Vem är rädd för Virginia Woolf? av Edward Albee

Författare: Edward Albee
Originaltitel: Who’s Afraid of Virginia Woolf?
Översättning: Sven Barthel
Förlag: Modernista (2017)
Antal sidor: 126 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Makarna George och Martha är involverade i det sociala livet på det universitet där George undervisar och där Marthas far är rektor. Under en sådan tillställning träffar de Nick, en ny lärare vid universitetet, och hans hustru Grynet. De bjuder hem dessa halvfrämlingar till sig. Natten som de tillsammans kommer uppleva är något de sent ska glömma. En natt brinnande av oförglömliga smädelser och livsfarliga lekar. Inget av paren kommer vara detsamma när natten är till ända.

Vem är rädd för Virginia Woolf? är en klassisk teaterpjäs som jag länge har varit nyfiken på, egentligen utan att riktigt veta vad den handlar om. Det är en mycket amerikansk text där de frispråkiga antydningarna till sex (fast jag tycker ”vänd på värdinnan” är en ganska usel översättning av ”hump the hostess”, eller är det något slags gammaldags slang som jag inte begriper?) som chockade den tidens publik. Makarna dräper varandra med ord. Det är ingen snäll pjäs, men den är stundtals riktigt rolig och den behåller ständigt min uppmärksamhet.

Dock känns det ofta som om Vem är rädd för Virginia Woolf? går över gränsen. Det blir inte riktigt roligt, utan känns som om det blir för mycket. Med skickliga skådespelare på scen kanske det känns annorlunda. Men fram emot slutet griper dramat tag i mig. När det sakta börja gå upp för mig vilka George och Martha verkligen är, vad som ligger bakom konflikterna i deras äktenskap, börjar dramat gripa tag i mig. Slutets stillsamhet blir nästan våldsamt i jämförelse med allt som tidigare har skett. Plötsligt väcker karaktärerna min sympati på ett sätt som de inte gjort tidigare. Känslan som dröjer sig kvar kommer att stanna hos mig länge.

Visserligen tror jag att Vem är rädd för Virginia Woolf? gör sig bättre på scen eller film, men jag är riktigt glad över att ha läst denna pjäs. Stämningen på slutet är oförglömlig.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

Lullabies av Lang Leav

Författare: Lang Leav
Förlag: Andrews McMeel Publishing (2014)
Antal sidor: 235 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus

Lullabies följer ett musikaliskt tema när den skildrar kärlekens poetiska resa i denna nya, originella diktsamling. Den börjar med en Duett, reser vidare genom ett Interludium och Finale, men avslutas med ett Encore av populära dikter från den bästsäljande Love & Misadventure, Lang Leav fortsätter att skildra kärlek och förlust.

I mina ögon är Lullabies betydligt starkare än hennes första diktsamling. Kanske för att den inleds med Her Words, dikten som gjorde mig nyfiken på Lang Leavs författarskap. Det är en så fantastisk dikt om att vara en skrivande människa och att älska en skrivande människa. Överlag tycker jag hon är som bäst när hon skriver om kärleken till skrivandet, till dikten, om det som krävs och förluster som leder dithän. Det är vackert och starkt.

Till skillnad från vad många skriver om hennes poesi så upplever jag inte alls att den är allmängiltig. Tvärtom blir jag stundtals snudd på irriterad när jag läser Lullabies för att den är så pass exkluderande, men jag vet att det ligger hos mig. Det här skildrar Leavs egna upplevelser av heterosexuella romanser, vilket gör att hon riktar sig till personer som liknar henne själv. Hon varnar flickor för att förälska sig i vissa pojkar. Hon förutsätter att personen som läser är kvinnoidentifierad. Ibland upplever jag det som onödigt, därför att det hade varit lätt att skriva allmängiltigt. Att ändra ett pronomen här och där. Att inte förutsätta vem läsaren är. Men det här känns verkligen djupt förankrat i Leav själv.

