The Adventures of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

Författare: Arthur Conan Doyle
Serie: Sherlock Holmes, #3
Förlag: Dorset Press (2009)
Antal sidor: 339 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Av det jag har läst gällande Sherlock Holmes är novellsamlingen The Adventures of Sherlock Holmes min solklara favorit. Så detta blev kär omläsning för min del. Själva samlingen består av tolv noveller och här får vi möta några av Arthur Conan Doyles mest minnesvärda karaktärer, såsom Irene Adler, och några av de mest minnesvärda mysterierna, såsom The Adventure of the Speckled Band och The Adventure of the Blue Carbuncle.

Jag brukar hävda att Doyle är en bättre novellförfattare än romanförfattare, och jag tycker att synnerligen The Adventures of Sherlock Holmes bevisar den tesen. Alla noveller är finurligt uppbyggda, innehåller precis lagom mängd information, men är nog så spännande. Att följa med Sherlock Holmes när han löser mysterier är ett sant nöje.

Hela novellsamlingen inleds med min favorit. A Scandal in Bohemia, där kungen av Böhmen söker Holmes hjälp för att få fatt i ett komprometterande fotografi. Eftersom denna novell innehåller Irene Adlers enda framträdande i kanon, så tycker jag väldigt mycket om den här novellen. Sedan är turerna roliga att följa i själva mysteriet.

En annan favorit är The Adventure of the Speckled Band, där en ung kvinna oroar sig för att hennes styvfar vill se henne mördad. Några år tidigare dog hennes syster en mystisk död och hennes sista ord var ”the speckled band.” Orden leder Holmes på många villospår innan han slutligen kommer den ödesdigra sanningen på spåren. Spänning på hög nivå.

The Adventure of the Blue Carbuncle är självklart en favorit. En dyrbar ädelsten återfinns i kråset på en gås och en troligtvis oskyldig man sitter häktad för dådet. Holmes jakt efter tjuven för honom kors och tvärs över London. Det här är en lite humoristisk novell, samtidigt som den bjuder på Holmes sedvanliga skarpsinnighet och spänning att förhindra att fel begås mot en oskyldig man.

Överlag är jag väldigt förtjust i bredden på novellerna i The Adventures of Sherlock Holmes. Vi växlar mellan det blodiga (The Adventure of the Engineer’s Thumb) och det komiska (The Red-Headed League), det kusliga (The Adventure of the Copper Beeches) och det sorgliga (Five Orange Pips). Det är inte bara mord som Holmes utreder, utan försvinnanden, utpressning, stöld och krångel kring identiteter. Holmes vinner inte alltid, även om han löser mysterierna. Det hela bjuder på en bra blandning.

Även om jag har en del kvar att utforska när det kommer till Sherlock Holmes, så förblir nog The Adventures of Sherlock Holmes en favorit. Varmt rekommenderad.

Andra böcker i serien

A Study in Scarlet (recension)

The Sign of the Four (recension)

The Adventures of Sherlock Holmes

The Memoirs of Sherlock Holmes

The Return of Sherlock Holmes

The Hound of the Baskervilles

The Valley of Fear

His Last Bow

The Case Book of Sherlock Holmes

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Sammanfattning av Midsommarutmaningen

Då var midsommarutmaningen till ända. Även om det har varit kul så ska det bli skönt att återgå till ett mer normalt lästempo. Jag fick mycket läst och läste ut sex böcker, varav en var påbörjad sedan tidigare och jag inte hade så mycket kvar i. Fem böcker lästes ut som jag började läsa under utmaningens lopp.

Nedan kan ni se en sammanfattning av hur det har gått för mig. Jag är i vilket fall som helst nöjd.

