The Demon’s Covenant av Sarah Rees Brennan

Innehåller spoilers för tidigare delar i serien.

the demon's covenant

Författare: Sarah Rees Brennan
Serie: The Demon’s Lexicon, #2
Förlag: Margaret K. McElderry Books (2011)
Antal sidor: 464 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En sak som Mae Crawford vet om sig själv är att hon alltid har kontroll över sitt liv. Men under de senaste veckorna har hennes liv förändrats drastiskt. Plötsligt har hennes yngre bror Jamie magiska krafter. Mae upptäcker till sin chock att Gerald, Obsidiancirkelns nya ledare, försöker övertala Jamie att gå över till magikernas sida. Än värre är att Jamie inte har berättat något om det för henne. Mae vänder sig till bröderna Nick och Alan för att hjälpa henne rädda Jamie, men även de svävar i fara på grund av Gerald som vill stjäla Nicks krafter. Kan Mae komma på ett sätt att rädda alla hon bryr sig om från den makthungrige magikerns omsorgsfullt gillrade fälla?

Eftersom jag blev så golvad av The Demon’s Lexicon så var jag ju tvungen att snabbt som attan beställa de andra delarna i trilogin. I The Demon’s Covenant byter vi från Nicks synvinkel till Mae, en kort tjej med rosa hår och oerhört mycket skinn på näsan. Hon är inte typen som stillatigande ser på medan hennes pojkar svävar i fara, utan gör sitt bästa för att hjälpa till och planera för deras överlevnad.

Men jag läser ju den här serien för bröderna Ryves. Eftersom The Demon’s Covenant berättas ur Maes synvinkel är det genom hennes ögon vi får se hur brödernas relation har förändrats av det stora avslöjande som skedde i slutet av föregående bok. Hur de kämpar med var de numera har varandra. Det finns de som uttrycker en besvikelse över att Nick inte säger att han älskar Alan, men att han gör det, på sitt eget vis, finns i hans varenda handling. Hur han försöker gå emot sin natur för att bli lite mer mänsklig.

Mest av allt älskar jag att The Demon’s Covenant handlar om familj, banden som vi skapar och de ibland hjälplösa, ibland självlysande, sätt som vi älskar på – bortom förnuft, bortom blod, bortom denna världs gränser.

Andra delar i serien

The Demon’s Lexicon (recension)

The Demon’s Covenant

The Demon’s Surrender

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay av J. K. Rowling

the crimes of grindelwald

Författare: J. K. Rowling
Förlag: Little Brown (2018)
Antal sidor: 273 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter striden i New York lyckades myndigheterna, med Newt Scamanders hjälp, ta den mäktige mörke trollkarlen Gellert Grindelwald till fånga. Men han lyckas fly sin fångenskap och beger sig till Paris för att samla följare. De flesta är omedvetna om hans sanna syfte: att höja upp alla renblodiga trollkarlar för att härska över den ickemagiska världen. I ett försök att stoppa Grindelwalds planer skickar Albus Dumbledore Newt, sin förre detta Hogwartselev, till Paris. Newt går med på att hjälpa till än en gång, omedveten om farorna som väntar dem alla.

När jag fick veta att J. K. Rowling skulle publicera manusen till Fantastiska vidunder-filmerna tyckte jag att det var lite löjligt och som ett sätt att ytterligare mjölka pengar ur fansen. Men så såg jag första filmen och insåg att genom läsa manuset så får jag en djupare insikt i karaktärerna. Så även med The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay. Plus att det i alla fall stillar abstinensen något i väntan på att filmen skulle släppas på DVD.

Att läsa The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay ger en ökad insikt i karaktärernas motiv och det som J. K. Rowling har tänkt med de scener som krossade mitt hjärta när jag såg dem på vita duken. Hon har aldrig väjt för mörker, den gode Rowling, men i detta material lyckas hon ta med läsaren, och tittaren när det gäller filmen, in i något av det mörkaste hon har skrivit. Skildringen av Grindelwald med sin silvertunga och hur han förför och korrumperar en av de mest älskade karaktärerna i denna filmserie ger mig fortfarande rysningar.

Liksom den tidigare utgåvan i serien, är The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay formgiven av designstudion Minalima som har skapat otroligt snygga utgåvor av böcker i Harry Potter-världen på senare år. Med sin art deco-inspirerade formgivning får även ögat sin lystnad mättad när man läser manuset.