Samtidigt så tycker jag mycket om Lullabies. Det finns så många dikter som jag fastnar för, såsom Three Questions, där Tacksamhet, Lycka och Sorg ställer frågor till författaren om kärleken till en person; Acceptance, som handlar om vad vi borde och vad vi kan; Dyslexia, som skildrar kärlek på gränsen till besatthet med febrig intensitet; samt Dead Poets, som skildrar vad det krävdes för en flicka att bli poet. Men det är få dikter som kan klå Her Words. Det är en av mina favoritdikter någonsin.

Lullabies är en riktigt stark diktsamling, men jag kan reta mig på det heteronormativa antagandet att heterosexuell kärlek är allmängiltig.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , | 2 kommentarer

Ryska folksagor av Aleksander Afanasiev

Författare: Aleksander Afanasiev
Översättare: Stefan Lindgren
Förlag: Fabel (1992)
Antal sidor: 153 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pröva din lycka på Bokbörsen.

Aleksander Afanasiev levde mellan 1826 och 1871. Han brukar ibland kallas för den ryska motsvarigheten till bröderna Grimm, då han samlade in och tecknade ned nästan sexhundra ryska folksagor. Men till skillnad från bröderna Grimm skrev han inte om eller strök varianter, utan ansåg att även varianter på samma tema var värda att spara. I denna Ryska folksagor har 42 sagor valts ut ur det första bandet med sagor som han gav ut.

Som ni kanske redan vet är jag mycket förtjust i folksagor. (Egentligen sagor överlag.) Men medan barnsagorna ofta slutar lyckligt, är ofta de gamla folksagorna grymmare och blodigare. Dessa ryska folksagor är inget undantag. Kanske är det de blodigaste och grymmaste jag har läst, eftersom det ofta slutar med att hjälten dör. Någon upplever godhet och nåd i någon annans händer, och försöker efterlikna gärningen, men står sig slätt och förlorar sitt liv i försöket att förbättra sin nästas liv. Ofta så att denna blir än mer lidande. Många av sagorna är dessutom förklädda allegorier för de livegnas liv. Det är lätt att läsa sig till deras umbärande mellan raderna i det fantastiska som sker i sagornas värld.

Ryska folksagor är förvånansvärt lättläst. Även om motiv och historier känns igen från andras folksagor, så blir det verkligt spännande att läsa en rysk vinkling på dem. Några sagor är också unikt ryska, såsom Vampyren som jag fann verkligt spännande efter att ha läst Vampyrernas historia förra året. I berättelsen förälskar sig en flicka i en mystisk, vacker ädling. När hon följer efter honom upptäcker hon dock till sin förskräckelse att han festar på lik, och det hela blir tämligen olyckligt för henne. Verkligen ett spännande exempel på tidiga vampyrföreställningar. Men det är bara en av många spännande sagor i denna samling.

Ryska folksagor ger verkligen en spännande vidd på sagor, så den är väl värd att läsas.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

The Great Wall

Författare: Okänt
Förlag: China Travel & Tourism Press (Okänt)
Antal sidor: 81 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den kinesiska muren är en gruppering av befästningar som är byggda med hjälp av sten, tegel, jord, trä och andra material, som följer en östlig till västlig linje över Kinas historiska norra gränser för att skydda de kinesiska staterna och imperierna mot invasioner av olika nomadiska folkgrupper. Flera av dessa befästningar byggdes så tidigt som på 700-talet f. KR, men som senare sammanfogades till den större och starkare befästning som kollektivt kallas för ”muren.” Den första kejsaren av Kina, Qin Shi Huang, var den som förenade muren och det är hans befästningar som är mest kända. Men lite av den muren kvarstår till denna dag. Det mesta av den befintliga muren byggdes under Mingdynastin (1368-1644.)

Denna lilla bok, The Great Wall, är uppenbarligen en liten turistbok som någon har köpt när den har befunnit sig vid kinesiska muren, och som har letat sig in i min ägo från Myrorna. Boken är skriven både på kinesiska och engelska. Engelskan är stundtals rent bedrövlig och knappt läslig med en mängd förvirrande kommateringsfel. (Vilket inte är så konstigt egentligen eftersom mandarin saknar kommatering.)

