Bokbloggsjerka: Vad jag önskar att jag ännu inte hade läst

Det är fredag igen och då är det i vanlig ordning jerka hos Annika. Veckans kluriga fråga löd: Vilka böcker önskar du att du ännu inte hade läst?

Det finns ganska mycket böcker jag skulle vilja gå tillbaka till och uppleva samma känsla som när jag första gången läste den. Den senaste är nog The Song of Achilles av Madeline Miller, som jag läste ut igår. Även med så pass styva konkurrenter (Fragment av Marilyn Monroe, Kaninhjärta av Christin Ljungqvist, Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi samt Kärleken av Jonas Gardell) kan detta mycket väl vara den bästa boken jag har läst i år. Jag önskar att jag inte hade läst den ännu då jag vill på nytt känna den där första spirande tillgivenheten för hennes Patroklos. När jag läser Iliaden sympatiserar jag inte med grekerna, utan med trojanerna (det kan ha något med mitt namn att göra) och att få mig att tycka om Akilles är ett konststycke i sig.

Jag önskar att jag inte hade läst Harry Potter bara för att få känna den där känslan igen, även om det inte är så troligt, av att det här är en bok som förändrar mitt liv. Jag har alltid tyckt om att läsa, men det var Harry Potter som utvecklade det till en brinnande passion.

Jag skulle vilja läsa T.S. Eliots Collected Poems 1909-1962 med ögon som inte har läst varje dikt i samlingen fem gånger. Jag vill ha den där första känslan av att läsa till exempel det här stycket från The Burial of the Dead:

”You gave me hyacinths first a year ago;
”They called me the hyacinth girl.”
– Yet when we came back, late, from the Hyacinth garden,
Your arms full, and your hair wet, I could not
Speak, and my eyes failed, I was neither
Living nor dead, and I knew nothing,
Looking into the heart of light, the silence.
Od’ und leer das Meer.

Andra böcker som jag skulle vilja uppleva den första förälskelsen till är Kafka på stranden av Haruki Murakami, Goda Omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman samt Servant of the Bones av Anne Rice.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Bokbloggsjerka: Vad jag önskar att jag ännu inte hade läst

 1. Sara Pepparkaka skriver:

  Oj, man borde tydligen kika på ”The song of Achilles” då.

 2. Monika skriver:

  Harry Potter kan jag verkligen hålla med om. Jag hoppas få tid med omläsning någon gång i framtiden 🙂

 3. Lena skriver:

  Ja visst vore det underbart att få återuppleva känslan man hade av att läsa en helt fantastisk bok. Jag konstaterar att jag inte läst en enda av de du nämner, inte ens Harry Potter. Har endast sett Potter på film!

 4. Harry Potter håller jag med om! 🙂 Goda omen har jag funderat på att läsa.

 5. Jag önskar att jag hade varit lite äldre och haft mer läsvana när jag började läsa Harry Potter. Jag hade inte läst speciellt mycket innan, och tror att jag skulle uppskattat böckerna lite mer om jag hade varit mer mottaglig för hur fantastiskt det faktiskt kan vara med böcker. Nu fick jag ju en väldigt fin läsupplevelse i alla fall, men jag ser verkligen fram emot att läsa om böckerna någon gång framöver!

 6. annelie skriver:

  Jag har nästan alla nämnda olästa, skulle gärna göra ett försök med Kärleken och lite T.S. Eliot 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tycker att Kärleken är en av de viktigaste böcker som har släppts i år, så det är definitivt något jag rekommenderar 🙂 T.S. Eliot är en av mina favoritpoeter så jag han är alltid rekommenderad.

 7. Fiberglasodin skriver:

  Oj, många böcker här som jag har chansen att uppleva för första gången i alla fall 🙂

  Dock inte Wasteland, och jag känner snarare att jag bara vill bekanta mig med den mer och mer för att riktigt få grepp om den.

 8. Henrik Johansson skriver:

  Good Omens står och väntar i bokhyllan … så den ska bli av snart. Jag har bara läst Det öde landet av Eliot men det gav verkligen mersmak, så T.S. får det verkligen bli mer av, tack för påminnelsen!

 9. bloggbohemen skriver:

  Kafka på stranden gillade jag också jättemycket! Särskilt Murakamis små knasigheter tilltalar mig.

 10. Så TS Eliot är så bra? har bara läst De knepiga katternas bok och den var rolig, men inte fnatastisk. Får kanske ge honom en chans till.

 11. Chicken skriver:

  Sv: WWW är väldigt bra! Det är inte den typiska YA-serien. Mycket av boken är diskusioner kring vetenskapsteori och medventadet. Det var just den upplagan av S&F jag köpte när jag var 14 (jag har läst boken så många gånger nu att jag jag måste nog köpa en ny bok snart).

  Goda Omen var verkligen bra! Den skulle jag också vilja läsa om för första fågen. 😀

 12. Annika skriver:

  Harry Potter dyker verkligen upp i alla sammanhang och det är bara att konstatera att jag helt enkelt inte har förstått vad det är som är så fantastiskt med honom 🙂

 13. Chriss skriver:

  Åhh, ska definitivt kolla upp The Song of Achilles! 🙂

  Och ja, Harry Potter, vem vill inte uppleva den magin igen?

  På tal om Neil Gaiman, jag läste om American Gods den här sommaren (läste den första gången när jag var 12, kanske, och har inte läst den sedan dess) och det var nästan som att läsa den igen för första gången! Vet inte om det beror på att Gaiman är en fantastisk författare, eller att det gått ungefär 10 år sedan jag läste den… X)

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Gör det 😀

   Vad lustigt! Jag läste ut Amerikanska gudar nu i veckan. Jag hade dock fått tag på en märklig översättning så jag tyckte den var bra, men inte fantastisk. Ska se om det inte går bättre att läsa den på engelska.

 14. Lotten skriver:

  Här var det många nya tips!
  TS Eliot bara älskade jag en gång i tiden, tänk att det var så länge sen jag läste honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.