Om man inte, till skillnad från mig, är en komplett nörd så är det kanske inte helt nödvändigt att läsa The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay. Men det ger en djupare insikt i händelseförloppet och stillar begäret i väntan på filmen.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 2 kommentarer

Out of Africa av Karen Blixen

Författare: Karen Blixen
Förlag: Penguin Classics (2016)
Antal sidor: 400 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Karen Blixen kom till Kenya 1914 för att driva en kaffeplantage. Det dröjer inte länge innan hon förälskar sig i landet med de intensive färgerna och de fantastiska landskapen. Karen Blixen tillbringar några av sina lyckligaste år på farmen. Hennes erfarenheter och vänskap med människorna runt henne skildras livligt i denna memoar. Out of Africa är berättelsen om en anmärkningsvärd och okonventionell kvinna och en livsstil som, lyckligtvis i mina ögon, har försvunnit för alltid.

Temat för vår bokcirkel var ”en kvinnlig författare publicerad under ett manligt pseudonym.” Out of Africa publicerades ursprungligen under namnet Isak Dinesen. Det är också en bok som jag har sett fram emot att läsa i flera år, men det hela blev platt fall. Nästan ingen i cirkeln tyckte om boken.

Out of Africa ger en unik insikt i kolonisatörens sinnevärld. Blixen är märkbart förälskad i Kenya och dess natur, men klumpar ändå ihop landet med ett suddigt ”Afrika.” Den vänskap som påstås ha uppstått mellan henne och den inhemska befolkningen är en ensidig och nedlåtande affär. Hon beskriver alltid kenyaner eller somalier i termer som mer påminner om statyer eller djur, aldrig riktigt mänskliga. De är okynniga, opålitliga, svekfulla och dumma i huvudet som tycker att en ko är mer värd än en bil. Fast en ko kanske är till större nytta i deras liv.

I Out of Africa kommer hon till den ”djupa” insikten att det är den inhemska befolkningen som gör Kenya till den unika plats det är. Något som fick mig att himla med ögonen. Det är också som om hon är oförmögen att dra slutsatser. I början av boken beskriver hon hur folk verkar vara rädda för européerna och hon kan inte förstå varför. Senare i boken beskriver hon hur en europé piskar en man till döds för att han har haft mage att rida hem på en häst, trots att europén sa åt honom att inte göra det. Jag vet inte, jag tror jag faktiskt jag skulle vara ganska rädd för någon som såg mig som mindre värd än ett djur.

Det som gör att Out of Africa inte är ett totalt bottennapp i mina ögon är Blixens sätt att hantera pennan. En del vackra stycken målar upp bilden av oerhört vackert land och en del av hennes upplevelser är fantastiska. Hon fångar traditionella danser och fester på ett sätt som gör att det känns som om man är där.

Out of Africa är ett dokument av kolonisatören och dess rasism, men samtidigt en vackert skildrad kärlekshistoria till ett landskap.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Gengångare av Åke Ohlmarks

Författare: Åke Ohlmarks
Förlag: Tiden (1971)
Antal sidor: 243 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ibland blir böcker stående i bokhyllan utan någon vidare anledning. Andra gånger finns det en märkbar anledning när du väl kommer igång att läsa dem. Gengångare tillhör den sistnämnda kategorin. Åke Ohlmarks har i denna bok samlat nitton spökhistorier från runt om i landet, men även utomlands. En del material har han lånat från andra källor, andra har han tecknat ned ur minnet från sin barndom eller utifrån att ha fått dem muntligt återberättade för sig.

Gengångare är författad på ett enkelt språk, förmodligen för att påminna om den muntliga tradition som berättelserna härstammar från. I flera fall har Ohlmarks skrivit samman flera olika berättelser, från ungefär samma trakt, med mer eller mindre lyckat resultat. Ibland fungerar det, ibland känns det som ett dåligt och osammanhängande lapptäcke.

Berättelserna är från sin egen tid. Därför är Gengångare full av berättelser där kvinnor råkar illa ut för att de just är kvinnor eller får särskilt hårda straff för otrohet i jämförelse med männen. En av de berättelser som faktiskt berörde mig illa är Ryssgasten och Skitte-Mats, där en ung flicka råkar illa ut bara för att hon råkar se en gengångare. Männen som råkar illa ut har ofta haft någon större interaktion med gengångaren än att bara ha råkat se honom.