Det som gör mig glad att ha The Great Wall är de vidunderliga bilder som visar de olika befästningarna med naturen runt omkring. Muren visas upp i alla sin prakt: klädd i snöskrud, med slutningarna sprakande i höstfärger, sommarens strålande ljus eller vårens prunkande blomsterfägring. Färgbilderna varierar i storlek, men är högupplösta och ger i alla fall mig tillräckligt för att drömma mig bort. Och avundas den tidigare ägaren som förmodligen har stått på muren.

The Great Wall är inte mycket att läsa, men innehåller fantastiska bilder som hjälper en att drömma sig bort.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , | 1 kommentar

5 riktigt minnesvärda tv-avsnitt

När jag såg om CSI-avsnittet Grave Danger fick jag en idé till att göra en ny typ av lista. Det finns ju episoder av tv-serier som lever sig kvar i minnet långt efter att serien har upphört eller du har slutat titta. Vissa av dessa texter kan innehålla spoilers för tv-serier, så du läser på egen risk.

CSI, säsong 5, episod 23-24 – ”Grave Danger”

Allt tyder på en vanlig arbetsdag för CSI-teamet. Misshandel, mord och diverse otrevligheter i den sena Las Vegas-natten. Men när en av dem åker ut för att dokumentera en brottsplats med kroppsdelar vid en soptunna så förbyts natten i en mardröm. En okänd gärningsman kidnappar honom. När han vaknar upp är han levande begravd. Teamet måste kämpa mot klockan för att hitta honom innan luften tar slut. Men den sadistiska gärningsmannen gäckar dem. Tiden blir alltmer knapp.

Quentin Tarantino har skrivit och recenserat detta avsnitt, och när jag såg om det kunde jag få känslan av att det bara var en Tarantino-film med en tunn fernissa av CSI. Men detta är ett klaustrofobiskt avsnitt som riktigt suger tag i en. Det är olidligt spännande hur det ska gå, om Nick ska överleva, om de ska hitta honom i tid. Det här är ett avsnitt som tvingar skådespelarna att prestera och de gör det med bravur.

Supernatural, säsong 5, episod 22 – ”Swan Song”

Apokalypsen är nästan över dem, vilket tvingar Sam och Dean att inse att de inte har många alternativ kvar att välja mellan. De tvingas fatta ett hjärtekrossande beslut som för alltid kommer att förändra deras liv.

Jag älskar strukturen i det här avsnittet, hur vi ser Chuck skriva det sista kapitlet och inslagen från Sam och Deans tidigare liv. Samtidigt knyter avsnittet så elegant ihop alla trådar från säsong 1 och framåt. Det är så här det skulle ha slutat. Det enda som förstör det hela är slutscenen, som förmodligen hastigt lades till för att ge dem något att spinna vidare på när de fick klartecken att göra ytterligare en säsong.

NCIS, säsong 2, episod 22 – ”SWAK”

När Tony öppnar ett brev sprids ett fint, ljust pulver i kontorslandskapet. Kate och Tony får ta sig en tur till sjukhuset Bethesda, medan resten av teamet försöker spår den som har skickat brevet. Snart står det klart att Tonys liv är i fara, att det hotas av en sjukdom som borde vara utrotad. Febril aktivitet uppstår för att hitta gärningsmannen och rädda Tony, vilket leder till utredningar inom ett gammalt våldtäktsmål.

Jag är så innerligt trött på NCIS vid det här laget att jag riskerar att spy så fort jag ser Mark Harmon som Gibbs. Men en gång i tiden älskade jag serien. Särskilt då detta avsnitt i säsong 2 när Tony blir svårt sjuk och vi får se teamet kämpa för att rädda honom och lista ut vem som ligger bakom det hela. Samspelet mellan Sasha Alexander och Michael Weatherly är så fint i denna episod, och likaså hur relationen mellan Gibbs och Tony skildras.

Criminal minds, säsong 2, episod 15 – ”Revelations”

Reid har kidnappats. Teamet har bara ett hus, en dator och livesändningen som förövaren sänder till dem för att kunna profilera honom och hitta Reid.

