Q som i quagga

Q – Quagga. En bok som dog ut snabbt.
Quaggan dog ut under senare halvan av 1800-talet. Vilken bok känner du var hypad under en kort period, men sedan glömdes bort.

En bok som jag upplevdes att det talades väldigt mycket om var Kerstin Griers Ädelstenstrilogin. Särskilt första delen, Rubinröd, hypades, men sedan, efter första stormen mot omslagsförändringen, tyckte jag det blev tyst om de återstående delarna. Om jag förstår saken rätt så handlar det om en familj med förmåga att resa i tiden. Gwendolyns kusin förväntas vara den som gör tidsresan, men istället är det Gwendolyn som plötsligt finner sig i viktorianska London. Gwendolyn finner sig snart indragen i hemliga planer och mystiska intriger som ett uråldrigt ordenssällskap under ledning av 1700-talsgreven av Saint Germain planerar. Tillråga på allt så utses den några år äldre Gideon, snygg men värsta stroppen, till hennes ledsagare för att hjälpa henne med de första tidsresorna.

(Greve Saint Germain är visst en populär figur att ha med i fantasyböcker. Han är med i Outlander-serien också och jag har läst en riktigt bra roman där han är vampyr.)

Biofilmen som skulle göras på böckerna tycker jag det har varit ännu tystare om…

Publicerat i läsning | Etiketter | Lämna en kommentar

Your Name

Originaltitel: Kimi no Na wa
Regissör: Makoto Shinkai
Manus: Makoto Shinkai
Skådespelare: Ryunosuke Kamiki, 
Mone Kamishiraishi, Ryo Narita, 
Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, 
Kaito Ishikawa, Kanon Tani, 
Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara
Produktionsår: 2016
Längd: 87 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Mitsuha bor i en lantlig liten håla, tyngd av traditioner, och drömmer om ett annat liv, så långt bort som möjligt. Hon önskar att hon vore en snygg kille från Tokyo. I hennes drömmar besannas detta. När Taki vaknar får han en känsla av att ha drömt något viktigt. Han befann sig i ett främmande rum och en annan kropp, en flickas kropp. Plötsligt lever Mitsuha Takis liv i Takis kropp och vice versa. När de vaknar har de återvänt till sig själva. Samtidigt som de, lite fumligt, försöker vänja sig vid att vara den andra så anar de att det finns en djupare orsak till varför det sker. Frågan är bara vad?

Your Name impulsköpte jag under en rea och hade inte direkt några höga förväntningar på. Vad jag fick var ett finstämt drama med briljant animation och en handling som förtrollar. Visst, att det blir lite typiskt japanskt med att Taki måste sitta och klämma på Mitsuhas bröst stup i kvarten, men överlag är det en drömsk film som jag tycker mycket om. Filmmusiken passar väl till händelseförloppet.

Det urbana livet kolliderar med ett mer traditionstyngt liv på landet i Your Name. Mitsuhas familj har alltid varit knuten till templet, vilket styr hennes liv och utsätter henne för klasskamraternas hån. Med hjälp av Taki kan hon kanske tuffa till sig och få lite mer respekt. Likaså kan Taki få nytta av att lära sig vara lite mjukare. Deras gryende relation är fint skildrad, men så blir det verkligt spännande. Vändningen som filmen tar såg jag inte komma. Hela tiden sitter jag och håller tummarna för att det ska ordna sig till det bästa.

Your Name är en riktig pärla till film. Rekommenderas varmt.