Överlag imponerade inte Gengångare på mig varken med sättet den var skriven på eller dess innehåll.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

My Life In Books Tags

Jag hittade den här inne hos Vargnatts bokhylla och sparade ned den i utkast. Sedan blev den liggande så pass länge att jag faktiskt glömde bort den, men nu tänkte jag att den kanske kunde vara lite kul att läsa.

1. Find a book for each of your initials.

Circe av Madeline Miller

Rök av Dan Vyleta

Minnet av vatten av Emma Itäranta

Nattens furste av Anne Rice

2. Count your age along your bookshelf. What book is it?

The Mousehole Cat av Antonia Barber och Nicola Bailey

3. Pick a book set in your country (or city).

Vita spår av Emelie Schepps

4. Pick a book that represents a destination you’d love to travel to.

Det rena landet av Alan Spence (Japan)

5. Pick a book that’s your favorite color.

The Power av Naomi Aldermann

6. Which book do you have the fondest memories of?

Harry Potter och hemligheternas kammare av J. K. Rowling, därför att det var startskottet för så mycket i mitt liv.

7. Which book did you have the most difficulty reading?

Fifty Shades of Grey av E. L. James, därför att det absolut inte var en bok för mig.

8. Which book on your TBR will you feel the most accomplishment in finishing?

Nu har jag läst flera av dem som jag hade på min TBR som jag ansåg som utmanande, det vill säga Krig och fredAnna KareninaLes Misérables… Men en som jag har kvar och som kommer vara tillfredsställande att läsa klart är den klassiska antropologiska studien Death Without Weeping av Nancy Scheper-Hughes, som handlar om svår fattigdom i Brasilien.

Publicerat i läsning | 3 kommentarer

Rocky Horror Show

rocky horror show

Regissör: Nils Poletti
Manus: Richard O’Brien
Ensemble: Camilo G Bresky, Elin Skarin, David Sigfridsson, Andreas Österberg, Shirin Golchin, Sven Angleflod
Uppsättningsår: 2019
Längd: 180 minuter

Tommy och Annika har precis förlovat sig och tänker att de ska meddela nyheten för den man som förde dem samman, Dr. Scott. På väg dit går deras bil sönder. Men de ser ett slott en bit bort där de kanske kan få låna en telefon för att ringa efter hjälp. När portarna öppnas kommer Tommy och Annika stiga in i bisarr värld som skakar om dem i deras grundvalar. Som gäster hos Dr. Frank-N-Furter kommer de konfronteras med ting som de aldrig hade kunnat förutspå eller upplevelser de aldrig anat att de skulle vilja vara med om.

I början av året gick jag och såg generalrepetition av Östgötateaterns uppsättning av Rocky Horror Show. Då jag tycker mycket om kultfilmen var mina förväntningar höga. Under generalrepetitionen hade de lite problem med ljudet, men det kunde inte dölja att ensemblen är oerhört talangfull och att scenografin är riktigt snygg. Camilo G Bresky är synnerligt bra som dr. Frank-N-Furter.

Men jag lämnar Rocky Horror Show med en märklig känsla av besvikelse. Det här är en musikal som driver mycket med sexualmoral och som utmanar betraktaren hela tiden. Men jag förstår mig inte alls på den dalahästfrustande ponyfetischgrejen. Eller varför Annika efter sitt sexuella uppvaknande snubblar runt som en zombiestatist ur The Walking Dead. Dr. Scott förvandlas dessutom till någon nazist på flykt med mer än en vag likhet till Adolf Hitler, vilket förstör originalets blinkning till Dracula och dess van Helsing.

Summan av kardemumman: superb ensemble, märkligt koncept. Kanske precis som det ska vara med Rocky Horror Show?

Publicerat i film och tv | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Etiquette & Espionage av Gail Carriger

etiquette & espionage

Författare: Gail Carriger
Serie: Finishing School, #1
Förlag: ATOM (2013)
Antal sidor: 312 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fjortonåriga Sophronia innebär en svår prövning för sin stackars mamma. Hon är mer intresserad av att montera isär klockor och klättra i träd än vettigt uppförande. Familjen kan bara hoppas att ingen ser hennes fruktansvärda nigning. Mrs Temminnick är i desperat behov av hjälp att förvandla sin dotter till en dam så hon skriver in Sophronia vid Mademoiselle Geraldine’s Finishing Academy for Young Ladies of Quality. Vad Sophronias mamma inte anar är att utöver vett och etikett, så lär sig flickorna också hur man dödar, avleder och spionerar. På artigaste vis, förstås.