Jag misstänker att jag inte skulle tycka om det här avsnittet lika mycket om jag såg det idag, men när det begav sig älskade jag det. Matthew Gray Gublers skådespeleri i detta avsnitt har bitit sig fast i minnet och ger mig fortfarande rysningar när jag tnker på det, så här en tio år senare. Jag vill minnas att relationen som uppstår mellan kidnappare och offer också är något särskilt, även om avsnittet i övrigt kanske var lite för blodigt och osannolikt för min nutida smak.

Kino’s Journey, episod 5 – ”Three Men Along the Rails”

Under sina resa möter Kino tre män som arbetar på en järnväg. Bara det att deras arbetsuppgifter är till synes meningslösa. Hon berättar en historia för var och en av dem som reflekterar deras egen, men ingen av dem tycks inse det.

Det är särskilt en av berättelserna i detta avsnitt som har bitit sig fast. Det om landet där människor inte längre behöver arbeta, därför att maskiner utför deras arbete, men som har ett sådant behov av stress att de sätter sig för att kontrollera maskinernas arbete. Bara det att om de upptäcker ett fel så är det ju hos dem själva, eftersom maskinerna inte kan göra fel. Det är ett väldigt tänkvärt avsnitt. Överlag väcker den här serien många tankar och funderingar.

 

Publicerat i film och tv | Etiketter | 1 kommentar

Only Lovers Left Alive

Regissör: Jim Jarmusch
Manus: Jim Jarmusch
Skådespelare: Tom Hiddleston, Tilda 
Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, 
Anton Yelchin
Produktionsår: 2013
Längd: 123 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Adam är i hemlighet en framgångsrik musiker som vill undvika sina fans. Som vampyr är han dock mindre lyckad. Han är less på livet och på mänsklighetens mentala förfall. Hans älskade Eve anar hans suicidiet, vilket leder till deras återförening i Detroit. Deras romans har pågått i århundraden, och sätts nu på hårda prov när Eves vilda lillasyster dyker upp. Hon kommer att vända upp och ned på deras liv för evigt.

Only Lovers Left Alive är en film jag önskar att jag hade sett när jag var i bättre form. Som det är nu tyckte jag mycket om den, men hade jag varit piggare hade jag säkert älskat detta stillsamma vampyrdrama. Berättelsen är skickligt uppbyggd med snyggt foto och bra val av musik som passar handlingen i filmen. Världsbygget introduceras i sänder, där vampyrer har svårt att livnära sig av människor då vi har förgiftat stor del av världens vatten och därmed vårt eget blod. Därför krävs det att de dricker rent blod, som verifierats av laboratorium. Detta har jag inte stött på tidigare inom vampyrgenren och bidrar till att filmen känns unik.

I centrum för Only Lovers Left Alive har vi Adam och Eve, ett gift vampyrpar som lever på varsin halva av jordklotet trots att de älskar varandra innerligt. Tom Hiddleston gör ett väldigt bra porträtt av den svårmodige Adam som förtvivlas av vad människan har gjort med världen. Tilda Swinton är utomordentlig som bokmalen Eve, som mer tar för sig av världens frukter. Tillsammans är de lysande. Mia Wasikowska spelar övertygande den truliga, barnsliga Ava som girigt tar för sig av det hon kan. John Hurt har en intressant liten biroll, medan Anton Yelchin är mer anonym som den enda människa som har betydelse för handlingen.

Only Lovers Left Alive är ett stillsamt drama som jag tycker mycket om. Jag kommer nog se om den framöver.

Publicerat i film och tv | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Kul aktivering för din hund av Kirsten Wolf

Författare: Kirsten Wolf
Originaltitel: Hunde, Spiele & Sport
Översättning: Ulla-Märta Westerstål
Förlag: Ica Bokförlag (2011)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget.

Kul aktivering för din hund är full av lekar som ger spännande sysselsättning, skärper sinnena, utvecklar intelligensen och håller hunden i form – både hemma i bostaden och utomhus. Det finns mängder av förslag på aktiviteter, från vanlig apportering till krävande hjärngymnastik. Omväxlande agilityträning och gemensamma jogging- eller simturer sätter också fart på din fyrbenta vän. Dessutom får du veta hur du motiverar och belönar hunden på rätt sätt och hur du hjälper den att varva ned.

