag bestämde mig för att välja temat Villains/Criminals/Other Nasties.

Voldemort (Harry Potter) är helt besatt av blodrenhet till den grad att han vill utplåna alla av blandat blod i Trollkarlsvärlden och erövra hela världen. Han är nog en av mina favoritskurkar någonsin.

President Snow (Hungerspelen) är Panems diktator, mannen med idén att tvinga barn att döda varandra på direktsänd tv och någon som gör vad som helst för att behålla makten. Han är en onding som verkligen passar berättelsen.

Skuggmästaren (Grisha) är besatt av sina förmågor och att utveckla dem så att han ska kunna ta makten. Men han blir inte verkligt obehaglig förrän i sitt samspel med huvudpersonen Alina.

Brendan och Sherilyn (Monster Love) är involverade i en av litteraturens mest dysfunktionella förhållanden. Det enda de har ögon för är varandra. Ingen annan spelar någon roll. Inte ens deras dotter. En sådan där bok som har dröjt sig kvar hos mig för att den är så djupt obehaglig.

Regenten (Captive Prince) är ställföreträdande regent åt prins Laurent efter att både kungen och kronprinsen har stupat vid samma slag. En roll som han inte är helt nöjd med, utan han har betydligt större ambitioner än så. Som skurk är han skoningslös och manipulativ med en smak i sängpartners som är vedervärdig.

Kevin Khatchadourian (We Need to Talk About Kevin) skildras helt ur sin mors synvinkel så det är hennes uppfattning läsaren tar del av, men det är ett porträtt av en ung, störd man som riktigt ger mig kalla kårar.

Jean-Baptiste Grenouille (Parfymen) föddes med ett ovanligt välutvecklat luktsinne och kliver över gränsen i jakten på den perfekta doften. Jag var inte så värst förtjust i boken, men nog är Grenouille en obehaglig filur. Ben Whishaw gör en lysande och ryslig rolltolkning i filmatiseringen.

Hannibal Lecter (Hannibal Lecter) är en belevad psykiatriker, som också råkar vara seriemördare och kannibal. Jag klarar inte av kannibaler, så Hannibal Lecter är fruktansvärt otäck i mina ögon.

Randall Flagg (Stephen King) är en återkommande skurk i Stephen Kings böcker. Där något riktigt otrevligt händer kan du vara säker på att Flagg varit i närheten. En riktigt otrevlig filur.

Annie Wilkes (Lida) är det fanatiska fanet som efter att ha räddat sin favoritförfattare från en bilolycka, håller honom fången och försöker tvinga honom att återuppliva bokhjältinnan som hon älskar. Jag läste den här för säkert tio år sedan, men Annie ger mig fortfarande rysningar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Topp 10 skurkar, brottslingar och andra otrevliga typer

 1. Evelina skriver:

  Vilken rolig lista! Lycka till med ditt läkarbesök!

 2. Monika skriver:

  Många av mina favoritskurkar här 🙂

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Funderade på den här också 🙂 Några riktigt otrevliga du fått ihop där. Fast Kevin är jag kluven till. Jag tycker mamman är helt empatistörd och det är bara hennes bild vi får…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är ett roligt ämne 🙂 Helt empatistörd vet jag inte om jag tycker att hon var, snarare omgivningen som inte tog hennes troliga förlossningsdepression och önskan om att inte bli mamma på allvar.

 4. Otrevliga typer, onekligen. Lycka till i eftermiddag.

 5. Lena skriver:

  Där var det lite otrevliga karaktärer 🙂

 6. Pingback: Tio favoritskurkar från TV:ns värld - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.