Veckans skörd #8

… är kanske inte så rolig om man inte är psykologinörd på det sätt som jag är. Men nästa vecka är jag cirka 95 % säker på att den kommer vara betydligt roligare.

I måndags åkte jag till universitetet och köpte min första kurslitteratur för året. Jag hade köpt böcker av tjejen tidigare och de är alltid i så fint skick efter att hon har haft dem. Nästan som nya.

Children's Thinking

Den här är till min första kurs: kognitiv utvecklingspsykologi. Children’s Thinking av David F. Bjorklund verkar faktiskt riktigt bra. Ganska lätt att använda. Jag tror att det kommer vara en sådan bok som jag faktiskt behåller.

Understanding Research Methods and Statistics

Understanding Research Methods and Statistics: An Integrated Introduction for Psychology av Gary W. Heiman är till min metodkurs, som jag ska ha innan jag skriver B-uppsats. Den verkar inte särskilt rolig, men verkar ändå bättre än Alan Brymans Samhällsvetenskapliga metoder som är en gammal bok jag lyckligtvis har sparat och som jag kommer ha nytta av under året.

För den som undrar varför så mycket av min kurslitteratur är på engelska (för det är den), så har jag fått den förklaringen att det helt enkelt inte är lönsamt att översätta psykologiböcker. De blir så snabbt inaktuella att det helt enkelt bara kostar att trycka upp dem på svenska.

Förra våren recenserade jag en del av min kurslitteratur här på bloggen och jag kommer förmodligen göra det i år igen, såvida ingen har våldsamma invändningar mot det. Recensionerna behandlar då främst hur lätt informationen är att ta till sig och hur texten är upplagd. Mest därför att jag skulle ha velat att någon varnade mig för vilka böcker som krävde mest tid att tillägna sig när jag själv började plugga.

Om ni har våldsamma protester, tjoa till.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Veckans skörd #8

  1. Jag har funderat på hur jag ska göra med kurslitteratur i bloggen. Att skriva om skönlitteratur som vi läser i samband med studierna faller sig ganska naturligt, men facklitteraturen är jag lite mer osäker på. Jag vill gärna ha läst en bok i sin helhet när jag skriver om den och med kurslitteraturen blir det ofta att man bara läser valda utdrag. Å andra sidan kan jag sakna recensioner av andra som är inne på samma område och har läst böckerna ifråga. Hmm, får fundera vidare helt enkelt… 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag gör ju det på de jag läser ut (brukar bli två-tre stycken per kurs), men om jag bara läser fyra kapitel i en så blir det inte av 🙂 Men jag tycker ju också att det skulle kännas skönt om det fanns lite kommentarer om boken man ska läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.