Topp 10 böcker för att komma i Halloweenstämning

Topp Tio Tisdag

Top Ten Tuesday igen, och jag velade länge mellan vilket tema jag skulle välja: Top Ten Books/Movies To Read Or Watch To Get In The Halloween Spirit eller Top Ten Characters Who I Would Totally Want To Be For Halloween. Till sist blev det ändå det första ämnet där jag har blandat böcker, noveller, tv-serier och filmer:

Rovdjur av Caroline L. Jensen är en kort novell om två olika rovdjur: en seriemördare som härjar och en haj som angriper en liten pojke. Berättelserna glider samman. Ruggig novell som lyckades få in väldigt mycket på ett litet antal sidor.

The Road Virus av Stephen King är en novell där en författare köper en tavla på en loppmarknad på vägen hem. Ju mer han kör, desto mer förändras tavlan. Finns i Everything’s Eventual. Riktigt ruggig.

De vita av Boel Bermann utspelar sig i ett Stockholm där människor förfryser inifrån. Ingår i novellsamlingen Stockholms undergång, och är både riktigt obehaglig och väldigt sorglig.

Det skvallrande hjärtat av Edgar Allan Poe är berättelse om en ung man som tycker att en mans blå ögon är så obehagliga att något slår slint i honom.

Den nya människan av Boel Bermann är en riktigt otäck dystopi där det först slutar födas barn. När barnafödandet väl sätter igång, är de barn som föds annorlunda jämfört med resten av mänskligheten.

Godchild av Kaori Yuki är en mangaserie i åtta delar. I den får vi följa greve Cain som försöker försona sig med familjens och sitt egna förflutna. Samtidigt lever han under ständigt hot från organisationen Delilah, som experimenterar med medicinsk forskning. Mord och ruskigheter följer ständigt i deras köl. Riktigt snyggt tecknad och jag är förälskad i den gotiska skräcktonen.

The Body Snatcher av Robert Louis Stevenson är inspirerad av verkliga händelser när lik för dissekering behövdes till medicinsk undervisning, men där den legala varan inte kunde täcka upp behovet. Riktigt ruggig berättelse.

Jag kommer inte på fler böcker, som jag inte redan skrivit mycket om, så vi tar ett par filmer och tv-serier också:

Supernatural är berättelsen om bröderna Winchester som jagar det övernaturliga och hemska kors och tvärs över USA. Spänner hittills över nio säsonger, och den tionde går i USA just nu. Beroendeframkallande, men för många avsnitt på raken inspirerar till ruskiga mardrömmar.

Dark Shadows är en mer komedisk form av skräck. En man besvarar inte en häxas kärlek och hon förvandlar honom till vampyr. Han begravs levande och vaknar 200 år senare i en förändrad värld. Börjar väldigt starkt, men tappar fram emot slutet. En mer ordentlig recension kommer nästa vecka, förhoppningsvis.

Tales From the Darkside tyckte jag var så läskig att jag aldrig klarade av att se hela. Nu är det förstås länge sedan, men jag tänker inte göra ett nytt försök. Filmen är i antologiform och baseras på noveller av Arthur Conan Doyle och Stephen King, samt inspiration från yuki-onna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Topp 10 böcker för att komma i Halloweenstämning

  1. Monika skriver:

    Hmmm, The Road Virus kommer jag inte ens ihåg. Blir nog till att plocka fram 🙂 Boel Bermann kan det där med otäckt, läskigt 🙂

  2. Helen skriver:

    Caroline L Jensen är jag verkligen nyfiken på! Mangaserien blev jag riktigt nyfiken på, jag har aldrig läst manga men detta lät riktigt bra ju. Tales from the darkside är riktigt riktigt otäck!

  3. Johanna skriver:

    Tack för läskiga tips 🙂

  4. Anna A skriver:

    SPN! Funderade på att ta med den på min lista också men det blev inte så. Men bästa serien.

  5. Lottens bokblogg skriver:

    Den nya människan funderade jag faktiskt på ett tag, men min lista skulle bli så väldigt kort så jag valde ju ett annat angreppssätt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.