Very Good Lives av J. K. Rowling

Författare: J. K. Rowling
Förlag: Sphere (2015)
Antal sidor: 80 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

När J. K. Rowling 2008 fick möjligheten att tala inför avgångseleverna på Harvard University, valde hon två ämnen som låg henne varmt om hjärtat: fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi. I Very Good Lives får läsaren ta del av hennes tal i sin helhet, kort och gott. Boken är dessutom praktfullt illustrerad vilket bidrar till att det hela är en njutning att läsa.

Jag är nämligen övertygad om att Rowling skulle kunna skriva en telefonkatalog och jag skulle läsa och älska det. (Jag har förträngt The Casual Vacancy och hennes deckarkarriär.) Men det här talet talar till mig, där jag befinner mig i mitt liv och en känsla av att vara lätt misslyckad. Jag hade ju inte planerat att ha upplevt utbrändhet vid tjugosjuåring, till exempel. Men samtidigt är det här hörnstenarna på vilka jag kan bygga vidare mitt liv på. Rowling skriver mycket positivt om att misslyckas i Very Good Lives. Det är genom våra misslyckanden som vi drar våra största lärdomar.

Men det som gör mig lite särskilt kär i Very Good Lives är när hon övergår att prata om fantasi. Fantasi är mänsklighetens största gåva då den ger oss förmåga att föreställa sig en annan persons tankevärld, en direkt grundförutsättning för empati. Det gör att vi kan föreställa oss situationer vi aldrig kommer hamna i. Hon beskriver mötet med människor som har valt att tala ut mot sina regimer, som har blivit torterade och förlorat oerhört bara för att de har använt sin röst, och vilken priviligierad position vi i väst egentligen befinner oss i. Vi som kan använda vår röst till att påverka bortom våra egna gränser. Som hon säger, “We do not need magic to change the world, we carry all the power we need inside ourselves already: we have the power to imagine better.” 

Genom att läsa Very Good Lives kan jag föreställa mig en bättre värld, en värld som vi alla kan vara med om att skapa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.