Samlade dikter av Bodil Malmsten

samlade-dikter

Författare: Bodil Malmsten
Förlag: Bonnier (2016)
Antal sidor: 491 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Samlade dikter blir den tredje boken jag läser av Bodil Malmsten. Innan dess har jag läst sakprosa (Så gör jag) och prosa (Priset på vatten i Finistère), men inget av hennes lyrik. När hon gick bort i år kände jag att det var en verklig brist. Så jag köpte denna samlingsvolym under min semester i Ystad. Det har tagit tid att läsa den. Inte för att jag inte har tyckt om det, utan för att jag har tyckt om det alldeles för mycket. Det är inte en bok att hasta igenom, utan den bör läsas noggrant och utan brådska.

Malmsten har en förmåga att hantera språket som är få förunnat. Hon vet exakt vilka ord som går ihop för att skapa rytm och melodi, men också vilka hon ska använda för att ruska om läsaren. En svordom här, en talspråksform där, en oväntad vändning om att raka undulaten eller mata palmen. Det är ett livligt språk som kräver uppmärksamhet, men som också belönar den uppmärksamme just därför att det är så finurligt uppbyggt. Jag kan inte annat än att le.

Det är också ett känsloladdat språk. Vissa dikter känns som om de bränns, som om alla känslor inte får plats i mig. Kanske är det allra märkbarast i Det här är hjärtat, som är det jag tycker allra bäst om. En sorgesång över en människa som har gjort det allra mest obegripliga en människa kan göra: att dö ifrån och lämna talaren ensam kvar. Sorgen river och sliter genom hela diktsamlingen, samtidigt som det finns så många vackra och träffande formuleringar att jag skulle vilja skriva ut varenda dikt och skapa en vägg av dem. Tänk er det, en Bodil Malmsten-vägg i en liten lägenhet. Skulle det inte vara fint?

Allt är inte lätt att ta till sig. Jag har svårt för Dvärgen Gustaf, får inte till sammanhanget eller narrativet. Förstår inte vad diktsamlingen vill säga eller berätta. Likaså blir jag mest förvirrad av Nåd & onåd. Tjusas av språket och dess hantering, men känner mig mest förvirrad. Även om just den innehåller en fantastisk dikt om migration och utsatthet. Överlag känns det som om mycket handlar om människors utsatthet och hur välfärdssamhället sviker de som är som allra mest utsatta.

Ibland kan jag känna av att jag lider av att inte vara där när hon skrev dikterna. En del är mycket arga och säger en hel del om sin samtid. Det gör mig ledsen hur många av dikterna från 1990-talet resonerar i vår tid. Byt bara ut Ny Demokrati mot Sverigedemokraterna och dikterna kunde ha skrivits idag.

Många av diktsamlingarna är uppbyggda kring tydliga narrativ. Såsom damen i Damen, det brinner! Om hon som har valt en man som egentligen inte är lämplig och för alltid får se hans rygg när han går. Utforskandet av moderskapet i Nefertiti i Berlin och hur tid och rymd korsas och krockar och ignorerar alla naturlagar. Louises liv i form av hennes kärleksaffärer i inte med den eld jag har nu. Alla dikterna för sin pusselbit med sig till berättelsen och jag lär känna karaktärerna lika väl på djupet som om det vore en roman.

Det är klart att med Bodil Malmstens bortgång så förlorade vi också en mäktig penna. Hon kommer att saknas oss.

betyg4

Andra bokbloggare om Samlade dikter

Bokblomma

13 svarta sagor

13 svarta sagor

Redaktör: Jonny Berg
Medverkande författare: Love Lovén; Katarina Emgård; Mattias Lönnebo; Elisabeth Östnäs; Love Kölle; Mikael Strömberg; Eva Holmqvist; Fred Andersson; Christina Nordlander; Alexandra Nero; Ida Tellestedt; Johan Grindsäter
Förlag: Swedish Zombie (2015)
Antal sidor: 196 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

13 svarta sagor inleds med novellen Gastkramad av Love Lovén, som utspelar sig i eftersviterna av en liten flickas självmord. Storasyster försöker förstå vad som har hänt, vad som åstadkom förändring, och upptäcker att något tycks hemsöka deras lägenhet. Stämningen byggs till en början väldigt effektivt upp och det blir riktigt kusligt, men det rinner iväg fram emot slutet och blir en antiklimax.

