Topp tio författare som var nya för mig under 2013

Topp Tio Tisdag

Tisdag igen och det innebär i vanlig Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish. Denna vecka lyder temat: Top Ten New-To-Me Authors I Read In 2013. Mitt kriterium för urvalet är: så bra att jag bara måste läsa fler böcker av denna författare.

Utan inbördes ordning:

1. Ursula K. LeGuin: Hennes bok Changing Planes är en annorlunda reseberättelse där bokens huvudperson kan resa mellan olika plan. Och den gav mig definitivt mersmak för att läsa ytterligare böcker av den här författaren.

2. Elizabeth Wein: Kodnamn Verity är fantastiskt berättad. Jag blir väldigt sugen på att läsa Rose Under Fire som även den är en ungdomsbok som utspelar sig under andra världskriget.

3. David Levithan: Liten parlör för älskande är en av de bästa böcker jag har läst i år. Var sedan tidigare nyfiken på honom, men nu vill jag läsa mer av hans produktion.

4. Melina Marchetta: Jellicoe Road slog mig med häpnad och jag älskade Francesca. Mer av denna australienska författare står definitivt skriven i min framtid.

5. Veronica Roth: Jag läste hela Divergent-trilogin i år och tur var väl det, därför att det tog nästan knäcken på mig att behöva vänta i några månader på Allegiant. Aldrig att jag skulle ha klarat ett år. Väldigt spännande böcker.

6. Marguerite Duras: Älskaren var en stillsam, vackert berättad roman som dröjde sig kvar hos mig. Jag vill gärna läsa mer, men vet inte riktigt var jag ska börja…

7. Alice Munro: Jag bara måste läsa något mer av årets nobelpristagare. Hennes språk är helt fantastiskt.

8. Golnaz Hashemzadeh: Hennes debutbok Hon är inte jag är en solklar favorit i år och jag vill gärna läsa mer av henne. Hon skriver på ett fantastiskt sätt.

9. Suzanne Collins: Jag är inte helt överförtjust i sättet som hon skriver, men den värld hon har skapat har slagit mig med häpnad och fått mig att tänka och känna så mycket.

10. Victor Hugo: Jag har läst en förkortad version av Les Misérables och håller nu på att ta mig igenom den fullständiga versionen. Detta gör att jag bara vill läsa mer av denne klassiske, franska författare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Topp tio författare som var nya för mig under 2013

 1. Monika skriver:

  Suzanne Collins ska jag läsa nästa år och kanske är det också dags för Veronica Roth.

 2. Carro skriver:

  Jaa, liten parlör för älskande är så himla fin! Många bra författare du har stiftat bekantskap med tycker jag 🙂

 3. Gia - Bokfrossa skriver:

  Får instämma om Suzanne Collins…

 4. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag var på väg att ta med Golnaz men det var ju förra året jag läste hennes bok;-)

 5. Bokdamen skriver:

  Flera intressanta namn. Golnaz har jag tänkt läsa så småningom. 🙂

 6. kul med lite mer ovanliga namn. du får mig att bli inspirerad till att äntligen läsa Trollkarlen från övärlden av Ursula LeGuin. Finns med på listan jag betar av men har dragit mig för hennes böcker…

 7. Anna A skriver:

  Har bara läst Collins på din lista, sen är jag ju med på Hugo-tåget 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.