Topp tio favoriter bland paranormala väsen

Topp Tio Tisdag

Denna veckas Top Ten Tuesday är en freebie, så vi får välja vilket ämne vi vill. De nämnde som exempel ”top ten paranormal creatures” och jag kunde inte motstå det.

1. Bäckahästar i alla skepnader och former har fascinerat mig. Jag älskade att läsa om svensk folktro när jag var barn och min första kontakt med bäckahästen i skönlitterär form var i Gull Åkerbloms Johannesnatten (jag rekommenderar hennes Sagan om gudagåvorna så mycket, men skippa den sista boken och låtsas att Isflöjten avslutar serien). Om du vill läsa om irländska bäckahästar, rekommenderar jag Dödsritten av Maggie Stiefvater.

2. Som barn var jag väldigt förtjust i varulvar, men det kan jag inte komma på några bra böcker om. Wolves of Mercy Falls, serien av Maggie Stiefvater, är ju inte direkt traditionella varulvar, men det var en serie jag tyckte om. De ulvgrå av Helmer Linderholm innehåller en ryslig berättelse om varulvar.

3. Vampyrer blev jag mycket förtjust i när jag befann mig i yngre tonåren, även om Twilighthysterin tog död på det intresset. Jag gillar Vampyrkrönikan av Anne Rice, Dracula och Robert Louis Stevensons vampyrberättelse som jag inte kommer ihåg vad den heter.

4. Maror. Återigen måste jag tipsa om De ulvgrå. Tyvärr kan jag inte komma på något annat som de förekommer i, vilket är synd då de kan fungera väl som monster i en skräckberättelse.

5. Älvor. De ska vara kalla, omänskliga och allergiska mot järn. Med andra ord så är en riktig älva inte Tingeling, utan de är riktigt farliga.

6. Enhörningar är helt fantastiska varelser att läsa om. Peter S. Beagles böcker platsar in här, särskilt då Sagan om den lilla enhörningen.

7. Drakar var min stora kärlek när jag var yngre och jag älskar dem fortfarande. Jane Yolens trilogi om den röda drake läste jag om och om igen och älskade. Jag skulle vilja läsa en riktigt bra bok om drakar igen.

8. Fågel Fenix är en intressant varelse att läsa om. Fawkes från Harry Potter är väl en av de mest kända fenixarna i litteraturen.

9. Jag är svag för både snälla och elaka spöken. Christin Ljungqvists böcker är definitivt bra tips att sätta in här.

10. Jag skulle vilja hitta en riktigt ruskig och bra berättelse om en selkie, där någon dödlig hade stulit selkiens fäll. Helst där sympatin ligger hos selkien, så att folk inte glorifierar att kidnappa varelser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Topp tio favoriter bland paranormala väsen

 1. Monika skriver:

  Drakar är jag barnsligt förtjust i. Fortfarande 🙂

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Den freebien tror jag inte jag skulle klara av:-)
  Möjligen drakar då. I alla fall i vissa böcker:-)

 3. Nilmas Bokhylla skriver:

  Åå vilket roligt ämne 😀

 4. Anna A skriver:

  Å Johannesnatten, hade inte tänkt på den på länge men kommer ihåg att jag älskade den när jag läste den.
  Gillar också övernaturliga varelser så här, men det blir sällan att jag plockar upp en sådan bok tyvärr.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag älskade Gull Åkerbloms böcker 🙂 Tyvärr inte den sista i serien, som jag försöker låtsas som om den inte existerar, men i övrigt älskade jag böckerna om Matilda.

   Jag försöker läsa så många jag kan, men det är så få som tilltalar mig nu för tiden. Allt fokus på kärlek förstör lite för mig.

   • Anna A skriver:

    Håller med om att det kan vara lite störande ibland att det alltid måste vara någon slags episk kärlekshistoria med.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

     Särskilt när karaktärerna är tonåringar. Vad är det för fel på att ha ett bra förhållande som inte är Den Stora Sanna Kärleken? Men jag tycker också att de kan skippa det helt och hållet. Eller göra som i Dödsritten av Maggie Stiefvater – hålla det väldigt lågmält och som en bihandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.