War Horse: En trevlig barnbok

War Horse

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Michael Morpurgo
Originaltitel: War Horse
Förlag: Egmont Kärnan (2012)
Antal sidor: 188 sidor

Som föl säljs Joey till familjen Narracott och formar där ett speciellt band med pojken i familjen, Albert. Ödet vill dock skilja dem åt och Joey säljs till det militära. Ute på slagfältet under Andra Världskriget är det mycket en häst kan råka ut för. Med änglavakt kommer Joey klara sig genom kriget och möta ett flertal personer som blir viktiga för honom på ett eller annat sätt. Ödet har samtidigt en plan för Joey och Albert.

Det var länge sedan jag läste den här typen av barnbok och därför blev jag lite ställd när jag insåg att boken är skriven från hästens synvinkel. Men det gick lätt att anpassa sig. Därefter blev det en i närmast nostalgisk upplevelse. Det här är en bok jag inte har läst förut, men jag känner genren så väl att det känns som om jag har gjort det. Jag hade glömt ord som ”sörpa” och att leta i minnesbanken är sannerligen att ta en tripp nedför minnenas allé.

Stundtals var jag tvungen att skratta till. Det märks att det inte är någon riktig hästkarl som har skrivit boken. Hästarna lägger sig hela tiden ner för att sova – ett beteende som i verkligheten bara sker när djuret känner sig tryggt. Jag betvivlar att hästarna känner sig trygga på fronten i andra världskriget. Men det är nog inget barnen tänker på när de läser eller får den lästa för sig.

Då jag såg filmen tidigare i år (recenserad här), är det svårt för mig att inte göra jämförelser med filmen. På sätt och vis fick boken mig att tycka lite sämre om filmen, då det är en hel del händelser som har överdramatiserats. Den första halvtimmen i filmen, som jag tycker är seg och tråkig, bygger på händelser som bara nämns som fotnoter i början av boken. Boken och filmen följer ungefär samma tidslinje, men boken är betydligt mindre våldsam. Detta gör att jag helt klart föredrar den.

Det här är en bok jag skulle ha älskat som liten hästtjej och som faktiskt tjusade mig idag. En mycket trevlig bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på War Horse: En trevlig barnbok

  1. Pingback: Lästa i juli 2012 | C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Boktolva 2012 | C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Tematrio: Äventyr » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.