I den andra novellen, Katarina Emgårds Dödspatrullen, förs läsaren med till en framtid där regeringen har kommit på en intressant lösning på problemet med en alltmer skenande befolkningsökning. Ett riktigt snyggt och intressant världsbygge. Det tar en stund innan världen som vi ställs inför får sin förklaring och Emgård ger läsaren pusselbitarna en efter en. Dock känns det lite hoppigt och jag kommer inte riktigt någon av karaktärerna när.

Den tredje novellens titel, Köttkvarnen, väcker genast onda aningar och obehag. Mattias Lönnebo skriver en ryslig novell om hur Fabians mamma hittar en köttkvarn på loppis. Stämningen är riktigt obehaglig i denna novell och jag övervägde nästan att hoppa över den för min nattsömns skull. Men när jag uppskrämd har läst ut den är det ändå med en lätt fadd smak i munnen. Det påminner om de spökhistorier som skrämde skiten ur mig som barn, som bygger på äckliga detaljer som känns billiga i efterhand. Obehaget bleknade snabbt och jag kände mig manipulerad.

Djuptjärn av Elisabeth Östnäs kommer därefter. En äldre man ser tillbaka på när han kom som informator till ett gods där den unga godshustrun försvunnit och alla varnas för att gå nära älven. De historiska miljöerna väcks skickligt till liv och stämningen byggs suggestivt upp. Novellen känns som en klassisk spökhistoria och en mycket välskriven sådan. En av mina favoriter i samlingen.

Härnäst kommer Love Kölles Den sjunde, som handlar om en doktor som förlitar sig på trafficking för att få sina försöksobjekt. Bara det att han inte är riktigt nöjd med gangstern som står för leveransen. Premissen fångade mig direkt och är väldigt spännande, men det känns som om novellen är över precis när den har börjat.

En novell jag inte riktigt förstod mig på var Flockdjur av Mikael Strömberg. Läsaren får möta ett antal personer som är med om bisarra öden och som binds ihop av några kursiva stycken. Jag fick inte riktigt något sammanhang.

I Kidnappad av Eva Holmqvist vaknar en kvinna upp i ett vitt rum och märker att folk betraktar henne genom ett fönster. Hon måste rymma till varje pris. Nästan omedelbart förstår jag ju hur det ligger till och var hon är, men Holmqvist bygger ändå skickligt upp stämningen. Kvinnans desperation och förvirring är skildrad så att den känns.

Fred Anderssons Befallaren handlar om Lars, som säger upp sig från sitt jobb som journalist för att skriva en bok om en sekt som bor på en ensligt belägen ö. Tonen är kuslig, skräcken Lovecraftiansk och jag uppskattar HBTQ-temat.

Härnäst följer en annan favorit i samlingen, nämligen Följeslagare av Christina Nordlander. Sanna är med om en olycka under en gymnastiklektion och kan därefter se ledsagare, som följer människor åt och försöker influera dem att vara sina bästa jag. En intressant vinkling på konceptet skyddsänglar och moral.

Ytterligare en favorit är Alexandra Neros Marken där är sank. En pappa ingår ett avtal med ett naturväsen: hundra själar mot att dottern får tillbaka sin själ. Språket är målande och exakt. Det finns en intressant kritik mot hur människan suger ut naturen som ligger under skräcken och som jag tycker är fängslande.

Lite mer humoristisk i tonen är Bouef Bourginon av Ida Tellestedt. Hungern har plågat Betty länge och inget tycks hjälpa, men nu ska det snart vara över. Tellestedt väver skickligt ihop det groteska med humor och socialrealism.

Pappas stora pojke av Johan Grindsäter blir en annan favorit. Theo vet att det finns monster under sängen och ingår ett avtal med det: han ska se till att monstret får mat och monstret ska ta hand om honom. Stämningen byggs olycksbådande upp och novellen är en av de få i samlingen som bjuder på en riktig tvist på slutet.

