The Long Way To a Small Angry Planet

The Long Way To a Small Angry Planet av Becky Chambers

Författare: Becky Chambers
Serie: Wayfarers, #1
Förlag: Hodder & Stoughton (2015)
Antal sidor: 404 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När Rosemary Harper blir en del av besättningen på Wayfarer, är hennes förväntningar inte höga. Målet är i själva verket att försvinna. Att lämna sitt förflutna bakom sig och få en lugn, stillsam plats som hon kan kalla hem under ett tag. Men hon får mer än hon hade förväntat sig. Besättningen är eklektisk blandning av arter och personligheter, från Sissix, den vänliga reptilpiloten, till Kizzy och Jenks, som konstant munhuggs men håller skeppet igång. Livet ombord är kaotisk, men på det stora hela fridfullt. Tills de erbjuds sitt livs jobb: att bygga en hyperrymd tunnel till en avlägsen planet. De skulle tjäna tillräckligt med pengar för att leva bekvämt i åratal… om de kan överleva den långa resan genom en krigshärjad rymd utan att sätta någon av de ömtåliga allianser som bibehåller fred i galaxen ur spel.

The Long Way to a Small Angry Planet är ett av de senaste årens stora science fiction-fenomen. Becky Chambers publicerade den ursprungligen själv. Men när den fann sin marknad och sina läsare, blev de stora förlagen intresserade och den gavs ut på nytt. Många har rekommenderat den och den har funnits på min att läsa-lista sedan 2016. När den kom på årets bokrea, var det ju bara att slå till.

Inledningsvis är det kämpigt att ta sig in i The Long Way to a Small Angry Planet. Transportsträckan för att boken ska hitta sin story och karaktärernas röst är tämligen lång. Anledningen att den kan kännas seg i början kan mycket väl vara introduktionen till den värld som Becky Chambers har byggt upp.

Men när läsaren väl knäcker koden, öppnar verkligen The Long Way to a Small Angry Planet upp för en helt annan värld. Befolkade av arter som är helt olika människor, men alla måste försöka samspela på något sätt i den galaktiska politiken. På sätt och vis påminner det här om Anna Jakobsson Lunds Czentes Omega och Stanos Volta i dess uppbyggnad av arter och självklart queera relationer, men med ett annat fokus. Fokus här ligger på resan till den avlägsna planet som de har fått i uppdrag att öppna en port till, men också de relationer som uppstår mellan karaktärerna.

The Long Way to a Small Angry Planet är en långsam, karaktärsdriven roman. Dramatiken är oftast tystlåten och sker egentligen i samspelet mellan individerna. Det begränsade utrymme de tvingas leva i under en längre tid spelar stor roll i att visa hur kulturkrockar uppstår, men också hur samspel kring varandras olikheter uppstår. Karaktärerna är alla kanske inte älskvärda, men de känns som riktiga personer. Personer som när som helst skulle kunna kliva ut från bokens sidor för att interagera med bokens läsare.

The Long Way to a Small Angry Planet kräver lite tålamod av läsaren för att knäcka koden, men när man väl gör det är mödan väl värd. En science fiction-berättelse av verkligt hög klass.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Long Way To a Small Angry Planet

A Closed and Common Orbit

Record of a Spaceborn Few

The Galaxy, and the Ground Within

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.