Publicerat i film och tv | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Ronja Rövardotter

Originaltitel: Sanzoku no Musume 
Ronya
Regissör: Goro Miyasaki
Manus: Nobuo Kawakami
Skådespelare: Laura Jonstoij Berg, 
Leon Pålsson Sälling, Mattias Knave, 
Vanna Rosenberg
Produktionsår: 2015
Antal avsnitt: 26
Längd: 650 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Natten som Ronja föddes skakades av ett fruktansvärt oväder. Blixten slog ned och klöv Mattisborgen itu. Under sin uppväxt har Ronja fått lära sig att akta sig för Helvetesgapet och aldrig visa sig rädd i Mattisskogen. Skogen är hennes särskilda plats, en trolsk plats som befolkas av farliga vildvittror och grådvärgar och oförargliga rumpnissar. Allt är väldigt fridfullt till dess att det konkurrerande rövarbandet, ledda av Borka, flyttar in i den halva av Mattisborgen som de inte bebor. Med sig har han sin son Birk och en otillåten, men innerlig, vänskap växer fram mellan de båda barnen.

Ronja Rövardotter är Studio Ghiblis filmatisering av Astrid Lindgrens bok med samma namn. En tv-serie i 26 delar som kännetecknas av fantastisk animation och är skogsmiljöer som är fantastiskt tecknade. Det är intressant att se denna välbekanta berättelse från min barndom iklädas japanskt bildspråk. Särskilt vildvittrorna, som får mer drag av japanska kvinnliga demoner, blir obehagliga. Musiken är väldigt fin den också, med nyskrivna sånger för denna version. Detta är en drömsk, oerhört snygg produktion vars bilder kan få en att drömma sig bort till djupa skogar, fyllda av rövare och magiska väsen.

Ronja Rövardotter håller sig väl trogen boken. Däremot är tv-serien rätt så seg. Det är inte alltid det händer mycket i varje avsnitt, utan det blir ett frossande i vackra miljöer. Ett exempel som kan nämnas är de två första avsnitten, som används till att behandla Ronjas födelse. I princip är det enda som dessa förmedlar att Mattis blir alldeles kollrig av att bli pappa. Nog för att det etablerar väl vad som händer senare, men det blir lite tråkigt att se efter ett tag. Det är också mycket upprepande av snarlika scener, såsom fester i stora salen. Men det är ändå en filmatisering som får mig att skratta och gråta på precis de rätta ställena.

Ronja Rövardotter är en riktigt fin, men lite seg, filmatisering av en av mina favoritböcker från barndomen.

Publicerat i film och tv | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Månadsrapport: Augusti 2018

Antal lästa böcker i augusti 2018: 16

 1. Hetare: Elva noveller som känns
 2. Lovecraft Short Stories
 3. Fever Pitch av Nick Hornby
 4. Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal
 5. Anna Karenina av Leo Tolstoy
 6. Krigskatt av Robert Westall
 7. Home Fire av Kamila Shamsie
 8. I vilt tillstånd av Roxane Gay
 9. I en klass för sig av Fanny Ambjörnsson
 10. Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde
 11. Hjärtat får inga rynkor av Mark Levengood
 12. Lite krasslig, bara av Stephen King
 13. Nattrodd av John Ajvinde Lindqvist
 14. Lussiferda av Karin Tidbeck
 15. Den svarta katten av Edgar Allan Poe
 16. Allt jag önskade av Lucy Dillon

Drama: 5
Feelgood: 2
Historisk fiktion: 1
Non-fiction: 3
Skräck: 5

Hyllvärmare: 3
Böcker införskaffade samma månad: 6
Böcker införskaffade samma år: 4
Omlästa böcker: 1
Lånade böcker: 1
Nextory: 1
Recensionsex: 1 

Kvinnor: 7
Män: 8
Annat: 0
Duo: 1
Författare jag inte har läst tidigare: 5

Amerikansk författare: 4
Brittisk författare: 5
Rysk författare: 1
Svensk författare: 6

Månadens bästa skönlitterära: Home Fire av Kamila Shamsie, I vilt tillstånd av Roxane Gay, Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde och Lite krasslig, bara av Stephen King
Månadens bästa nonfiction: I en klass för sig av Fanny Ambjörnsson
Månadens sämsta: Fever Pitch av Nick Hornby
Månadens överraskning: Krigskatt av Robert Westall
Månadens besvikelse: Anna Karenina av Leo Tolstoy
Månadens otäckaste: Lite krasslig, bara av Stephen King

Kommentar: Jag har varit fruktansvärt trött under augustimånad, vilket syntes på läsningen. Men det tog sig mot slutet och jag lyckades få in väldigt många fullpoängare i augusti.

