Victor Frankenstein

Regissör: Paul McGuigan
Manus: Max Landis
Skådespelare: Daniel Radcliffe, 
James McAvoy, Andrew Scott, 
Jessica Brown Findlay
Produktionsår: 2015
Längd: 110 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Igor är den hånade och bespottade clownen på en cirkus, men är ämnad för större ting. Människokroppen fascinerar och han lär sig allt han kan om den. Något som kommer till nytta när en av akrobaterna, den ljuva Lorelei, skadar sig svårt i ett fall. Hans snabbtänkthet imponerar på vetenskapsmannen Victor Frankenstein, som hjälper honom att fly från cirkusen. Snart har Frankenstein gett honom ett helt nytt liv, bortom allt han kunnat föreställa sig. Men Frankenstein bedriver ett märkligt experiment med målet att bevisa att inte ens döden behöver vara ett permanent tillstånd…

Att säga att Victor Frankenstein är baserad på Mary Shelleys berättelse vore att ta i. Snarare har den lånat vissa motiv och karaktärer därifrån, samt vidareutvecklat Igor (en karaktär som bara finns i den cinematiska versionen av berättelsen.) Det är en frisk vinkling på berättelsen där James McAvoy spelar en arrogant, smått olidlig Frankenstein med höga ambitioner och ett trasigt förflutet. Daniel Radcliffe gör ett sympatiskt porträtt av den mer sansade Igor, som är ivrig att lära sig leva i den verkliga världen. Det är ur hans perspektiv som hela filmen skildras. Överlag är det många starka skådespelare med i filmen. Andrew Scott spelar övertygande den gudsfruktande detektiven som är Frankenstein hack i häl och söker stoppa honom.

Vetenskapen i Victor Frankenstein bör inte synas alltför nära i sömmarna, därför att där håller den definitivt inte. Men som ett drama som sakta bygger upp ett obehag kring frågorna vad som verkligen är liv gör den sig mycket bra. Specialeffekterna används sparsamt och effektfullt. Givetvis måste det till lite explosioner på slutet, men det kan jag förlåta filmen för den fint skildrade vänskapen innan dess. En fånig romans finns givetvis medslängd på ett hörn, men den tar inte alltför stort utrymme och Jessica Brown Findlays Lorelei är visserligen tämligen anonym som kärleksintresse, men har ändå en del skinn på näsan.

Överlag tyckte jag verkligen om Victor Frankenstein: en ny vinkel på en gammal historia som med duktiga skådespelarinsatser bjuder på en skräckrulle värd att ses.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Victor Frankenstein

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.