Veckans skörd #120 Bokrea, del 1

Då är ju årets största bokhögtid här och det blir ju en hel del böcker. Jag har faktiskt inte hämtat ut alla mina paket från nätbokhandlarna ännu, så en del av böckerna kommer i ett inlägg i nästa vecka. Det blir så när uthämtningsställena sprids över hela stan…

I vanlig ordning var jag uppe i ottan och besökte Akademibokhandeln det första jag gjorde. Utbudet var lite tunt i år, tycker jag, men jag kom ändå hem med en hel del. Allra mest glad blev jag nog för dessa fyra:

bokreaakademi1

Jag har ju tjatat i år och dagar om att jag ska läsa Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos och nu fanns ju alla fyra böckerna med på rean. Är det konstigt att jag slog till? Om Lyran kör en klassikerutmaning i sommar igen ska jag försöka läsa åtminstone de två första i serien.

Klassiker tycks ha varit lite av ett tema inne på Akademibokhandeln:

bokreaakademi2

Det här är för övrigt mina enda spontanköp därifrån.

 • Tender Is the Night av F. Scott Fitzgerald lät så intressant. Och jag har ju gillat det jag hittills har läst av honom.
 • Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald har jag redan läst och äger i en snygg utgåva på engelska, men jag tycker att Modernistas omslag är så himla vackert. Jag har letat efter det second hand, men nu passade jag på att slå till.

Det blev ytterligare skönlitteratur:

bokreaakademi3

 • Mãn av Kim Thúy läser jag just nu. Hon skriver så speciellt och fint att jag blev överraskad att jag bara gav hennes debutroman en trea i betyg. Det är en bok som har växt i mitt minne.
 • Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes har jag varit nyfiken på ett tag nu. Och jag vill gärna läsa något mer av Moyes, så det fick bli den här.

Jag lyckades hålla igen på sakprosan, eller vad en nu ska kalla det, i år:

bokreaakademi4

 • Det otäcka könet av Marcus Priftis verkar så himla intressant. Hans bok om rasism var otroligt bra, så jag har stora förhoppningar.
 • Orka torka av Lotta Sjöberg (Red.) har jag ju redan läst och det var en av förra årets bästa böcker. Jag var tvungen att ha mitt eget ex!

Och samtidigt som bokrean rullar igång så har jag även reserverat en del böcker på biblioteket:

bibliotekslån

Vi drar ju nämligen till Asien i mars i Lyrans Jorden runt-utmaning. Där blev jag frestad av nästan alla böckerna som fanns listade, men det blev att jag lånade dessa fyra till att börja med. Så får vi se om jag hinner läsa dem alla innan det är dags att lämna tillbaka dem. Jag var medveten om att Kamila Shamsies Brända skuggor var ganska tjock, men hade fått för mig att Rismodern av Rani Manicka var tunnare än den visade sig var. Nåväl, både Hönan som drömde om att flyga och Snöns rike är ju tunnisar.

Sedan har jag hämtat ut ett av paketen från näthandlarna:

bokreasfbokhandeln

Det här är från Science Fiction-bokhandeln och jag tror faktiskt, även om jag inte är helt hundra, att det är första gången jag handlar därifrån på rean.

 • Fragile Things av Neil Gaiman kändes oemotståndlig. Jag menar, Gaiman och noveller? Det brukar vara en bra kombination.
 • The Gospel of Loki av Joanne M. Harris slängde jag mig över i samma stund som jag kom hem. Det är ett av de reafynd jag har sett mest fram emot.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Veckans skörd #120 Bokrea, del 1

 1. Monika skriver:

  Vilka härliga högar! Kul att se vad andra har köpt 🙂

 2. Boklysten skriver:

  Man blir ju så glad av att få hem ännu fler böcker….

 3. SF-bokhandeln har jag inte ens kollat på, jag vågar inte 😛

 4. Lena skriver:

  Jösses så många fina böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.