Dag 1

 • De vackraste kärleksdikterna 59 sidor
 • Weight av Jeanette Winterson 171 sidor
 • How to Be Both av Ali Smith 310 sidor

Dag 2

 • How to Be Both av Ali Smith 61 sidor
 • Sexing the Cherry av Jeanette Winterson 147 sidor

Dag 3

 • Sexing the Cherry av Jeanette Winterson 101 sidor
 • 12 Years a Slave av Solomon Northup 198 sidor
 • Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart 214 sidor

Dag 4

 • Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart 75 sidor
 • Mysteriet i Sasassadalen och andra osannolika och mystiska historier av Arthur Conan Doyle 251 sidor

Totalt antal läst sidor: 1587 sidor

Publicerat i läsning | Etiketter | 4 kommentarer

De 10 bästa böckerna jag läst hittills 2017

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen, och som vanligt dags för Top Ten Tuesday. Veckans ämne är Best Books You’ve Read In 2017 So Far. Detta år har varit ett bra läsår hittills och jag hoppas att det fortsätter så. I denna lista har jag skalat bort de flesta omläsningar och bara låtit de nya bekantskaperna ta plats. Istället för att bli långrandig har jag länkat till de recensioner som finns, medan ni får vänta att höra om de som jag ännu inte har hunnit recensera.

Sol-ägget av Elsa Beskow

En resväska med vidunder av Mark Salisbury

Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset av J. K. Rowling

Fantastic Beasts and Where to Find Them av J. K. Rowling

Dumplin’ av Julie Murphy

Hans majestäts drake av Naomi Novik

Fyren mellan haven av M. L. Stedman

Golden Boy av Abigail Tarttelin

How to Be Both av Ali Smith

Norse Mythology av Neil Gaiman

Publicerat i läsning | Etiketter | 10 kommentarer

La Cage aux Folles: Komedi med djup

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Édouard Molinaro
Manus: Jean Poiret, Francis Veber, 
Édouard Molinaro, Marcello Danon
Skådespelare: Ugo Tognazzi, Michel 
Serrault, Claire Maurier
Produktionsår: 1978
Längd: 103 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | Discshop
DVD | Discshop

Renato och Albin har varit tillsammans i tjugo års tid. Tillsammans har de drivit nattklubben La Cage aux Folles på Franska Rivieran där Renato är dess ledare och Albin dess stora stjärna. Men deras liv kastas in i kaos när sonen Laurent kommer hem med nyheten att han ska gifta sig. Och inte med vem som helst, utan dottern till en konservativ politiker. Helt plötsligt förväntas Renato och Albin dölja sin livsstil och att de är ägare till en nattklubb. Den blivande bruden och hennes föräldrar vill nämligen äta middag hos dem.

Jag såg La Cage aux Folles som musikal under föregående år, men detta är en annan häst. På en gång både mörkare och mer humoristisk, men ändå igenkännlig som samma ursprungshistoria. Mina känslor pendlar under filmens lopp på samma sätt som den gjorde under musikalen. Jag skrattar, jag gråter, jag blir förbannad.

La Cage aux Folles är en dramakomedi som tar till vara på det dråpliga i situationen som uppstår, men också inte väjer för att skildra mörker. Till skillnad från musikalen är homofobin närvarande på ett våldsamt vis. Filmen tar också upp teman om familj och identitet. Vad är det som gör en familj? Albin har varit en del av Laurents liv alltid, men denna del är inte självklar eller sanktionerad. Helt plötsligt finns han icke-önskvärd av såväl omvärld, så som den otacksamme själviske snorvalp som han alltid har funnits där för. Han förväntas göra våld på sig själv för att kunna få ta del av sin sons liv.

Ugo Tognazzi (Renato) och Michel Serrault (Albin) är de som får göra de tunga lyften i La Cage aux Folles. De lyckas verkligen skildra ett grälsjukt gammalt par som känner varandra utan och innan. Ömsom är de trötta på varandra, ömsom är de så oerhört ömsint med varandra. De har komedisk kemi som gör filmen riktigt underhållande. Överlag är det en skicklig skådespelarensemble, även om Rémi Laurent som spelar sonen definitivt är det svagaste kortet.

La Cage aux Folles är en rolig film som väcker en hel del starka känslor under resans gång. Har du inte mött Renato och Albin ännu så är det läge att göra det.

Publicerat i film och tv | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Ingen vanlig 20-åring

Idag är det ingen vanlig dag. Idag fyller nämligen en av de litterära figurer som har betytt mest för mig tjugo år. Vem? Jag talar självfallet om Harry Potter.

