Vintage Jewellery av Caroline Cox

Vintage Jewellery av Caroline Cox

Författare: Caroline Cox
Förlag: Carlton Publishing Group (2010)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vintage Jewellery är fylld med vackra fotografier, som visar upp klassiska vintagesmycken från de senaste hundra år. Den ger exempel som fångar kärnan i vad som var den ikoniska stilen som hör till varje decennium, erbjuder en översikt av de mest inflytelserika designerna (vilket inkluderar tunga namn som Tiffany, Cartier, Fabergé och Chanel), var källorna till inspiration hämtats, och vilken typ av material man har valt beroende på tidsepok. Fotografierna visar upp en samling ovanliga och anmärkningsvärdiga pjäser från museum och privata ägare, och en vintageshoppingguide ger tips hur man upptäcker fejksmycken, tar hand om sina fynd, och andra viktiga fakta som en samlare bör känna till.

Vintage Jewellery är inköpt under samma bokrea som Vintage Fashion, vilket innebär att den har stått oförskämt länge i min bokhylla och samlat damm. Som någon som knappt använder smycken nuförtiden, var det lite tveksamt att en bok som enbart handlar om det skulle kunna vara intressant.

Men det är det. Vintage Jewellery är faktiskt märkligt fascinerande och intresseväckande. Caroline Cox har insett hur smyckeskonsten och klädmode går hand i hand; hur det ena influerar det andra. Därför är det lämpligt att läsa den här i anslutning till Vintage Fashion. Men det handlar också om hur samhällsfenomen har påverkat även smyckeskonsten: åtstramning under krigstidens 40-tal, det extravaganta men tungt regelstyrda 50-talet, reaktionen mot 50-tal under 60- och 70-tal och så vidare. Smyckeskonst och mode är inte avskärmat från samhället i stort, utan formas av det.

Vintage Jewellery väver samman historiska fakta med smyckeskonstens historia på ett elegant vis. De historiska referenserna förklarar varför vissa stilar, trender och material var mest populära under vissa tidsepoker. Informationen avrundas på ett perfekt vis med motsvarande mode, smink och konstverk som definierade decenniet.

Vintage Jewellery är en elegant bok som väcker fascination på grund av sin historiska ansats och de många vackra bilderna.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.