Om månadens bästa: De är alla olika, på sina sätt. Home Fire en fängslande tragedi; I vilt tillstånd ett spännande drama; Det var vi en skickligt berättad relationsroman och Lite krasslig, bara måste vara en av Kings bästa noveller.

Om månadens bästa nonfiction: Ambjörnsson skriver i vanlig ordning engagerande och intresseväckande.

Om månadens sämsta: Jag och fotboll är ingen lyckad kombination. Värre blir det när det är Hornby som står bakom pennan.

Om månadens överraskning: Jag hade väldigt lågt ställda förväntningar på denna, men tyckte oväntat mycket om den.

Om månadens besvikelse: Jag hade räknat med att älska Anna Karenina, men det ville sig inte så.

Om månadens otäckaste: Novellen är inte otäck i en skräckbemärkelse, men lämnar ändå en dov känsla av obehag och sorg efter sig som är svår att skaka av sig.

Antal sedda filmer i augusti 2018: 4

 1. Mysterious Skin
 2. Ronja Rövardotter
 3. Your Name
 4. The Handmaiden

Drama: 1
Fantasy: 2
Thriller: 1

Hyllvärmare: 0
Införskaffad samma månad: 2
Införskaffad samma år: 2
Lånad film: 0
På bio: 0
På tv: 0
Omsedd film: 0

Månadens bästa: Your Name
Månadens sämsta: –
Månadens överraskning: Your Name
Månadens besvikelse: Ronja Rövardotter
Månadens otäckaste: The Handmaiden

Kommentar: Det blev en hel del film i augusti. Och skulle ha blivit fler om inte Avengers: Infinity War varit en sådan besvikelse att det krävdes två omgångar för att jag skulle se klart den.

Om månadens bästa och överraskning: Jag hade inte hört något om Your Name tidigare och blev överraskad över att ha hittat en liten pärla.

Om månadens besvikelse: Mycket välgjord och trogen originalet, men lite… seg.

Om månadens otäckaste: Det finns en del obehagliga scener fram emot slutet i The Handmaiden.

Publicerat i film och tv, läsning | Etiketter | 2 kommentarer

Nytillskott i augusti 2018

Augusti har varit en månad som känts helt galen vad det gäller böcker. Det hela har fått mig att inse att jag nog måste införa ett köpstopp för resten av året, men vi vet ju hur bra det hela brukar gå för mig. Men jag gör ett försök. Kanske att jag får fira en lyckad uppkörning med en bokbeställning, men annars ska jag försöka låta bli att köpa böcker ett tag nu.

När nu fan den där uppkörningen ska bli av. Eftersom de i torsdags bad mig att skjuta på den. Igen. Nu börjar jag bli jävla less på den här körskolan och den brist på respekt de visar inför min tid och mina pengar. Jag ansträngde mig verkligen för att få in de körlektioner som de sa krävdes för att jag skulle klara uppkörningen. Jag tog till och med semester för att få till två dubbellektioner en dag. Sedan känns det som om lektionerna bara slösades bort. Uppriktigt sagt är jag förbannad.

Men nu till böcker, som sänker mitt blodtryck och frigör endorfiner istället.

Första veckan i augusti gick i Europrides tecken. Först ut kom nämligen ett efterlängtat boksläpp:

Jag har ju redan recenserat Hetare och förklarat varför jag är så avundsjuk på dagens ungdom. Tänk att kunna se sig själv speglad i litteraturen! Nu måste ju svensklärare ha lite mer att välja på än de vanliga tjej möter kille plus typiskt trassel som varenda tonåring förväntas bry sig om.

