Topp Tio Tisdag: Böcker för att komma i Halloweenstämning

Top Ten Tuesday

I denna veckas The Broke and the Bookish’s Top Ten Tuesday ska vi dela med oss av topp tio böcker för att få Halloweenandan. Svårt tyckte jag. Spökhistorier och skräck är inte direkt mina favoritgenre längre, så det blev en hel del gamla favoriter som skrämde mig när jag var yngre.

Utan inbördes ordning:

1. Trettonde natten av Eddy C. Bertin är en lite klyschig spökhistoria för de lite yngre, men som jag tycker att även äldre kan läsa med god behållning. Även om jag kanske är lite jävig då det är en av mina favoritböcker från när jag är barn. Handlar om Valentina, som snart ska fylla tretton, och en fiende från bortom graven som nu sexhundrasextiosex år senare vill ta hämnd på den släkt som avrättade honom (det har talats en del om att symboliken i Gardells Kärleken skulle vara övertydlig, men här får man symboliken praktiskt taget bankad i huvudet).

2. Stark av Stephen King handlar om författaren Thad Beaumount som har skapat sig ett thrillerskrivande alterego, George Stark. När han vill sluta med Stark, vill dessvärre inte Stark lägga av. En av mina absoluta favoriter av Stephen King och det är synd att den sällan nämns.

3. Four Minutes Past Midnight av Stephen King är en novellsamling bestående av fyra olika berättelser. Langolierna är väl den som är mest klassisk skräck, men Secret Window, Secret Garden blev en rätt hyfsad film med Johnny Depp i huvudrollen (även om Hollywood alltid, ALLTID förstör Kings slut) och är baserad på en riktigt vass novell. Slutet är klassisk mindfuck a la Stephen King.

4. Sällsamma historier av Edgar Allan Poe är en novellsamling med skräck och detektivhistorier. Lustigt nog är det inte skräckberättelserna, trots min extrema reaktion till berättelser där folk blir levande begravda, som skrämmer mig mest, utan mordmysteriet The Murders in the Rue Morgue har den äran. Det skvallrande hjärtat är en klassiker och riktigt obehaglig om man är i rätt sinnesstämning.

5. Monster Love av Carol Topolski är en av de obehagligaste böcker jag någonsin har läst. Den handlar om ett par som är väldigt förälskade i varandra. Så pass förälskade i varandra att det inte finns utrymme för något annat än deras kärlek – inte ens deras dotter. Jag läste ut den här och kunde inte höra ordet ”cage” på flera veckor efteråt, vilket var lite besvärligt eftersom en Eminem låt innehållande ordet var väldigt populär här hemma under den perioden.

6. Being Dead av Jim Crace är kanske inte särskilt läskig, men den har en väldigt udda syn på döden. Ett par mördas och vi får följa dem genom deras död. Boken handlar inte så mycket om mordet som den handlar om döden. Lite smått obehaglig, men ger dig ändå lite Halloweenkänsla även om den inte är otäck.

7. Jurtjyrkogården av Stephen King är en läskig berättelse om en djurkyrkogård och det är bara att citera The Ramons: ”I don’t wanna be buried in a pet cemetary”. Väldigt glad att jag läste den här i sommartider.

8. Lida av Stephen King är en obehaglig berättelse om hur ett fans besatthet leder till olycksaliga följder för författaren. Tyckte riktigt mycket om filmen, men boken är bättre.

9. Dracula av Bram Stoker är den klassiska vampyrberättelsen och lite vampyrer behöver vi alltid till Halloween.

10. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde and Other Tales of Terror av Robert Louis Stevenson innehåller den klassiska skräckberättelsen om en man och hans mörkare sida, men även berättelsen om den viktorianska läkarkonstens undersida, The Body Snatcher, och den obehagliga vampyrberättelsen Olalla.

ps. Mörker, rusk och det här ämnet, plus att vara ensam i ett gammalt ”pratande” hus, gjorde att jag precis nästan slängde datorn i golvet när en planka knarrade till.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topp Tio Tisdag: Böcker för att komma i Halloweenstämning

  1. Monika skriver:

    Härligt med tips på skräck i dessa hösttider 🙂

  2. Pingback: Tematrio: Halloween |C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Topp tio böcker att läsa inför Halloween - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.