Love Kölle får avsluta 13 svarta sagor med sin novell Hungriga skuggor, om monster som har levt sida vid sida med människan i århundraden och levt på hennes negativa känslor. Obehaglig och sorglig. Den här känns mycket bättre uppbyggd och mer färdig än den andra novell som han bidrar med till samlingen.

13 svarta sagor erbjuder en stor spännvidd vad det gäller skräckberättelser, allt från mer klassisk skräck till mer humoristisk sådan. Ett återkommande problem för mig under läsningen är dock att de flesta av novellerna är förutsägbara. Att de för en van skräckläsare följer en mall som gör att jag vet exakt vad som kommer att hända. Det saknas oftast en riktig knorr på slutet.

Men 13 svarta sagor bjuder ändå på spännande och ryslig läsning.

betyg3

Andra bokbloggare om 13 svarta sagor

Bims bloggBokhuset; Endast E-böcker; I Elinas hylla; Läsa & LyssnaTentakelmonster;

Ensamvarg av Sara Dalengren

ensamvarg

Författare: Sara Dalengren
Serie: Flocken, #1
Förlag: Upper Room förlag (2016)
Antal sidor: 270 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Mitt ute i skogen på landsbygden bor thrillerförfattaren Miriam. Hon har ett sinne för det makabra som får potentiella pojkvänner att sätta i halsen och fly fältet. När hon förbarmar sig över en skadad främling förändras hennes lugna, lantliga tillvaro drastiskt. Jonathan är nämligen en skepnadsskiftare. Hans flock har av okänd anledning dömt honom till döden och han är nu på flykt undan dem. Hos Miriam finner han en fristad, men vågar han tro på en framtid eller kommer det förflutna att hinna ikapp honom?

Sara Dalengren är en av bloggarna bakom Beas bokhylla, som jag har följt under en längre tid. När jag hörde att hon skulle bokdebutera med Ensamvarg blev jag genast nyfiken och sugen på att läsa den. Hon var vänlig nog at skicka ett recensionsexemplar.

Redan omslaget fångar ju läsarens uppmärksamhet när det är så vackert. När en slår upp Ensamvarg så fångas en också av det lättlästa språket och karaktärernas personlighet. Det uppstår ett driv som gör att jag hela tiden vill läsa lite till, stanna kvar lite längre hos Miriam och Jonathan. Jag har väldigt kul under läsningen.

I Ensamvarg märks det att Dalengren är väl bekant med romancegenren och att hon därtill älskar den. Det är den perfekta blandningen spänning, humor och romantik som gör den här typen av böcker så underhållande att läsa. Samtidigt kanske hon är lite väl bekant med genren. Karaktärerna och händelseutvecklingen känns igen. Inte för att det gör så mycket när det är paketerat så snyggt som det är, men jag önskar att Ensamvarg hade tagit ut svängarna en aning till.

Det känns dock fräscht att den kvinnliga huvudpersonen får vara intresserad av mord och lemlästning på ett sätt som ofta inte tolkas som så kvinnligt. Dessutom uppskattar jag att det ekonomiska förhållandet är omvänt från hur det brukar vara i romance: istället för att Miriam behöver Jonathans pengar, så är det Jonathan som behöver hennes stöd. Ändå känns det aldrig ojämlikt, utan naturligt och självklart att hjälpa den som har hamnat i en svår situation. Överlag tycker jag om karaktärerna som skildras i boken. Alla väcker intresse och nyfikenhet.

Ensamvarg är romance när den är som bäst: underhållande, romantisk och spännande. Jag ser fram emot nästa del i serien.

Andra delar i serien

Ensamvarg

Varghamn

Det enda som betyder något av Jeanette Palmqvist

det-enda-som-betyder-nagot

Författare: Jeanette Palmqvist
Förlag: Hoi förlag (2016)
Antal sidor: 307 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Astrid växer tillsammans med sina systrar upp i ett strikt kristet hem. Vägen är tydligt utstakad: maka, mor, fabriksarbeterska. Men i 1930-talets Norge frigör sig Astrid från dessa förväntningar och reser till Oslo för att utbilda sig till sjuksköterska. Hon börjar engagera sig i kampen för fred och frihet. Samtidigt lär hon känna musikern Thomas. De börjar planera en framtid tillsammans, men när han möter hennes syster Ågot uppstår ett tycke som kommer föra deras liv i riktningar som de aldrig hade kunnat förutspå.

