Veckoutmaning: Min absoluta schlagerfavorit

microphone-in-blue-light-1563920

Eftersom det är Eurovisionsvecka så pågår det schlagertema inne på Kulturkollo. Detta återspeglas även i veckoutmaningen som delas in i två frågor: Vilken schlagerlåt är din favorit om du tänker tillbaka genom åren? och bonusfrågan: Förutom Sverige, har du någon förhandsfavorit på lördag?

Under en tid var det här med Eurovision väldigt viktigt för mig. Jag följde det hängivet och livekommenterade under showen och skrev i efterhand vad jag hade tyckt om låtarna. På senare år har dock intresset svalnat av. I år har jag bara sett två avsnitt av Inför Eurovision, så jag får hoppa fråga nummer två. Jag har ingen aning om startfältet, bara ett intryck av att det är ovanligt mediokert.

Däremot har jag några schlagerfavoriter. Den första jag kom att tänka på är från 2007, när Bulgarien representerades av Elitsa Todorova och Stoyan Yankoulov. Låten hette Water:

Jag är väldigt förtjust i sången och trummorna, eftersom låten sticker ut från det övriga startfältet.

En annan favorit är låten som representerade Island 2012:

Never Forget framfördes av Gréta Salóme och Jónsi. Jag är väldigt förtjust i fioler, så det räcker med att en fiol har en framträdande roll för att jag ska bli såld. Tyvärr framförde de den på engelska när den egentligen är betydligt bättre på isländska.

Men min absoluta favorit är från samma år och kräver nog ingen närmre presentation:

Euphoria ger mig fortfarande rysningar. När den vann skrek jag och systern så högt att det är ett under att vi inte väckte hela grannskapet. Den fick mig till och med att köpa en skiva med Loreen, som visserligen var en trevlig bekantskap men annars inte min typ av musik. Men den här låten älskar jag.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Veckoutmaning: Min absoluta schlagerfavorit

 1. Jamen Loreens låt ÄR ju bra, faktiskt. Den håller fortfarande flera år senare!

 2. Boklysten skriver:

  De två första känner jag inte till alls. Euphoria däremot har man ju hört.

 3. Never forget var riktigt bra! Kul att bli påmind 🙂

 4. Lena skriver:

  Tre riktigt bra låtar.

 5. Monika skriver:

  Jag tror jag är den enda i hela världen(?) som inte gillar Euphoria, enda anledningen är egentligen att det är helt omöjligt att höra vad människan sjunger 🙂 För mig är texterna otroligt viktiga och när någon bara mumlar fram texten så blir jag arg. Jag avskyr det 😉

 6. Annette skriver:

  Jag såg allt kring melodifestivalen/eurovision från det jag var barn till för ett par år sedan. Då tappade jag plötsligt intresset. Jag tittar fortfarande på alla deltävlingar i svenska uttagningen och jag ser finalen, men i år har inte jag heller sett vilka bidrag som är med. Funderar på att plöja igenom dem innan lördag. Egentligen är det nog ändå humorn, kläderna, frisyrerna, glamouren och bara en och annan låt jag gillar. Oftast mellanakterna 😉 Hoppas på Sarah Dawn Finers humoristiska tolkning av den där journalisten jag inte minns namnet på nu.

 7. Sara Pepparkaka skriver:

  Två okända låtar, och en som till och med jag känner till!

 8. Marie Eggimann skriver:

  Tänk jag gillar inte alls Euphoria den ger mig ingenting.
  Nej jag vill ha lite gladare låtar.

 9. Lottens bokblogg skriver:

  Euphoria ger mig rysningar också. På ett bra sätt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.