Topp tio mest underskattade böcker i fantasy

Topp Tio Tisdag

Tisdag igen och livet är lite väl dramatiskt just nu. Det kan gärna lugna ned sig. Men the show must go on, och det är ju Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten Underrated Authors or Books in X genre. Jag valde fantasy, i vanlig ordning.

När jag har skapat den här listan har jag utgått från en lista som cirkulerade tidigare i år, Topp 100 Sci-fi/Fantasy, där jag tyckte att det saknades en del böcker. Så den här listan är lite en blandning av sådant jag tyckte borde ha funnits på listan och sådan som jag tycker om, men som inte många människor har hört talas om.

Sagan om landet Deverry av Katherine Kerr: En lång, episk serie inspirerad av keltisk mytologi och där reinkarnation är ett av seriens centrala teman. Ofta får vi möta huvudpersonerna i x antal olika reinkarnationer.

Artemis Fowl av Eoin Colfer: Underhållande, komisk serie om ett kriminellt underbarn som kommer i kontakt med vättarnas värld. Är nog för lite yngre läsare egentligen, men jag läser dem med god behållning.

Harry Potter av J. K. Rowling: Av någon anledning finns inte den här serien med på tidigare lista och det finns lite av en attityd att det är för populärt för att räknas som ”bra” fantasy. (Ibland tycks det finnas en stor överlapp mellan fantasy-fans och människor som uttalar ordet ”mainstream” som om det vore gift.) Men en bok som har gett så många barn och vuxna läslusten borde verkligen uppskattas.

Sagan om klanen Otori av Lian Hearn: En fantasyserie som är inspirerad av det feodala Japan. Det är klanfejder, krig, mystiska krafter och ett försök att ena ett söndrat rike. Jag avgudade de första tre böckerna och vill hemskt gärna läsa om.

The Pit Dragon Chronicles av Jane Yolen: En trilogi om en pojke och hans drake, som tydligen inte längre är en trilogi. Det har visst kommit en fjärde bok. Den måste jag snarast klicka hem.

Outlander av Diana Gabaldon: Lång, episk serie om en kvinna som råkar resa tillbaka i tiden till 1700-talets Skottland. Jag har bara läst första boken hittills, men den älskade jag.

Parasollprotektoratet av Gail Carriger: Alternativt universum som utspelar sig i en version av den viktorianska eran där varulvar, vampyrer och spöken lever i det öppna. Riktigt bra och rolig serie.

The God Eaters av Jesse Hajicek: En av de bästa självpublicerade böcker jag har läst. Det är faktiskt en av mina favoritböcker. Boken utspelar sig i en totalitär teokrati där den unge Ash fängslas för att ha skrivit upproriska texter. I fängelset träffar han Kieran, en revolverman med en hemlig och otäck förmåga…

Dödens port av Tracy Hickman och Margaret Weis: Det här är en serie jag måste läsa klart och läsa om. En lönnmördare bildar en osannolik och inte särskilt stabil allians med det kungliga barn han har blivit betald för att mörda.

Hjälten och kronan av Robin McKinley: Den här boken chockade mig som barn, minns jag. Och sedan tyckte jag den var cool och ville läsa mer böcker som den. I den här boken är det nämligen prinsessan som är hjälten och den som räddar sitt rike.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Topp tio mest underskattade böcker i fantasy

 1. Monika skriver:

  Artemis Fowl och Outlander har jag tänkt läsa, några av böckerna står redan och väntar i hyllan.

 2. Känns ju som att en lista på 100 bra fantasyböcker som hoppat över Harry har misslyckats lite grann… Klanen Otori har jag läst några gånger, föredrar själva trilogin, är inte så förtjust i de böcker som lades till före och efter.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Eller hur? Harry Potter är nästan ett obligatoriskt inslag på sådana listor.

   Jag föredrar också trilogin och önskar i mångt och mycket att hon inte hade låtit sig övertalas att skriva de där två andra. Särskilt inte Vid hägerns skarpa skri, som jag fick göra tre eller fyra försök innan jag läste ut.

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  Noterar listan för framtida inköp till dotter/make som läser fantasy 😉 Underligt att HP inte fanns med på listan!

 4. Anna A skriver:

  Ungefär 50/50 på denna lista med böcker jag läst och älskat och böcker jag inte ens hört talas om 🙂

 5. Jag har läst de första böckerna i serien om Deverry. Jag borde kanske läsa dem igen. Outlander är en serie som jag är helt förälskad i och jag har läst den flera gånger. Det är bara den senaste boken på svenska som jag inte läst ännu, men jag ska göra det. Böckerna av Gail Carriger har jag funderat många gånger på att läsa, jag får nog se till att göra det.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror bara jag har läst halva Deverry-serien, men måste nog läsa om ifall jag ska försöka mig på att avsluta den.

   Outlander måste jag läsa fler böcker i serien av, och jag tycker absolut att du ska läsa Gail Carriger 🙂 Hon är väldigt underhållande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.