Ibland när jag ska sätta mig ned och skriver en recension så har jag väldigt svårt att komma på vad jag ska skriva. När det kommer till Det enda som betyder något är så fallet. Jeanette Palmqvists debutroman är en kompetent berättad historisk roman som verkligen andas liv i mellankrigstiden och hur vården var uppbyggd på den tiden. Jag fascineras av de bitar som skildras när Astrid arbetar som sjuksköterska.

Däremot förstår jag mig inte riktigt på nutidsskildringen i Det enda som betyder något, den om Anna som reser till Norge för att göra efterforskningar om den bok hon skriver om Astrid och Ågot. Den blir bara överflödig. Jag skulle lika gärna kunna hoppa över de bitarna eftersom de ger så lite. Det känns som en darling som kunde ha dödats med gott samvete. Det finns en klar anledning till att jag helt har utelämnat den i min beskrivning av handlingen.

Det enda som betyder något har ett förhållandevis litet persongalleri. Eller snarare läggs fokus på Thomas, Astrid och Ågot till den grad att alla andra bleknar. Men då det är deras relationer och spänningar som gör romanen fängslande gör det inte så mycket. Särskilt Astrid är fängslande, hon som inte tänker nöja sig med den lott i livet som andra har försökt ge henne. Hon är inte nöjd med rollen som maka och mor, utan vill något mer. Något större. Göra ett avtryck. Att följa hennes resa mot sina drömmar och de motgångar som hon ställs emot är väldigt spännande.

Tyvärr upplever jag att Det enda som betyder något slutar lite väl abrupt. Det känns som om det hade gått att spinna vidare en bit till och knyta ihop trådarna lite snyggare. Nu blir det mest hängande i luften.

Som historisk roman tycker jag mycket om Det enda som betyder något. Men en onödig parallellhandling i nutid och ett abrupt slut drar ned helhetsintrycket.

betyg3

Andra bokbloggare om Det enda som betyder något

Just nu just här

Veckans skörd #141

Det här blir nog de sista recensionsexemplaren jag tar emot på ett tag, men det är ju också nu som bokutgivningen brukar lugna ned sig så det gör väl inte så mycket.

Först kom det här hem till mig:

recensionsexemplar5

Sara Dalengren är en av bokbloggarna bakom Beas bokhylla och det var ju självklart att jag ville läsa hennes debutroman. Kanske årets snyggaste bok, rentutav, jag är så vansinnigt förälskad i omslaget. Att det sedan följde med choklad gjorde ju saker och ting bara bättre. Jag kommer recensera den på onsdag.

Det andra recensionsexemplaret gjorde mig nervös över att det inte skulle hinna komma före jag började jobba, men i fredags dök det upp:

hogt-spel

Högt spel är första delen i Leigh Bardugos nya fantasyserie, som utspelar sig i samma värld som Grisha-trilogin. Jag älskade ju hennes tidigare serie och har sett fram emot den här hela hösten. Helgen har gått åt till att sträckläsa den, och jag kommer recensera den i nästa vecka.

Ett nytt kapitel

Den uppmärksamme läsaren har säkert sett att jag kommer att påbörja ett nytt kapitel i mitt liv nu under oktober. Imorgon börjar jag nämligen jobba som stödpedagog på ett LSS-boende. Det ska bli så oerhört kul och spännande!

Det är därför jag har skrivit att jag inte vet hur mycket jag kommer orka att läsa nu under oktober månad. En är ju alltid trött när en börjar ett nytt jobb, så jag räknar med att jag i princip kommer att sova de stunder jag är hemma. Därför har jag bestämt mig för att jag inte kör några av veckoutmaningarna en tid framöver, eftersom jag troligtvis inte kommer hinna/orka med att svara på kommentarer eller kommentera hos någon annan. Överlag kommer det nog ta tid för mig att få in rytmen i mitt nya liv.

Under tiden som jag gör det, så har jag schemalagt en del recensioner och enkäter i två veckor. Sedan får vi se hur det går. Blir det en paus så blir det.

