Topp tio böcker jag önskar skulle användas i undervisning

Topp Tio Tisdag

I veckans Top Ten Tuesday fanns det två ämnen att välja på: Top 10 Contemporary Books That Would Be Great Paired With A Required Reading Book, eller Top Ten Books That You Wish Were Taught In Schools. Jag valde det sista ämnet.

Utan inbördes ordning:

1. Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh handlar ju till stor del om prestationskrav, men också om rasism, och känns som en väldigt viktig bok.

2. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time av Mark Haddon är en bok som ger insikt i hur det kan vara att befinna sig på autismspektrumet. Det gäller dock att läraren har läst på om ämnet och kan gå in och förklara på ett bra sätt hur boken skiljer sig från verkligheten, samt att Mark Haddon egentligen inte hade någon specifik neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i åtanke.

3. Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork har lite samma varningstext som ovanstående: läraren måste ha läst på och kunna prata om boken utan att få Marcelo att framstå som avvikande och helknäpp. Annars är det här en väldigt söt, väldigt annorlunda kärlekshistoria.

4. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell är en väldigt viktig del av historien som ofta inte nämns i skolan. Det är viktigt att inte glömma bort den. Lika viktig kan Andreas Lundstedts självbiografi Mitt positiva liv vara, då det idag inte pratas så mycket om HIV och AIDS och det fortfarande finns mycket okunskap.

5. Överlag önskar jag att det skulle finnas bra HBT-böcker som alternativ. Nu för tiden kanske det finns, men inte när jag var yngre. Nu finns det ju bra ungdomsförfattare som skriver om det, som till exempel David Levithan.

6. Egalias döttrar av Gerd Brantenberg belyser patriarkatet genom att vända på steken. Jag tror att mycket idéer om kön som genomsyrar vårt samhälle skulle framstå som fullt så löjliga som de är om du läser denna bok.

7. Verklighetens kvadratrötter av Marcus Näslund skulle jag nog ha uppskattat att ha som komplement i matematikundervisningen, så att jag faktiskt kunde få se vad den där matematiken skulle användas till.

8. Boktjuven av Markus Zusak är dels en väldigt bra bok, dels en bra lärokälla om andra världskriget.

9. Flickan och skulden av Katarina Wennstam är en viktig bok om ett viktigt ämne.

10. Real av Takehiko Inoue är den typiska sportmangan, men den handlar om rullstolsbasket. Det är ett par år sedan jag läste den, men jag minns den som ett väldigt positivt och inkluderande porträtt av funktionshindrade och att den säkert skulle kunna bidra till att sluta se funktionshindrade som någon sorts ”de andra” istället för människor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Topp tio böcker jag önskar skulle användas i undervisning

  1. Carro skriver:

    Boktjuven har jag velat läsa väldigt länge nu, borde ta tag i den snart 🙂

  2. Lottens Bokblogg skriver:

    Spännande! Vi hade ju en del gemensamma men du har också en del som jag blev nyfiken på.

  3. ”Boktjuven” och ”Mitt positiva liv” står på min att-läsa-lista. Verkar ju lovande 🙂

  4. Anna A skriver:

    Boktjuven är den enda på din lista jag läst, tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.