Har du någon gång läst sakprosa som gör dig så himla entusiastisk att du bara vill sätta igång och arbeta med en gång? Kul aktivering för din hund är en sådan bok för mig. Kirsten Wolf är en frilansskribent som skriver mycket om ämnet hund och i denna bok har hon samlat övningar och lekar som stärker samspelet med din hund, samtidigt som du stimulerar den mentalt. Betoningen är på lekfullhet och lustfylldhet. Det här är något som du och din hund ska göra tillsammans för att ni tycker att det är kul. Många av övningarna verkar dessutom vara kul, då det finns ett smörgåsbord att pröva sig fram med.

Varje lek i Kul aktivering för din hund presenteras med syfte, vad som behövs, svårighetsgrad och var den lämpligen kan utföras. Sedan beskrivs i text och bild hur du går tillväga. Det är just de olika lekarna som jag tycker är mest intressant, medan avsnittet om olika sporter att pröva med sin hund är lite tråkigare. Men överlag är detta en intresseväckande och peppande bok som riktigt får det att klia i mig att leka med hunden.

Kul aktivering för din hund känns som ett måste i hundägarens bibliotek. Mitt exemplar kommer jag återvända till flitigt.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 3 kommentarer

Den missförstådda hunden av Per Jensen

Författare: Per Jensen
Förlag: Natur & Kultur (2017)
Antal sidor: 191 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Mycket av det man har trott om hur hundar fungerar har visat sig inte stämma. I Den missförstådda hunden berättar professor Per Jensen med saklighet, humor och värme om hur forskarna avlivat den ena myten efter den andra. Han går igenom en rad missuppfattningar som de flesta hundägare känner igen. För var och en beskrivs forskningsrapporter som med olika metoder visar hur allt egentligen hänger ihop. Forskarna har ibland använt små experiment där hundarna själva genom sitt beteende berättar om hur de upplever världen. Men man har också utnyttjat den mest avancerade teknologin till att avbilda hundars hjärnor och framställa bilder av deras innersta tankar. Forskningen visar att vi många avseenden måste omvärdera vår syn på hur hundar fungerar.

Jag har läst en bok tidigare av Jensen, och mycket i Den missförstådda hunden känns igen från den. Samtidigt gör det verkligen inget. Jensen skriver så lättfattligt och engagerande att det gör det till ett sant nöje att nörda ned sig i ämnet hund. Här går han igenom några vanliga myter, som att hundar ständigt strävar efter att ta över ledarskapet från sina ägare och att de inte har tidsuppfattning, och visar systematiskt på hur de är felaktiga. Mest intressant att ta med sig tycker jag är tanken att se hunden som ett litet barn, som knyter an till sin ägare likt ett barn gör till sin förälder. Och att du visst ska sätta dig ned och klappa på hunden när du kommer hem, då klappandet minskar stresshormonet kortisol hos hunden.

Den missförstådda hunden är verkligt fängslande läsning. Det är spännande att läsa om hur hundar har utvecklat ett sofistikerat sätt att samspela med människor på bekostnad av förmågan att förstå hur världen i viss mån är beskaffad. Här bjuds på många aha-upplevelser och det är en bok som du verkligen vill dela med dig av till andra.

Även om Den missförstådda hunden känns som om den upprepar en del från hans tidigare böcker, så är det verkligen läsvärt. Dock borde boken komma med en varningstext. Jag gick och tänkte så mycket på min hunds kroppsspråk efter att ha läst i boken att jag höll på att halka och slå ihjäl mig…