En smakebit på søndag: Högt spel

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Denna helg håller jag på att läsa en väldigt spännande bok, nämligen Högt spel av Leigh Bardugo. Det är första delen i en ny serie som utspelar sig i samma värld som Grisha-trilogin. I centrum för handlingen står det kriminella underbarnet Kaz Brekker, som får i uppdrag att genomföra en till synes omöjlig kupp. Lyckas han väntar enorma rikedomar. Till sin hjälp har han en udda samling människor som kanske är de enda som kan rädda världen från förödelse, så till vida de inte tar livet av varandra först.

Smakbiten kommer ur första kapitlet och är taget från sidan 21:

Bildkälla: Goodreads.
Bildkälla: Goodreads.

”Gör som du blir tillsagd så är det här snart över. Uppfattat?” mumlade Anya med ett leende. Hennes ögon var svarta, bottenlösa dammar och huden glödde med ett skimrande sken.

En tanke fladdrade genom Joosts huvud – vacker som månen.

Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl

valkommen-till-himmelsta

Författare: Hanna Landahl
Förlag: Celanders förlag (2016)
Antal sidor: 204 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Det går delade meningar om Himmelsta är en stad eller bara en ort. Men en kommun är det i alla fall och det innebär att den måste dra sitt strå till stacken för att ta emot flyktingar. När nyheten om att ett boende för ensamkommande flyktingbarn ska slå upp dörrarna i Vita Villan rör det upp vilda känslor. Anja, blivande chef för boendet, är förväntansfull. Nicke är fast besluten att sätta käppar i hjulet för planerna. Vad kommer egentligen hända när Ibra från Eritrea och bröderna Hamid och Mohammed från Syrien kommer till det lilla samhället på svenska landsbygden?

Välkommen till Himmelsta är en brinnande aktuell bok med tanke på det politiska klimatet och diskussionen kring flyktingar som råder. Utvecklingen i Sverige gör mig mörkrädd för närvarande, och det känns som om denna debutroman lyckas skildra den på ett träffsäkert och realistiskt vis. Hanna Landahl fångar slitningarna som kan uppstå i ett litet samhälle när frågan om ett boende runt hörnet väcks. Mer eller mindre sympatiska karaktärer som både vill hjälpa till och som motarbetar utvecklingen befolkar bokens sidor.

Ett flertal röster får komma till tals i Välkommen till Himmelsta utan att det någonsin blir rörigt. Varje person har sin distinkta röst och ger sin bit till handlingen, vilket skickligt vävs samman till en helhet. Jag skulle kanske ha önskat att pojkarna hade fått ta lite större plats i boken. Att deras röster hade fått höras mer.

En sak som jag verkligen tycker om är att Landahl i Välkommen till Himmelsta låter även de välvilliga karaktärerna ha sina fel och brister. De menar väl, men har kanske inte så mycket praktisk erfarenhet av människor från andra länder och har sina egna fördomar att brottas med. Men förändringen som karaktärerna genomgår genom bokens lopp i mötet med de tre pojkarna får både dem och boken att växa. Det är en fin historia, det här.

Språkligt är Välkommen till Himmelsta utan krusiduller. Det är rakt och enkelt, vilket passar historien väl. Detta gör att läsaren kan svepas upp i händelserna: glädjas när det går bra, bli förbannad när det går dåligt, förfasas över att det finns människor som Nicke med så mycket hat i sina hjärtan. Välkommen till Himmelsta må vara en fiktiv berättelse, men den speglar verkligheten på ett skrämmande rättframt vis.

Välkommen till Himmelsta är en viktig, brinnande aktuell bok. Läs den!

betyg4

Andra bokbloggare om Välkommen till Himmelsta

Vargnatts bokhylla

Hett i hyllan #61

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag fortsätter lite på temat kurslitteratur:

sexingthebodygenderpoliti3370_f

När vi tänker på kön, så tänker vi ofta att det finns två alternativ. Men hur definieras kön? Är det utifrån kromosomer, hormoner, könsorgan? Vad händer då med människor som hormonrubbningar eller vars könsorgan är svårbestämda? Ofta skiljer vi på kön, som syftar på det biologiska, och genus, som rör det socialt konstruerade. Många av de egenskaper vi associerar med kön är långt ifrån medfödda, utan socialt inlärda. När en då tänker kön som genus är det lätt att föreställa sig ett spektrum av olika könsidentiteter, men vad få tänker på är att det biologiskt också rör sig om ett spektrum. Att säga att det bara finns två kön är en grov förenkling av verkligheten.