Sedan kunde jag inte låta bli att göra en liten filmbeställning när Discshop hade Prideerbjudande (även om den är lite måttligare än förra årets):

The Handmaiden och Mysterious Skin har jag hunnit se, men jag har inte ens tagit bort plasten på Vicious ännu. Läge att göra det snart. Känns som om lite Ian MacKellan inte skulle sitta helt fel.

Sedan hade jag gjort en liten bokbeställning på engelska:

Jag trivs egentligen bäst med att läsa på originalspråk, men av någon anledning så blir det mer att jag läser på svenska. (Förmodligen på grund av recensionsexemplar, men ändå…) Så jag köpte några böcker jag velat läsa sedan de kom ut: Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal; Home Fire av Kamila Shamsie; Strange the Dreamer av Laini Taylor och Eleanor Oliphant is Completely Fine av Gail Honeyman. Två har jag redan hunnit läsa.

Sedan är det ju dags för en ny bokcirkelbok, som jag lånade på biblioteket:

Månadens val gick ut på att välja en bok om en plats som fascinerar oss, och Profeterna vid evighetsfjorden av Kim Leine som utspelar sig på Grönland var en av de andra tjejernas val. Jag har inte hört talas om den tidigare och började läsa den nu i helgen, vilket är lite i senaste laget med tanke på att vi ska diskutera den på torsdag.

Sedan har jag fått hem min kurslitteratur:

Ni kan vara lugna, jag tänker inte recensera några av juridikböckerna på bloggen. (Även om jag förmodligen kommer att räkna med dem i statistiken.) En recension på Per Jensens Hundens språk och tankar kan ni dock vänta er när jag har läst ut den.

En ny Novellixbox har också anlänt:

Temat var skräck och det passade alldeles utmärkt i fredags, när jag var hemma och inte mådde så bra och regnet smattrade mot rutorna.

På tal om att inte må bra så var jag hemma en kväll hos mina föräldrar när jag inte mådde bra och glömde förstås bok. Så jag fick låna denna av mamma:

Hjärtat får inga rynkor av Mark Levengood blev det första jag läste av honom. Det är också en författare jag associerar till mormor, då hon tyckte väldigt mycket om honom och hans make Jonas Gardell. Tror lite halvt att det är Mark och Jonas jag har att tacka för att hon så småningom accepterade min sexualitet…

Jag fick också hem en film som jag hade förbokat:

Jag hade tänkt gå och se Avengers: Infinity War på bio i somras, men det blev aldrig av. Så jag förbokade den istället och tittade på den i fredags.

Det sista som kom hem till mig i augusti var också den finaste boken av dem alla:

Det har inte riktigt gått ett år ännu, men jag kunde inte låta bli att beställa den alldeles för tidigt. Så här ser den ut invändigt:

Publicerat i film och tv, läsning | Etiketter | 1 kommentar

Läsplanering: September 2018

 • Akillessyndromet av Petruska Clarkson. Hyllvärmare. Hittade den på Myrorna för ett antal år sedan och tyckte den verkade intressant, men den har blivit stående i hyllan…
 • Lykttändaren av Pontus Ljunghill. Hyllvärmare/boktolva. Den sista av mina författare i boktolvan.
 • Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart. Bokreafynd från i år. Jag har velat läsa den sedan den kom ut.
 • De frystorkade brudgummen av Margaret Atwood. Bokreafynd från i år. Jag har ju gillat det jag hittills har läst av Margaret Atwood, så jag har stora förhoppningar på den här.
Publicerat i läsning | Etiketter | 2 kommentarer

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Författare: Mattias Edvardsson
Uppläsare: Magnus Roosman, Johanna Lazcano och Rebecka Hemse
Förlag: Bonnier (2018)
Antal minuter: 600 minuter
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Ljudbok | Adlibris, Bokus

På ytan är de en helt vanlig familj: prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och deras tillvaro är tillsynes perfekt. Men en dag kommer allt raseras. Stella blir anklagad för mord och hamnar i häktet. De förtvivlade föräldrarna förstår inte vad som har hänt eller vad de ska sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

