Förbannelse av Stephen King

Förbannelse av Stephen King

Författare: Richard Bachmann (Stephen King)
Originaltitel: Thinner
Översättare: Love Kellberg
Förlag: Legenda (1987)
Antal sidor: 304 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Billy Halleck är en framgångsrik advokat. Visserligen bär han runt på mer övervikt än vad som är hälsosamt för honom, men han har ett bra liv. Allt kommer att förändras den dag han kör på och dödar en äldre romsk kvinna. Enligt lagen är Billy utan skuld. Hennes anhöriga anser annorlunda. Han kan fortfarande känna den gamle mannens beröring, höra hans viskning: ”smalare.” Allt hopp om att det ska vara inbillning försvinner varenda gång som Billy stiger in i badrummet. Kilo efter kilo håller han långsamt på att försvinna…

När jag skulle läsa Stephen Kings serie Det mörka tornet, frågade jag mamma om de hade kvar de böcker i serien som jag hade rensat ut när jag ”gjorde slut” med Stephen King. Det hade de, och då slank också Förbannelse med. Det var lite osäkert om jag faktiskt läst den, så den hamnade bland mina olästa böcker.

Men visst har jag läst Förbannelse tidigare. Redan efter ett par sidor väcks minnen till liv, men berättelsen suger ändå tag i läsaren. Många av de böcker som Stephen King skrev under pseudonymen Richard Bachman känns råare i tonen. Kvinnosynen och rasismen i de tidigare verken är inte mycket att hurra över, och skildringen av romer i den här boken lämnar en tämligen fadd smak efter sig. Men grejen med Stephen King som författare är att han ändrar sig. Han tar till sig kritik och lär sig, och skriver bara mer och mer mänskliga och inkännande porträtt.

Förbannelse är inte den bästa berättelse som han har skrivit, men det är en spännande och lättläst historia. Det otäcka är hur den egna kroppen blir fienden och förändras mot huvudpersonens vilja. Han kan inte stoppa det på egen hand, utan ger sig ut på en desperat jakt efter mannen som kastade förbannelsen över honom. Här spårar berättelsen ur och blir blodig och våldsam på ett sätt som känns lite onödigt. Även om detta är en fysisk och brutal bok, så väcker den ändå en del funderingar kring skuld, hänsyn till andra, privilegium, makt och blodshämnd.

Vill du ha en snabbläst historia och inte har alltför mycket emot blod, då är Förbannelse en bok för dig.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Förbannelse av Stephen King

  1. Robert skriver:

    Tack för en trevlig recension. Jag hade också en King-period på 80-90-talen men har inte läst något av hans senaste produktion. Får intrycket att han mognat som författare när jag hör andra tala om honom. Förbannelse ligger väl ganska väl i linje med hans övriga titlar från den eran där skräck var det överordnade syftet med hans berättelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.