Den 26 juni 1997 kom nämligen en bok att publiceras. En bok som slog många rekord och som skulle erövra en hel värld. Harry Potter och de vises sten ligger vid min sida. Jag ska fira dess tjugoårsdag genom att läsa om den. På svenska, denna gång. Mitt snedlästa och misshandlade exemplar som jag har haft sedan barnsben och som jag aldrig kommer att göra mig av med, om så sidorna trillar ur den. Risken är överhängande stor.

Att beskriva vad Harry Potter har betytt för mig är svårt. Det innebär att nämna ett sår som jag bara helt nyligen insåg äntligen hade läkt. Som elvaåring mådde jag inte bra. Lågstadiet hade präglats av en blandning av utfrysning och mobbning, som under mellanstadiet övergick i grov mobbing när jag kom att möta min största plågoande. Det är svårt att föreställa sig idag, men jag var elva år och allt jag ville var att dö för att undkomma plågan.

I mina händer hamnade då Harry Potter och Hemligheternas kammare. Min pappa hade köpt den i födelsedagspresent till mig utan att veta att det var andra delen i en serie. Jag var fast. Och eftersom jag var ett barn så började jag fantisera om att det där Hogwartsbrevet skulle komma till hösten. Jag började prata om att när hösten kom skulle jag inte komma tillbaka till mitt privata helvete, utan börja på en ny skola. Trots att en av mina bästa vänner nedlåtande var tvungen att påtala att det där var inte verkligt. Att Hogwarts inte fanns.

Brevet kom aldrig. (Och har inte kommit ännu. Jag tror att de skickade det av misstag med Erroll.) Allt blev inte magiskt bättre för att Harry Potter kom in i mitt liv, men helt plötsligt hade jag något att se fram emot. Jag upptäckte en gemenskap som räddade mitt liv. Hogwarts.nu gav mig en tillflykt och vänner. Jag upptäckte skrivandet genom Harry Potter-fanfiction. Jag ville bli författare för att kunna beröra någon på det sätt som J. K. Rowling hade berört mitt liv. Jag växte upp med Harry, Hermione och Ron. De är en ofrånkomlig del av mitt liv.

Så egentligen vill jag bara säga tack, Harry. Och grattis på tjugoårsdagen. Nu ska jag återuppleva ditt första äventyr.

Publicerat i läsning | Etiketter , | 6 kommentarer

Midsommarutmaning: Dag 3 och dag 4

Igår var jag redigt trött så det blev en heldag vigd i läsningens tecken och det syns därefter. Idag har jag inte varit lika hågad på läsning, men än är dagen inte slut. Vi får se var jag landar under kvällens lopp.

Dag 3

 • Sexing the Cherry av Jeanette Winterson 101 sidor
 • 12 Years a Slave av Solomon Northup 198 sidor
 • Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart 214 sidor

Dag 4

 • Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart 75 sidor
 • Mysteriet i Sasassadalen och andra osannolika och mystiska historier av Arthur Conan Doyle 74 sidor

Totalt antal läst sidor: 141o sidor

Publicerat i läsning | Etiketter | Lämna en kommentar

Midsommarutmaningen: Dag 1 och dag 2

Då var midsommarutmaningen igång. Eller, den har ju varit igång i två dagar, men jag skriver först om det nu. Egentligen hade jag tänkt skriva igår, men det blev lite hektiskt då jag för första gången skulle stå värd för ett midsommarfirande. Det gick riktigt bra. Maten blev klar i tid, ingen gick hungrig från bordet (snarare tvärtom) och vi kunde spela lite Harry Potter Trivial Pursuit trots att vissa påstod att de inte kunde något. De kunde en hel del.

Läst har det blivit också. Förvånansvärt mycket igår, då jag inte trodde att jag skulle hinna läsa något alls.