En helt vanlig familj är Mattias Edvardssons senaste bok och ett av årets boksläpp som jag har varit mest nyfiken på. Jag lyssnar på boken på Nextory, och hur briljant är det inte att ha tre olika uppläsare för berättelsens tre olika delar? Magnus Roosman läser pappa Adams del av berättelsen, Johanna Lazcano Stellas och Rebecka Hemse Ulrikas. Detta levandegör verkligen berättelsen. För varje nytt perspektiv förvrids bilden av familjen lite ytterligare tills jag som läsare är osäker på vad som är sant eller inte. Samma händelse har uppfattats helt olika av de olika familjemedlemmarna. Ett skakande porträtt av en familj i sönderfall.

I En helt vanlig familj byter Edvardsson genre till psykologisk thriller, vilket jag brukar ha svårt för men som jag njuter av här. Det är verkligt spännande. Precis när jag börjar tro att jag anar vad det är som egentligen har hänt får jag en till pusselbit som omkullkastar mina tidigare intryck. Slutet omkullkastar allt jag har trott mig veta under bokens lopp och i ärlighetens namn så såg jag det inte komma. Kanske i början av boken, men händelseförloppet förändrar min bild så till den grad att slutet får mig att gapa av häpnad.

En helt vanlig familj är en psykologiskt trovärdig skildring av en familj som på ytan tycks alldeles vanlig, men som har sina mörka hemligheter. Och hur långt är en förälder egentligen villig att gå för att skydda sitt barn?

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 2 kommentarer

När livet börjar om av Lucy Dillon

Författare: Lucy Dillon
Originaltitel: One Small Act of Kindness
Översättare: Ann Björkhem
Förlag: Bonnier Pocket (2016)
Antal sidor: 480 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Libby och Jason har lämnat sitt storstadsliv i London för att hjälpa Jasons mamma driva vidare familjehotellet. Men hotellet är i stort behov av upprustning och planen är att erbjuda en oas för stressade storstadsmänniskor. Projektet visar sig dock bli svårare än de har tänkt sig. Libby börjar snart undra om det verkligen är den nystart de har hoppats på. En dag blir Libby vittne till en otäck bilolycka precis utanför hotellet. Den påkörda kvinnan tappar minnet. Libby sträcker ut en hjälpande hand och erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet, vilket sätter igång en kedja av oväntade och omvälvande händelser.

Kanske blir det lite för mycket av det goda att läsa så många Lucy Dillon på raken, därför att det går riktigt trögt inledningsvis med När livet börjar om. Eller så är den helt enkelt inte lika bra som de tidigare böckerna. I efterhand lutar jag lite åt det senare. Det blir för mycket med Jasons familj, som aldrig pratar om de svåra sakerna, och att Libby ensam får bära lasset. Det är svårt att komma både Jasons mor närmare inpå livet eller hans bror, som förblir en skuggfigur genom händelseförloppet. Överlag känns dessa karaktärer inte lika vältecknade som Dillons karaktärer brukar vara.

Vad som är vältecknat är dock Libby och hennes vänskap med den mystiska kvinnan. När livet börjar om skildrar en fantastiskt fin vänskap som växer fram och vikten av vänlighet. Hur en liten vänlig handling kan spridas genom samhället som ringar på vattnet. Det är ett fint grundbudskap i boken, men som går lite förlorat i trasslet med minnesförlust, ekonomiska svårigheter, snåriga familjerelationer och en riktigt ful fisk som dyker upp senare i boken.

När livet börjar om är kanske inte Lucy Dillons bästa bok, men det är ändå hyfsat charmig feelgood som passar bra så här på sommaren.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , | 1 kommentar

P som i papegoja

Just nu känns det som tiden glider likt sandkorn mellan mina fingrar. Jag får ständigt prioritera om, känna efter vad min kropp orkar, vad jag verkligen måste göra, och då händer det kanske att det blir tyst på bloggen i någon dag eller två. Förhoppningsvis lugnar det ned sig i nästa vecka, eftersom jag kör upp den åttonde. Efter det kan jag ta lite sovmorgnar, vila ut, och komma tillbaka pigg och fräsch. Ändå mår jag rätt bra just nu.

