Zelda 1 & 2: De första ljuva åren av Lina Neidestam

Författare: Lina Neidestam
Illustratör: Lina Neidestam
Förlag: Kartago förlag (2015)
Antal sidor: 137 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Zelda är en idealistisk, bloggande åttiotaliststjej som med dubbelmoral och ihåliga argument slåss mot de patriarkala väderkvarnarna. Hon snyltar på bästa vännen Tova och bråkar med sin pojkvän Sigge. Utan att säga ett ord till sina vänner drar hon iväg till Frankrike och Mexiko för att skriva den stora generationsromanen. Efter att ha blivit dumpad börjar hon istället på konstskola för att förverkliga sig själv och för att rädda världen med sin konst. Istället för studier ägnar hon sig dock åt rödvinsfester, hunkiga krokimodeller och ändlösa debatter om könsroller och kreativitet. När livet till slut blir för kaotiskt flyr Zelda till Asien, för att finna sig själv. Men då nirvana aldrig infinner sig, konfronteras hon istället med den bistra verkligheten och sitt eget fåfängliga liv.

Det har väl hänt att jag har läst någon enstaka Zelda-stripp här och där, men inte så att jag direkt har följt Lina Neidestam. Zelda 1 & 2: De första ljuva åren blir således min första djupare bekantskap med denna hjältinna och jag gillar mycket. Här samlas strippar ur de två första samlingsvolymerna och bjuder på goda skratt, men också en och annan fundering.

Zelda är ganska grov av sig och det är skönt att få se en kvinnlig karaktär tillåtas vara det. Likaså att hon får vara hycklande och brista i sin övertygelse mellan varven. Kort sagt: att hon får vara mänsklig. Högt och lågt blandas inom pärmarna för Zelda 1 & 2: De första ljuva åren. Det får vara plumpt och fräckt, men samtidigt fångar Lina Neidestam vår samtid och skildrar aktuella samhällsproblem. Teckningarna är färgglada med fina detaljer och Neidestam är en fantastiskt duktig tecknare.

Zelda 1 & 2: De första ljuva åren är roligt och samhällskritiskt, och jag tycker mycket om den kombinationen. Så jag tycker verkligen att du ska ge Zelda en chans.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Zelda 1 & 2: De första ljuva åren av Lina Neidestam

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.