Topp tio klassiker

Topp Tio Tisdag

Efter förra veckans riktigt jobbiga ämne, så fick det här mig att gnugga händerna av förtjusning. Denna veckans Top Ten Tuesday har nämligen temat Top Ten Favorite Classic Books (eller Top Ten Classics I Want To Read, men jag valde det första ämnet.)

En lista utan inbördes ordning:

Les Misérables av Victor Hugo: En biskops oväntade goda gärning får den föredetta straffången Jean Valjean att slå in på en ny väg. Han försöker bli en så god människa som möjligt i ett Frankrike som präglas av stora sociala klyftor och orättvisor. Det här är en riktig tegelsten, men det är verkligen värt att ta sig igenom den. Den har blivit en av mina favoritböcker någonsin.

Farliga förbindelser av Choderlos du Laclos: Le Vicomte de Valmont och le Marquise de Merteuil är två uttråkade aristokrater som drar in flera oskyldiga i sin destruktiva förförelselek. En av de bästa brevromanerna som någonsin har skrivits.

Wuthering Heights av Emily Brontë: En man hyr bostad ute på heden i Yorkshire och tvingas en dag söka skydd hos sin hyresvärd, Heathcliff. Heathcliff berättar om sin starka kärlek till Catherine Earnshaw som kom att leda till fördömelse och senare hämnd. Atmosfäriskt och fängslande om en av de mest dysfunktionella kärleksrelationerna i litteraturen.

The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde: Dorian Gray är en vacker ung man som säljer sin själ för att slippa åldras. Istället åldras ett porträtt av honom. Oscar Wilde har ett fantastiskt språksinne och själva berättelsen har fängslat mig lika mycket alla de gånger då jag har läst den.

The Adventures of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle: Oftast tycker jag bättre om Holmes-noveller än vad jag tycker om romanerna och detta är i mitt tycke den bästa av den. Den innehåller bland annat A Scandal in Bohemia, som introducerar Irene Adler.

Andarnas hus av Isabel Allende: Följer tre kvinnor i samma släkt – den synska Clara; hennes dotter Blanca som gifter sig med en man hennes far tycker är henne ovärdig; samt Alba, som kommer leda familjen och landet in i den revolutionära framtiden. Jag kunde inte lägga mig den ifrån mig och älskade de magiska elementen som förekom. Kanske särskilt Claras systers naturligt gröna hår.

The Color Purple av Alice Walker: Celie börjar skriva brev till Gud om sitt svåra liv från tidig ålder, och när hon skiljs åt från sin syster börjar hon skriva till henne. Oerhört stark bok om utsatthet. En av de bästa jag har läst i år.

Älskaren av Marguerite Duras: En femtonårig fransyska träffar en rik kines på färjan över Mekongfloden, och de kommer att inleda en relation som inte ses med blida ögon av omvärlden. Duras har ett väldigt vackert språk som målar upp en drömlik stämning.

Paradise Lost av John Milton: Skildrar Lucifers fall och vad som hände efteråt. Under en period läste jag många av de episka dikterna, men den här är den som har fastnat bäst hos mig. Kanske för att den innehåller ett av mina favoritcitat: “The mind is its own place, and in itself can make a heaven of hell, a hell of heaven.” 

Dödssynden av Harper Lee: Scout är nio år när ohyggliga och hemska händelser vänder upp och ned på hennes föreställningar. En ung svart man anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna och hans chanser till en rättvis rättegång är försvinnande liten. Stark berättelse om rasism i den amerikanska södern.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Topp tio klassiker

  1. Anna A skriver:

    Gnuggade också händerna av förtjusning 🙂 Ser flera lika mina, flera jag kunde tagit med på min lista, men också en och annan som jag faktiskt inte läst än. Bra blandning 🙂

  2. Monika skriver:

    Purpurfärgen skulle jag vilja läsa, jag tror inte ens jag sett filmen.

  3. Jag valde idag att fokusera på böcker jag vill läsa och jag ser att många av de böcker du har skrivit om hade kunnat komma med på min lista. Extra mycket vill jag läsa The Color Purple (älskade filmen) och Le Misérables.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.