Det är väl ingen hemlighet att jag är tämligen förtjust i Gail Carriger, även om hon inte riktigt har nått samma nivå som med Parasollprotektoratet i sina senare böcker. Men om jag snubblar över någon av hennes böcker, såsom jag gjorde med Etiquette & Espionage, så måste jag ge den en chans.

Etiquette & Espionage riktar sig till lite yngre läsare och det är ganska märkbart. Även med Carrigers kännetecknande humor och absurda situationer, så känns det hela lite barnsligt. Handlingen är underhållande, men ganska enkel. Det kändes dock som boken var lite väl stillastående för mig.

Carriger har som vanligt mycket som gör att jag ändå tycker om Etiquette & Espionage: unika karaktärer, spännande situationer, ett unika bildspråk och kvicka skämt. En trevlig bok, helt enkelt.

Andra delar i serien

Etiquette & Espionage

Curtsies & Conspiracies

Waistcoats & Weaponry

Manners & Mutiny

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

The Women in the Walls av Amy Lukavics

the women in the walls

Författare: Amy Lukavics
Förlag: Harlequin Teen (2017)
Antal sidor: 272 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När Lucy Acosta var tre år dog hennes mor. Under uppväxten i den viktorianska herrgården mitt i skogen var hennes far avståndstagande och kall. Men hon hade sin kusin Margaret att utforska de mörka korridorerna med. Nu har Lucys moster Penelope, den enda mor hon någonsin har känt till, försvunnit spårlöst i skogen. Lucy är förstörd och ensam, då Margaret tillbringar allt större del av sin tid på vinden. Hon påstår att hon kan höra sin mamma viska till henne från inne i väggarna. Hos fadern finns inget emotionellt stöd att få när Lucy ser sin kusin sakta förlora vettet. Men när hon själv börjar höra röster, upptäcker Lucy en urgammal och dödlig hemlighet som har märkt kvinnorna i hennes familj i generationer.

När jag läser om Amy Lukavics författarskap, och recensioner av hennes böcker, så verkar hon vara den typen av författare som oftast har en bra grundidé som hon sedan inte riktigt klarar av att förvalta. På ytan är The Women in the Walls oerhört lockande med en idé som utlovar kalla kårar och sömnlösa nätter.

Dessvärre lever inte The Women in the Walls upp till sin potential. Karaktärsporträtten är ytliga. Bilden av den här överklassfamiljen är präglad av stereotyper: kvinnorna ska vara vackra, aldrig visa vad de känner, aldrig ha några brister. En bild som kväver Lucy, driver henne till självskadebeteende, men inte ens det är särskilt väl skildrat. Relationen mellan de två kusinerna förblir ytlig, vilket innebär att en stor del av Lucys motivation inte känns äkta.

Kanske skulle jag ha gillat The Women in the Walls bättre om det hade rört sig om en familjeförbannelse och hemsökelse. Nu valde Lukavics att gå Lovecraft-monsterrutten och slänger in en mängd äckliga detaljer mot slutet, som inte skrämmer mig det minsta utan gör att jag slår igen boken med en vag känsla av illamående. Mina exakta ord när jag hade läst ut den var; ”well, that was gross.”

The Women in the Walls låter som om den har potential att vara en utsökt krypande läskig historia, men slutar istället i äckelsplatter.

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Anna Dressed in Blood av Kendare Blake

Författare: Kendare Blake
Serie: Anna, #1
Förlag: Orchard Books (2012)
Antal sidor: 384 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Cas Lowoods far brukade döda de döda, tills dess att spöket han var ute efter mördade honom. Nu har Cas ärvt hans kall. Tillsammans med sin häxmor och hennes andespårande katt reser han runt i USA. Med sin fars mystiska och dödliga athame skickar han de döda till andra sidan. Nu har turen kommit till ett spöke som invånarna kallar för Anna klädd i blod. Cas förväntar sig det vanliga: spåra, jaga, döda. Vad han istället hittar är ett spöke olikt något han tidigare har mött. Hon bär fortfarande samma klänning som hon hade på sig när hon så brutalt mördades 1958: en gång vit, nu fläckad röd och droppande med blod. Sedan hon dog har Anna dödat varenda person som satt foten inne i hennes hus. Men hon låter Cas leva.

