Vegetarianen av Han Kang

Omslagsbild Vegetarianen av Han Kang

Författare: Han Kang
Originaltitel: 채식주의자
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur och Kultur (2017)
Antal sidor: 214 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Yeong-hyes make har alltid tyckt att hon var lite tråkig. Tystlåten och allt han skulle kunna önska sig i deras traditionella äktenskap i Sydkorea. Aldrig har hon gjort uppror, men så börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. En dag bestämmer hon sig: hon måste bli vegetarian. Dock vägrar människorna i hennes liv – hennes make, svåger och syster – att acceptera beslutet. När hon vägrar vika sig för familjens önskningar, sätter det igång en spiral av tvång och våld. Kampen står inte bara kring hennes kropp och vad hon väljer att nära den med, utan handlar hennes sexuella och intellektuella frihet. Vad händer med en människa som måste föra en ständig kamp mot tillvaron?

Vegetarianen blev oerhört hyllad när den kom, minns jag. Den har sedan dess legat lite i bakhuvudet på mig som en sådan där bok som jag nog gärna skulle vilja läsa. När den dök upp på årets bokrea var tiden mogen.

Det är inte helt lätt att förstå Vegetarianen. Vad den verkligen handlar om. I någon mån känns det som om den handlar om kontroll över sitt liv. Yeong-hye har så väldigt lite kontroll. Från att ha vuxit upp med en dominerande far som misshandlar henne till att gifta sig med en man som föraktar henne och konstant försöker tvinga in henne i formen av den perfekta hustrun han kan ta med sig på firmamiddagar. Hon har aldrig varit riktigt fri och när hon börjar fatta beslut för sig själv, blir reaktionen våldsam.

Vegetarianen är en otäck bok. Otäck på grund av det våld och antipati som hennes beslut att sluta äta kött gör mot henne. Otäck för att hon går tillväga på ett sådan oförsiktigt vis, att det hotar hennes hälsa. Att hon håller fast vid detta till den grad att inte bara hennes kropp hotas, utan också även hennes sinne. Det här är en tripp ned i ett vansinne som är svårt att förstå. Alla karaktärerna bär ett djupt mörker inom sig.

Vegetarianen är också en vacker bok. Den är skriven ur tre perspektiv: makens, svågerns och systerns. Svågern är konstnär och det är här läsaren får möta sekvenser med målade blommor över nakna kroppar, som beskrivs oerhört vackert. Många är de meningar som får mig att stanna upp och läsa dem en gång till, två gånger till, för att pränta in i minnet. Han Kang har en unik stil som gör mig mycket nyfiken på hennes övriga författarskap.

Ibland ligger inte värdet i en bok av att du till fullo förstår den. Ibland ligger värdet i att den väcker tankar och känslor. Vegetarianen är en sådan bok.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vegetarianen av Han Kang

  1. Lena skriver:

    Har någon bok av författaren men har inte läst den ännu.

  2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.