Sexing the Body av Anne Fausto-Sterling är en riktig klassiker på kurser i genusvetenskap just därför att hon berör detta. Hennes bok handlar mångt och mycket om hur personer som är intersex behandlas av den medicinska professionen: hur en i närmast slumpmässigt ”korrigerar” tvetydiga könsdelar vid födseln för att det helt enkelt ska vara en snopp eller snippa istället för att låta barnet senare bestämma vad hen själv vill. Det finns oftast ingen medicinsk anledning till de här ingreppen, utan det är rent kosmetiskt.

Jag har bara läst ett kapitel ur den här, men tycker att den verkar väldigt spännande och intressant.

En väktares bekännelser av Elin Säfström

en-vaktares-bekannelser

Författare: Elin Säfström
Förlag: Gilla Böcker (2016)
Antal sidor: 283 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Femtonåriga Tilda är väktare, vilket innebär att hon ser till att Stockholms tomtar, troll och andra sagoväsen uppför sig och inte blir sedda av människorna som bor i staden. I vanliga fall hjälps hon och mormor åt, men en situation i Norrland involverande troll och jättar kräver mormoderns expertis. Tilda får ensam hantera att skolans källare invaderas av jordvättar och rykten om häxor och svart trolldom. Hon får nämligen inte berätta för någon om detta. Inte sin bästis, inte sin mamma (som ärligt talat nog inte skulle bry sig), och särskilt inte för Hakim, som har de mest förödande bruna ögon men knappt vet att hon existerar.

Det faller sig ju ganska naturligt för en bokbloggare att hålla span på intressant utgivning. En av höstens mest intressanta titlar hittade jag inne hos Gilla Böcker, nämligen Elin Säfströms debutroman En väktares bekännelser. När författaren skrev till mig och undrade om jag ville ha ett recensionsexemplar var det självklart att jag tackade ja.

Vad finns nämligen inte att gilla? En väktares bekännelser blandar på ett humoristiskt och fräscht vis in våra nordiska väsen i en modern stadsmiljö. Humorn är befriande. Det är inte helt lätt att ha ett jobb som involverar att prata med väsen som ingen annan kan se. Det är lätt att se ut som en kuf emellanåt och göra bort sig. Samtidigt är det spännande och fartfyllt, vilket gör att jag har svårt att sluta läsa när jag väl har börjat. Det pågår också ett slags deckarintrig där jag som läsare ska försöka lista ut vem som är den skyldiga.

Det kan väl vara min enda invändning mot En väktares bekännelser: att planteringarna blir lite väl uppenbara för mig som läsare. Jag förstår tidigt vad som pågår och vem som är den skyldiga, vilket får mig att vilja ruska om Tilda för att hon är så blind. Men samtidigt så känns det som att tjejen är femton år och har en hel drös andra med problem som gör att det går att förlåta att hon tycks missa skrikande neonskyltar.

Häri ligger nämligen ytterligare en styrkorna i En väktares bekännelser: det känns verkligen som om Tilda är femton år. Hon är olyckligt kär i den snygge och populäre killen, som hon är övertygad om inte ser henne och varje gång de talas vid tycks hon göra bort sig. Eftersom hon måste sticka iväg utan förvarning och inte kan berätta något så uppstår det spänningar mellan henne och bästa vännen Imane. Att mamman är till synes världsfrånvänd och ointresserad av sin dotter gör ju inte situationen lättare. Det är inte lätt att vara femton år i vanliga fall. Att vara femton år och väktare gör situationen långtifrån bättre.

En väktares bekännelser är dråpligt underhållande med ett skönt driv och en oemotståndlig blandning av nordiska folktro, spänning och coming of age.

betyg4

Andra bokbloggare om En väktares bekännelser

Sagan om Sagorna