Dag 1

 • De vackraste kärleksdikterna 59 sidor
 • Weight av Jeanette Winterson 171 sidor
 • How to Be Both av Ali Smith 310 sidor

Dag 2

 • How to Be Both av Ali Smith 61 sidor
 • Sexing the Cherry av Jeanette Winterson 147 sidor

Totalt antal lästa sidor: 748 sidor

Publicerat i läsning | Etiketter | 6 kommentarer

Kurragömma av Petrus Dahlin

Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Antal sidor: 170 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Astrids pappa har omkommit i en olycka. Saknaden efter honom är stor, men innan han dog planerade han en vandring för familjen i Spanien. Astrid och hennes mamma gör den resan tillsammans. Men inget blir som de har tänkt sig. Mamman blir tvungen att åka bort ett dygn på en akut jobbgrej. Astrid övertalar henne att få stanna kvar i deras hyrda hus, men det skulle hon inte ha gjort. Mystiska saker börjar snart hända. Våta fotspår syns på terrassen, en vit hund dyker upp från ingenstans, de vuxna i byn tycker inte att detta är en plats för barn. Det står klart att sjön som Astrid badar i egentligen inte är någon sjö, utan en vattenreservoar och några barn drunknade vid dess tillkomst. Men inte kan väl det ha något att göra med barnen som vill leka kurragömma med Astrid?

Nu har jag läst ytterligare en skräckbok för mellanåldern. Jag måste säga att Petrus Dahlin är betydligt bättre på att skrämma mig än den andra författaren jag hade med i boktolvan som rör sig inom genren. Kurragömma är faktiskt riktigt läskig även för den vuxna läsaren med en stämning som förtätas ju längre in en kommer i boken.

Visst att Kurragömma kräver en hel del suspension of disbelief för att köpa den grundläggande premissen. Det är svårt att tänka sig att en mamma skulle lämna sin trettonåriga dotter ensam i ett land där hon bara kan grunderna i språket, även om det varken är osannolikt eller omöjligt. Men detta är inte något jag ifrågasätter medan jag läser själva boken, utan det kommer först efteråt.

Under läsningen av Kurragömma sugs jag istället in i berättelsen, i Astrids sorg, i den suggestiva skräck som sakta byggs upp. Kusliga barn med tomma ögon vimlar det av inom skräckgenren, men Dahlin gör ett riktigt bra jobb med att bygga upp obehaget genom berättelsens lopp. Som barn skulle jag nog ha älskat den här. Och behövt sova i mamma och pappas säng eftersom jag skulle ha blivit rädd. Det är nästan lite jobbigt att sova ensam i en lyhörd lägenhet…

Kurragömma är en kuslig, snabbläst spökhistoria för mellanåldern som även kan skrämma härdade vuxna.

Andra bokbloggare om Kurragömma

romeoandjuliet; Bibliotekskatten; Boktajm; Prickiga Paula och böckerna; Booze’n’Books; Old Adult Reads Young Adult

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 5 kommentarer

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman

Författare: Ann Rosman
Serie: Karin Adler, #1
Förlag: Damm förlag (2010)
Antal sidor: 348 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Ön Hamneskär utanför Marstrand har varit obebodd i flera år, men nu ska här göras i ordning för en ny turist- och konferensanläggning. De gamla bostäder som tillhörde fyrpersonalen ska rustas upp. Vid invigningen kommer den restaurerade krinolinfyren Pater Noster från 1868 åter att ställas på plats. Men så hittar arbetarna ett manslik i fyrmästarbostadens matkällare. Av allt att tyda har han legat där länge. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får fallet på sitt bord. Det finns inte mycket att gå efter: bara en förteckning på försvunna personer och en vigselring. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

När jag började bokblogga kändes det som om var och varannan kotte läste Ann Rosmans debut Fyrmästarens dotter. Då det lät som en deckare jag faktiskt skulle kunna gilla så blev jag glad över att hitta pocketen begagnat. Men, ni har hört visan förut, den har blivit stående i bokhyllan fram tills nu.

Frågan är vad jag egentligen ska skriva om Fyrmästarens dotter? Trots att det inte har gått så lång tid sedan jag läste boken när jag skriver detta, så har detaljerna redan börjat blekna. Jag minns knappt vad jag tyckte. Annat än att det började bättre än det slutade. Fram emot slutet började jag irritera mig på det ständiga inflödet av nya karaktärer, som bands samman av olika släktband jag inte hade ork att hålla reda på, och en krystad koppling till nazister och andra världskriget.