P – Papegoja. En bok du känner härmade en annan.
Du känner att författaren var starkt inspirerad av en annan mer känd bok när du läste den här boken.

Andra gången gillt, då. Jag försökte skriva det här inlägget i juli, men då åt WordPress upp det.

Den bok jag i alla fall kom att tänka på är Mea culpa av Anne Holt. Handlingen är nämligen nästan identisk med Patricia Highsmiths The Price of Salt, men jag tyckte bättre om Holts tolkning. I Mea culpa lägger Synne märke till den äldre och gifta enhetschefen Rebecca, och får bara en tanke i huvudet: den här kvinnan vill jag ligga med. Rebecca har fyra barn, men det tänker de inte på när de inleder sin ödesdigra kärleksaffär.

Jag minns att jag tyckte väldigt mycket om Mea culpa, medan jag blev besviken på Highsmiths. Men det finns en del obehagliga inslag i Mea culpa också som jag inte helt och hållet gillade:

Jag är också lite kluven till sättet Holt väljer att porträttera Rebecca, som är född i Korea, och folket från Mauritus. Fokus lägger hela tiden på att göra skillnad mellan dem och Synne, som är vit. Därtill fetischiseras i närmast Rebecca för sina ”asiatiska” drag och ses snarare som en stereotyp istället för en individ. Det är likadant med folket i Mauritus.

Publicerat i läsning | Etiketter | 1 kommentar

Mysterious Skin

Regissör: Gregg Araki
Manus: Gregg Araki
Skådespelare: Joseph Gordon-Lewitt, 
Brady Corbet, Michelle Trachtenberg
Produktionsår: 2004
Längd: 99 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | Discshop
DVD | Discshop

Som åttaåring förlorade Brian flera timmar av sitt liv. Där är bara ett svart tomrum. Under hans uppväxt kommer jakten efter de förlorade timmarna leda honom till att tro att han blivit bortförd av utomjordingar. Neil, å andra sidan, är en vacker ung, men fruktansvärt kall, man som alla älskar men också är rädda för. Hans hänsynslöshet med sin egen kropp i jakt på kärlek leder honom till New York. Samtidigt börjar det figurera en pojke i Brians drömmar, en pojke som visar sig vara Neil. Neil är nyckeln till allt som hände Brian under de förlorade timmarna. Tillsammans inser de att det som har format deras liv inte har varit vad de trodde det vara.

Jag har velat se Mysterious Skin i flera år. Det hela är en mörk och obehaglig berättelse där två barn utsätts för övergrepp och de olika vägar som deras liv tog. Händelsen formade dem på olika vis, vilket gestaltas briljant av skådespelarna. Särskilt Joseph Gordon-Lewitt lyser som den karismatiske, men egoistiske, Neil. Brady Corbet som Brian är försagd och minst sagt en udda fågel. Hans fastklamrande vid tron på utomjordingar och ha blivit bortförda är hjärtskärande.

Samtidigt som Mysterious Skin är oerhört realistisk i skildring av sitt mörka ämne, är det samtidigt en udda film. Kameravinklar och berättelsen bidrar till en lätt surrealistisk stämning. Filmmusiken passar händelserna och är inte störande eller påträngande. Det är en sällsam uppväxtsaga om två pojkar som genomlidit ett svårt trauma. Medan Brian blir alltmer inåtvänd, svarar Neil genom att knulla sig igenom alla uppväxtortens män med smak för lammkött och omvandlar övergreppet till en kärlekssaga.

Mysterious Skin är mörk, obehaglig och lite märklig, men skildrar med känslighet två personers uppväxt i skuggan av ett övergrepp.

Publicerat i film och tv | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar