Verklighetens kvadratrötter av Marcus Näslund

verklighetens kvadratrötter

Betyg: ☆☆☆
Författare: Marcus Näslund
Förlag: BoD (2012)
Antal sidor: 159 sidor
Recensionsexemplar: Ja

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Baksidetext

Mobiltelefoni, GPS, kraftverk, kreditkort, väderprognoser, animerade filmer, datorspel och mycket mer. I Verklighetens Kvadratrötter visar Marcus Näslund, matematikerstudent vid Uppsala Universitet, hur vår vardag är beroende av matematiken för att existera. Boken behandlar den viktiga frågan om varför matematik är så viktigt, såväl för samhället som för vardagsmänniskan. Gymnasieelever och mattelärare vänder sig boken främst till, även om den utan problem kan läsas av och fascinera vem som helst. Vad som erbjuds är en spännande inblick i det kanske mest missförstådda skolämnet. Förkunskaper är absolut inget krav!

Kommentarer

Det är nästan en klyscha att matteläraren står där längst fram i klassrummet, slår ut med händerna och säger att alltingen är uppbyggt av matte. Men hen utvecklar aldrig. Allting är tydligen uppbyggt av matte, men inget ges exempel på. Matematikundervisningen hålls på en strikt teoretisk nivå och ingen förklaring ges till varför kunskap om derivator kan vara bra att ha i livet. Det var minnen av dessa händelser som fick mig att tacka ja när författaren mejlade och undrade om jag kunde tänka mig att recensera Verklighetens kvadratrötter.

Det finns gott om användningsområden för matematiken och det presenteras kortfattat i kapitel som till exempel handlar om statistik, medicin och vård, energiförbrukning med mera. Jag tycker om hur det under varje kapitelrubrik listas vilken typ av matematik som används inom de olika områden, eftersom det gör att jag får ett hum om hur den matematik jag lärde mig i skolan kan användas.

Författarens passion för ämnet märks och gör denna bok skapligt lättläst, även för någon som mig. Någon som har svårt att koncentrera sig vad det gäller matematik. Men fastän att den är lättläst är det inte en bok som sträckläses, utan det sker bäst i små doser för att kunna vrida och vända på alla nya kunskaper som boken ger. Det måste få sjunka in och bearbetas. Det finns mycket att lära från boken.

Däremot håller jag inte med om att det inte krävs förkunskaper. Den går definitivt inte att sätta i händerna på någon som inte har läst gymnasiematte (om denne inte har ett intresse i matematik och är autodidakt). Och det räcker nog inte bara med gymnasiematte i form av a-kursen, utan det måste nog upp på c-nivå. Åtminstone läste jag inget om exponentialfunktioner eller derivator innan c-nivå. Så jag skulle vilja påstå att det krävs ett visst mått av förkunskaper för att till fullo greppa boken.

Verklighetens kvadratrötter är en lättläst bok som hjälper till att göra matematiken konkret och där författarens passion för ämnet märks.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Verklighetens kvadratrötter av Marcus Näslund

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Intressant att läsa vad du tyckte. För mig som har läst matematik på hög nivå så kände jag att jag inte skulle kunna skriva rättvisande om den här så jag passade på erbjudandet.

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.