Det är lite av Rosmans signum i denna deckarserie, har jag förstått, att växla mellan två parallella historier. En i nutid, där Karin Adler utreder brottet, och en i dåtid, då vi får lära känna offret och vad som har lätt fram till personens död. Inledningsvis tycker jag mycket om detta grepp i Fyrmästarens dotter, men sedan upplever jag det som sagt lite krystat. Sedan känns det onödigt att allt och alla måste vara förbundna med släktband.

Men Fyrmästarens dotter bjuder ändå på ett lättläst och spännande mysterium. Visst att det inte är svårt att lista ut vem mördaren är, men resan till upplösningen är nog så trevlig. Om än fylld av onödiga sammanträffanden. Jag har hört att serien bara blir bättre och bättre, så kanske ger jag även nästa bok en chans. Även om jag inte aktivt kommer att söka upp fler böcker av Ann Rosman.

Fyrmästarens dotter är ändå en trevlig, om än lite förutsägbar, deckardebut.

Andra bokbloggare om Fyrmästarens dotter

Bokföring enligt Monika; romeoandjuliet; med näsan i en bok; Carolina läser; Annikas kultur- och litteraturblogg; Books ABC; Deckarhuset; Nilmas bokhylla

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , , | 4 kommentarer

Mitt liv av Caitlyn Jenner

Författare: Caitlyn Jenner
Originaltitel: The Secrets of My Life
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Forum (2017)
Antal sidor: 288 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

I april 2015 pryddes ett nummer av Vanity Fair med rubriken ”Call Me Cait” och en bild på en ståtlig kvinna i en ljus bustier. Det var Caitlyn Jenners debut. Som Bruce Jenner hade hon vunnit ikonstatus för sin seger i tiokamp för herrar i OS i Montreal 1976. Men i början av 00-talet kände de flesta igen Jenner mest för tv-programmet Keeping Up With the Kardashians. Vad få anade var att Jenner under större delen av sitt liv hade kämpat med sin könsidentitet. Något som inte blev känt förrän 2015 när Jenner kom ut om sin transsexualism och kommande könskorrigering.

Medan jag läser Mitt liv tänker jag på något Roxane Gay skrev, om hur vi tycker om att sätta upp feminister på piedestaler eftersom det är så lätt att knuffa ned dem därifrån. Ingen kan vara så perfekt. Likaså sätter vi upp kändisar som kommer ut som HBTQIA på en piedestal där de sedan förväntas vara perfekta representationer för de som tillhör minoritetsgruppen. Men människor är komplexa och bristfälliga. Troligtvis finns det ingen motsättning inom Jenner mellan att arbeta för transrättigheter, samtidigt som hon stöder transofobiska presidentkandidater (först Ted Cruz, sedan Donald Trump.)

Den bild jag får av Jenner medan jag läser Mitt liv är den av någon som är mån om att styra bilden av sig själv. Som behöver den kontrollen. Kanske är det därför som denna bok stundtals glider på ytan, hintar om något som aldrig kommer fram, för att Jenner är rädd för att framställa sig själv i dålig dager. Jenner ställer sig frågan om könsidentitetsfrågan var orsaken till hennes falnande karriär, utan att beskriva hur dessa tvivel kom till ytan. Andra gånger beskriver hon hjärtskärande hur tvivlen har skakat om hennes liv och orsakat att hon har saboterat för sig själv. Tydligen påbörjade hon redan en första könskorrigering under slutet av 80-talet, som hon avbröt i panik över vad omvärlden skulle tänka.

Språkligt är väl Mitt liv inget större mästerverk, men det är väl ingen som förväntar sig detta av denna typ av böcker. Det är lättläst med en tydlig struktur. Berättandet alternerar mellan det förflutna och vad Jenner idag gör när hon arbetar för transrättigheter. Lite förvirrad kan jag dock bli av att hela boken är skriven i presens, inklusive det förflutna. På det sättet känns det märkligt.

Mitt liv är en självbiografi som vacklar mellan att kännas ärlig och kännas tillrättalagd, men som ändå lyfter fram viktiga poänger om synlighet och jämställdhet.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , , | 5 kommentarer