Ingen rädsla av Niklas Krog

Ingen rädsla av Niklas Krog

Författare: Niklas Krog
Serie: Turk & Ayla, #1
Förlag: Rabén & Sjögren (2008)
Antal sidor: 219 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Mattias är 15 år och svensk, men kallas av alla för Turk. Han har nyligen upptäckt basketen och förälskat sig i sporten. Den har blivit en stor del av hans liv. Nu står han inför ett avgörande straffkast i en match mot ett lag som tidigare besegrat dem på ett förödmjukande vis. På läktaren sitter snygga Becka från tjejlaget, men han kan inte låta bli att tänka på en annan tjej. Argsinta Ayla, som spelar basket på ett sätt som han själv skulle vilja behärska.

Niklas Krog var en av mina favoritförfattare när jag var barn och i tonåren. Jag älskar fortfarande hans trilogin om Frihetskriget. Ingen rädsla har funnits på min att läsa-lista sedan den först kom ut 2008, men det var inte förrän i år jag kom mig för att låna den på biblioteket.

Det märks att Niklas Krog har ett förflutet inom basketvärlden i Ingen rädsla. Framförallt i skildringen av kärleken till sporten, hur den driver dessa ungdomar att satsa allt. Men också i de små medel han använder för att skapa spänning i basketscenerna som får läsaren att studsa som på nålar. Även för den som inte är basketintresserad blir detta en spännande bok.

Ingen rädsla är främst en berättelse om basketen och ungdomarnas kärlek till den. Men det är också en berättelse om två världar som kolliderar. Ayla och Turk är ytterst olika människor, men när de förs samman av basketen uppstår en spänning mellan dem som alla runt omkring dem kan ta på. Men kan en tjej som Ayla verkligen vara intresserad av en svenne? Skildringen av etnicitet i denna bok känns kanske lätt daterad, men dialogerna och uttrycken var också typiska för den tiden. Jag minns det från min egen tonårstid.

Ingen rädsla är en spännande, smått dramatisk bok om kärleken till en sport och de första spirande fröna till en förälskelse.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Ingen rädsla

Turk & Ayla

Sista skottet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Ingen rädsla av Niklas Krog

  1. Madina Momand skriver:

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.