Varför ursäktar vi oss?

Jag har märkt en tendens hos oss bokbloggare, mig själv inberäknat, att vi ibland ursäktar oss för vad vi läser. När lässtatistiken sticker iväg på grund av seriealbum, bilderböcker eller böcker med mycket bilder i känns det som om det är något en måste ursäkta. Att det inte rör sig om riktiga böcker vi har läst.

Men vad är det som gör en riktig bok? Är det ett visst sidantal, inga bilder, litterär kvalitet? Jag tänker att även om en bok består uteslutande av bilder så läser du. Visserligen inte ord, men bildernas kvalitet och deras språk. Vad de säger oss. Kanske beror det på att jag är en läsare som inte ser ord när jag läser. Istället rullas det upp som en film för mina inre ögon, vilket gör att jag ibland har svårt att citera böcker jag har läst.

Vi har också en tendens att ursäkta oss när vi läser ljudböcker. Vi åtskiljer mellan att läsa en bok i pappersform eller på platta och att lyssna på en bok, vilket egentligen är lite funkofobiskt om man tänker efter. Vissa människor kan ju inte läsa med ögonen, utan läser med öronen, och att lyssna på en ljudbok är lika mycket att läsa som att ha en bok med pärmar (eller på platta.)

Kanske är det begreppet ”läsa” som blivit för smalt. Att vi behöver vidga det till att bli mer inkluderande. Kanske är det läge att sluta ursäkta sig för det man läser. Seriealbum kan vara nog så komplexa. Bilderböcker finns för vuxna. Och ljudböcker är fantastiska i och med att de öppnar upp böckernas magi för så många fler.

Inga mer ursäkter.

Var stolt över att du läser, vad det än må vara.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Varför ursäktar vi oss?

  1. Gabriella skriver:

    Mycket bra skrivet!!!! 🙂 Alla är vi olika och det ska firas, inte ursäktas. Och det gäller ju livet i allmänhet. Det är så många som ursäktar att de håller på med något de älskar bara för att det i andras ögon kan verka konstigt eller töntigt (eller annat valfritt ord med negativ laddning). Men om de istället var stolta över att de faktiskt gör något de älskar, skulle kanske fler våga göra likadant.
    Läste ett passande citat av Coco Chanel igår: ”Beauty begins the moment you decide to be yourself.” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.