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson

Författare: Majgull Axelsson
Förlag: Brombergs (2017)
Antal sidor: 363 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Märit är på väg ”hem” till Norrköping för att fira sin sjuttioårsdag tillsammans med sin tvillingbror, när hon oväntat stiger av tåget i Lund. Här har hon inte satt sin fot på över femtio år. Det var hit hennes bror fördes. Tok-Lars. Vidundret. Haltelyttelasse. Det var här han gick under. Tillsammans med Den Andra, rösten av tvillingsystern som aldrig fick leva, tvingas hon minnas vad som hände för alla dessa år sedan, under sextiotalet när folkhemmet blomstrade. Hur det kom sig att Lars hamnade i en massgrav. Vad var det egentligen som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Jag heter inte Miriam är en fruktansvärt stark läsupplevelse och min första bekantskap med Majgull Axelssons författarskap. Det är oundvikligt att jag jämför, och till en början står Ditt liv och mitt sig slätt mot den. Det tar tid att komma in i den och jag har svårt för Den Andra. Men så kommer det. Det där som Axelsson gör så bra. Hur hemligheterna sakta nystas upp och suger in läsaren. De trasiga familjerelationerna och tystnaden som kväver. Klumpen i magen växer sig allt större och efteråt är jag helt tagen.

I sina senaste böcker känns det som om Axelsson försöker göra upp med delar av det svenska förflutna som vi försöker glömma, prydligt sopa under mattan. I Ditt liv och mitt handlar det om behandlingen av personer med utvecklingsstörning under folkhemstiden. Jag kände till sockerexperimentet, som ledde fram till vår moderna tandvård, men Vipeholm och den verkligheten kände jag bara ytligt till. En fasa som Axelsson alltför skickligt målar upp med sina ord. Det här är en författare som skriver bedrägligt enkelt, på ett sätt som suger in läsaren, men som behandlar de stora och tunga ämnen som hon väljer att skriva om med yttersta respekt. Det går inte att värja sig. Det går inte att slå igen boken opåverkad.

Ditt liv och mitt är som ett slag i solarplexus. Läs den för att vi aldrig ska glömma.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , | 1 kommentar

F som i fattig

F – Fattig. En bok med en fattig huvudkaraktär.
Den här stackars huvudkaraktären har det inte lätt i livet. Kanske det blir bättre senare?

Här blir det lätt: Les Misérables av Victor Hugo. Fattigdom löper som en röd tråd genom boken och vad det gör med människor. Även om jag tycker det är svårt att påstå att det finns en huvudperson i en bok, så finns det ett antal karaktärer i boken som har det långt ifrån lätt i livet.

I centrum för handlingen står Jean Valjean, en man som drivits till stöld av fattigdom. I desperation stjäl han en brödlimpa genom att slå sönder en fönsterruta, vilket han döms till fem års fängelse. Eftersom han försöker fly ett antal gånger så slutar det med att han avtjänar ett straff på nitton år för att ha stulit en brödlimpa. Snacka om att straffet inte står i proportion till brottet. Det är hans resa mot ett bättre liv, främst andligen, som utgör själva ramhandlingen.

En annan fattig karaktär som berörde mig väldigt starkt i boken var Fantine. Hon är en ung, levnadsglad kvinna som förälskar sig i en man. Resultatet blir ett barn utom äktenskapet, vilket leder till ett fall till samhällets botten. Fantine gör vad som helst för sin lilla dotter Cosette: säljer sina tänder, sitt hår, sin kropp till män. Jag kan inte höra A Dreamed a Dream utan att börja gråta.

Och ja, jag vet att jag tjatar om denna bok. En dammig gammal klassiker kan verkligen vara helt fantastisk. Onödiga utvikningar om det parisiska kloaksystemet till trots.

Citat ur när jag skrev om den här i en bloggstafett:

Det är framförallt de fattigas orättvisa levnadsvillkor som skildras i Les Misérables. Ett gäng studenter, ledda av den sköne Enjolras, vill göra uppror och starta en ny revolt. De vill göra sig av med kungen och se landet bli en republik å nytt. Allt för att förbättra arbetarnas villkor och även kvinnornas villkor.

Bortsett från det här med att Les Misérables har ett fantastiskt persongalleri (jag har ju inte ens nämnt Eponine och hennes olyckliga kärlek till Marius; eller de där fruktansvärda uslingarna paret Thenardier) och många gripande berättelser som visar sig höra ihop, så är det en berättelse med ett viktigt budskap. Om allas lika värde. Om att ingen människa kan vara förmer än någon annan.

Och det är det som gör Les Misérables tidlös.

Publicerat i läsning | Etiketter | Lämna en kommentar