Anna Dressed in Blood inleds med att Cas sitter ensam i en bil tillsammans med spöket efter en liftare. Och där har Kendare Blake mig fast. Cas röst och beskrivningen av spöket, vad som händer med de själar som hemsöker världen, fångar mig.

Cas berättarröst är en fröjd. Han har en hel del humor och attityd som jag tycker är oemotståndligt. En sak som jag verkligen gillar med Anna Dressed in Blood är att Cas inte anser sig ha tid med ett vanligt liv: vänner och all den där skiten. Men helt plötsligt står han där med vänner som han bryr sig om, utan att han riktigt förstod hur det kunde hända.

Det som däremot stör mig med Anna Dressed in Blood är att visst, det är en kärlekshistoria, men det går lite fort från att Cas tänker döda Anna till det att de plötsligt blir kära. Någonstans på vägen tycks det trilla ur allas minne hur många personer Anna har dödat. Det blir aldrig någon riktig naturlig övergång mellan att Cas ser henne som ett monster som måste dö till att han ser henne som en flicka som är offer för ett hemskt öde.

Annars är Anna Dressed in Blood riktigt underhållande och spännande. Läs!

Andra delar i serien

Anna Dressed in Blood

Girl of Nightmares

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

The Demon’s Lexicon av Sarah Rees Brennan

the demon's lexicon

Författare: Sarah Rees Brennan
Serie: The Demon’s Lexicon, #1
Förlag: Margaret K. McElderry Books (2010)
Antal sidor: 322 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Bröderna Alan och Nick Ryves har under hela sin uppväxt varit på flykt undan magikerna som mördade deras far och drev deras mor till vansinne. Magikerna är ute efter en amulett som deras mor stal från dem, och som håller henne vid liv, och skickar gladligen demonerna som ger dem makt efter familjen. Allt ställs på sin spets när en bror och en syster vill ha brödernas hjälp. Pojken är märkt av en demon, ett märke som nästan inget kan utplåna. När även Alan får ett märke är Nick göra vad som helst för att rädda honom. Även om det innebär att ge sig efter magikerna som försöker döda dem. Men allt eftersom börjar han tro att Alan ljuger för honom om deras förflutna. När magikernas Cirkel sluter fällan kring dem upptäcker Nick hemligheten som kan utplåna dem alla.

Okej, så här är det: om du gillar Supernatural, då måste du läsa The Demon’s Lexicon. Liksom i serien finns här demoner och magi, och en riktigt fantastisk brödrarelation i centrum. Nick är en arg ung man som inte riktigt passar in med resten av mänsklighet, men som är obrottsligt lojal mot sin bror. Alan är en beläst, rar, men samtidigt livsfarlig ung man som kan servera dig en lögn så trovärdig att du aldrig förstår att du blir lurad. Tillsammans bildar de en enhet som jag skulle kunna tillbringa en hel evighet tillsammans med.

Lägg därtill Sarah Rees Brennans skruvade humor, världsbygget och alla fantastiska karaktärer som befolkar sidorna så har du ett riktigt vinnande koncept i The Demon’s Lexicon. Det finns mer än en likhet med Supernatural, samtidigt som Rees Brennan tar sin inspiration från serien och gör något eget med den. Hennes tolkning av demonerna och deras värld är fantastisk.

En del av att jag älskar The Demon’s Lexicon är ju karaktärerna, men det är också så att historien är verkligt spännande. Samtidigt som Nick börjar ju läsaren förstå att något inte stämmer, att Alan döljer något viktigt. Men när hemligheten avslöjas blir jag fullständigt golvad. Jag anade aldrig, trots att jag borde ha gjort det, att det låg till så.

The Demon’s Lexicon är ett fartfyllt, underhållande fantasyäventyr som är väl värd att läsa. Verkligen beroendeframkallande.

Andra delar i serien

The Demon’s Lexicon

The Demon’s Covenant

The Demon’s Surrender

Publicerat i läsning | Etiketter , , , , , , | 2 kommentarer