Stanos Volta av Anna Jakobsson Lund

Stanos Volta av Anna Jakobsson Lund

Författare: Anna Jakobsson Lund
Serie: Intergalaktiska akademin, #2
Förlag: Annorlunda förlag (2020)
Antal sidor: 511 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Att återvända till Czentes Omega efter händelserna på maskhålsstationen blir inte riktigt som de har väntat sig. Humanfientliga stämningar sprider sig och det drabbar Alysia hårt. Men är det verkligen människor som står bakom de våldsamma attentaten? För att få reda på mer om gruppen som kidnappade dem fattar Bellix och Maczek ett drastiskt beslut. Samtidigt har Leonide sina egna planer, vilka hon behöver Pis hjälp med att förverkliga. Men han kämpar mot sin egen kropp, den prövning som alla arjaner genomgår. Är han stark nog att klara det, när han lever skild från sin gemenskap?

Om inte Anna Jakobsson Lund skrev på svenska, tror jag att hon skulle vara en av de starkaste lysande stjärnorna inom den spekulativa fiktionen. I min mening är hon verkligen en mästare i dess genrer, oavsett om det rör sig om dystopi, science fiction eller fantasy. Med Stanos Volta bevisar hon på nytt varför.

I science fiction-genren finns en tendens att skapa en massa olika arter, med diverse attribut, som i själva verket är tunt förklädda människor. Jakobsson Lund har i den här världen lyckats skapa arter och kulturer som skiljer sig väsensskilt åt från människor. Även om hon skapar något nytt och annorlunda, så säger Stanos Volta även en del om vår värld. De humanfientliga sinnesstämningarna som sprider sig är inte så olika de främlingsfientliga vindar som blåser genom världen i stort idag. Och nationalismen som finns närvarande är heller inte olik den vi ser i vår värld. De bästa av fantasy- och science fiction-böckerna är de som lyckas vara helt olika vår värld, samtidigt som de egentligen säger en hel del om den.

En av anledningarna till att jag älskar hennes böcker så djupt är karaktärerna. Det finns få författare som lyckas teckna så intressanta karaktärer, skildra så fantastiskt fina vänskapsrelationer eller ömsint kärleksrelationer. I Stanos Volta ges prov på allt detta. Det trassliga i att ha nära relationer med andra skildras med varsam och medkännande hand.

Ord känns för futtiga för att beskriva allt jag älskade med Stanos Volta och allt jag älskar med Anna Jakobsson Lunds författarskap. Läs den, säger jag bara. Läs allt hon har skrivit.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Czentes Omega (recension)

Stanos Volta

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Stanos Volta av Anna Jakobsson Lund

  1. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.