We Should All Be Feminists av Chimamanda Ngozi Adichie

we should all be feminists

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Förlag: Fourth Estate (2014)
Antal sidor: 52 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

För några månader sedan lyssnade jag igenom Chimamanda Ngozi Adichies hyllade TED-talk, We Should All Be Feminists. Även om jag tyckte att talet i sig var väldigt grundläggande, så slogs jag av hennes charm och styrka på scen. Har du inte lyssnat på hennes TED-talk, så kan du se det här nedan:

We Should All Be Feminists har också kommit ut som en liten bok, ett häfte på 52 sidor, och är reviderad i jämförelse med talet hon höll. Faktum är att boken trots allt blir snäppet vassare. Som sagt, inget nytt under solen, men Adichie klargör för feminismen på ett lättfattligt och engagerande vis som gör att det blir en bra introduktion. Att den har delats ut till alla gymnasieungdomar som går i tvåan under 2015 är värt att applådera, men jag misstänker tyvärr att de som mest skulle behöva läsa den slängde den i papperskorgen på vägen ut.

Även om mycket av det Adichie beskriver i We Should All Be Feminists är allmängiltigt, så är en hel del unikt för Nigeria. Som modern kvinna tjänar Adichie sina egna pengar, men i sällskap med män är det de som får tack för dricks eftersom pengarna förväntas komma från dem. En kvinna förväntas inte tjäna sina egna pengar.

En av de viktigaste poängerna som Adichie gör i We Should All Be Feminists är att feminism inte enbart är för kvinnor, utan också kan hjälpa män. Hon skriver mycket klokt om uppfostran av pojkar, hur ”riktiga” pojkar förväntas att inte gråta eller visa sig vara sårbara. Maskulinitet är en liten trång bur där vi stänger in pojkar. Överträdelser mot maskulinitetsnormer straffas hårt.

Problemet med kön, som Adichie konstaterar, är att det föreskriver hur vi ska vara snarare än ser oss för de som vi är. Utan förväntningar på hur vi ska bete oss utifrån det kön vi tilldelats så skulle vi vara mycket friare som individer. I We Should All Be Feminists tar hon upp biologiska könsskillnader, men poängterar att socialisationen överdriver dessa. Istället för att fokusera på kön borde vi fokusera på förmåga och intresse hos barnet, vilket tyvärr inte är självklart idag.

We Should All Be Feminists tillför egentligen inte något nytt till debatten, men det är en lysande introduktion. Alla borde läsa den.

betyg5

betygrekommenderad

Andra bokbloggare om We Should All Be Feminists

Beas bokhylla; Bibliotekskatten; Feministbiblioteket; FiktiviteterSannas bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på We Should All Be Feminists av Chimamanda Ngozi Adichie

  1. Evelina skriver:

    Denna har jag tänkt läsa, men funderar på att se talet först 🙂

  2. Lena skriver:

    Denna vill jag läsa.

  3. Freja skriver:

    Den ligger i min hylla för att läsas, men jag vill läsa hennes bok Americahna först. Jag fick den här av sonen som går just i tvåan på gymnasiet. De hade diskuterat den i hans klass, som enbart består av killar, och de tyckte inte att det gick att applicera på deras tillvaro. Förstås… Jag skulle varit där och styrt upp samtalet känns det som…

  4. Har läst boken, lyssnade och tyckte om tedtalket nu ändå. Blev gladare av det än boken även om bägge var bra 🙂

  5. Sanna skriver:

    Håller helt med om allt du skriver! Och jag tror också att det är så att de som bäst behöver den här boken är de som aldrig kommer att öppna den, medan de flesta som läser den är de som redan är inne på rätt spår… tyvärr.

  6. Pingback: De bästa böckerna jag har läst under 2016 - C.R.M. Nilsson

  7. Pingback: Veckans skörd #149 Bokrea, del 1 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.