Monday’s Not Coming av Tiffany D. Jackson

Monday's Not Coming av Tiffany D. Jackson

Författare: Tiffany D. Jackson
Förlag: Katherine Tegen Books (2019)
Antal sidor: 464 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Monday Charles dyker inte upp vid terminsstart. Den enda som tycks märka att hon är försvunnen är bästa vännen Claudia. Ju längre tid som går, desto mer orolig börjar hon bli. Monday skulle aldrig överge henne. Aldrig tvinga henne att ensam möta mobbare och prov. Efter förra årets rykten, behöver Claudia sin bästa vän mer än någonsin. Men Mondays mamma vägrar ge henne svar. Och systern April är ännu mindre hjälpsam. Ju mer Claudia nystar i bästa vännens försvinnande, desto mer står det klart att ingen riktigt vet när de såg Monday sist. Hur kan en tonårsflicka försvinna utan att någon märker något?

Monday’s Not Coming är en rekommendation som flera gånger har dykt upp på tisdagstrion. Den hamnade därför snabbt på att läsa-listan och har legat på åtskilliga önskelistor sedan dess. Till sist fick jag dock lov att ta saker i egna händer om den någonsin skulle bli läst.

I Monday’s Not Coming splittras Claudias liv i ett före och efter. Före, när hon och Monday var så nära som ett par personer kan bli. Åtminstone är det vad hon tror. Och ett efter, när Monday är försvunnen och ingen vill ta Claudias oro på allvar. Genom dessa alternerande tidslinjer byggs flickornas relation upp. Vi börjar förstå vem Monday Charles är, inklusive det som Claudia i och med sitt skyddade liv har varit för blind för att se. Samtidigt får vi se hur Claudia, genom sin bästa väns försvinnande, tvingas sluta gömma sig i Mondays skugga.

Monday’s Not Coming är en skildring av hur det sociala skyddsnätet brister. Det finns indikationer på att det inte står rätt till i familjen Charles, men det faller mellan stolarna. Ingen vill riktigt ta tag i det. Det är också ett inlägg i debatten kring hur svarta människor behandlas i det amerikanska samhället, särskilt unga svarta flickor. Inte ens polisen vill ta en svart tonårsflickas försvinnande på allvar. Hon blir bara ytterligare en i statistiken av många som har rymt hemifrån.

Tiffany D. Jackson har också lyckats skildra Claudias dyslexi övertygande. Överlag är det en mycket trovärdig psykologisk thriller, men tvisten på slutet känns lite krystad. Där brister den psykologiska trovärdigheten, vilket även sänker bokens betyg.

Monday’s Not Coming är på många sätt en otäck bok om vuxenvärldens svek, men också trofastheten i flickors vänskap.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Monday’s Not Coming av Tiffany D. Jackson

  1. Jag önskar så jag kunde läsa den för första gången igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.