Topp Tio Tisdag: Författare och böcker som jag är tacksam över

Top Ten Tuesday

The Broke and the Bookish vill idag att vi idag ska berätta om böcker och författare som vi är tacksamma över. Jag valde uteslutande författare och trodde inte att jag skulle få ihop en lista, men det blev en skaplig samling.

Utan inbördes ordning:

1. Jag är tacksam över J. K. Rowling, föga originellt, men sant. Bortsett från att Harry Potter var min barndoms konstanta följeslagare och minnen av dagar då jag bara låg och sträckläste Harry Potter är bland de lyckligaste jag har, så var det J.K. Rowling som fick mig att vilja börja skriva. Och skriva har jag gjort sedan dess.

2. C. S. Lewis är en annan författare som jag är väldigt tacksam för. Om J.K. Rowling var den som fick mig att börja skriva, så var C. S. Lewis den som fick mig att börja berätta historier.

3. Linda Skugge fick mig att bli intresserad av feminism. Vi kanske inte kommer så värst vidare överens längre (eller jag vet inte, det känns som så länge sedan jag läste något av henne), men jag är tacksam för hennes introduktion till de här frågorna.

4. Susan Cooper skrev en av mina favoritserier som barn, The Dark is Rising Sequence och introducerade mig till keltisk mytologi. Detta är något jag är oerhört tacksam för. Det, och att hon skrev en sådan fantasieggande serie som jag fortfarande läser med stor behållning.

5. Eddy C. Bertin är kanske inte världens bästa författare och har en tendens att riktigt banka in symboliken i läsarens huvud, men hans skräckböcker om häxan Valentina höll mig trollbunden under många år och gjorde mig sugen på att läsa.

6. Gull Åkerblom skrev sin Sagan om gudagåvorna och förtrollade mig som elvaåring. Min klass fick inte åka och träffa henne, men en vän till mig kom tillbaka med hennes autograf på en enkel bit papper som jag hittade nyligen. Tror att hennes böcker är en av de stora anledningarna bakom mitt mytologiintresse.

7. Jag är tacksam över Yukiru Sugisaki , därför att hennes manga DNAngel var den första manga jag någonsin läste och manga var min favoritsak att läsa i tonåren. Jag är fruktansvärt ledsen över att det verkar som om de sista delarna inte ska översättas till engelska och att jag därför inte får veta hur de går. Visserligen kommer de på spanska, men jag är lite osäker på hur bra det skulle gå för mig…

8. Jag är tacksam över Niklas Krog som är en av mina favoritförfattare inom fantasy och därför att han har svarat på varenda fråga jag har ställt i hans gästbok angående bokutgivning. Tack, Niklas!

9. Även om jag och Hayden Herrera inte alltid kommer överens (jag finner henne både elitistisk och ableistisk stundtals), så är jag tacksam för den inblick hon har gett mig i Frida Kahlos liv.

10. Jag hyser en tacksamhetsskuld till Arthur Conan Doyle därför att han skrev berättelserna om Sherlock Holmes som har lett till en helt underbar TV-serie med Benedict Cumberbatch i huvudrollen och till andra serier som är inspirerade av idén (House M.D. är en medicinsk Sherlock Holmes, likaså är Patrick Jane i The Mentalist inspirerad av Sherlock). Men mest av allt är jag tacksam för att utan honom skulle aldrig världen ha fått möta denna skarpsinniga detektiv!

Vad jag inte är tacksam för: Mo Yan. Två sidor in och jag undrar hur jag ska ta mig igenom en nästan fyrahundra sidor lång bok som är skriven på detta viset…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topp Tio Tisdag: Författare och böcker som jag är tacksam över

 1. Anette skriver:

  For en flott liste! Her var det både kjente og ukjente navn. Jeg er takknemlig for Stieg Larssons bøker som ga meg en leseglede jeg ikke har kjent hverken før eller etter. Klem fra Anette 🙂

 2. Monika skriver:

  Många som jag inte läst här 🙂 Jag gjorde inte Top Ten den här veckan för jag kände att det bara inte gick att plocka ut endast 10 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade nog motsatt problem – det var svårt att komma på tio stycken. Det blev mest att jag tog de som hade influerat mitt eget berättande på något sätt.

   Oooch nu kommer jag på att jag borde ha tagit upp Jeanette Winterson. Och Haruki Murakami. Lite sent påkommet, det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.