Hello Kitty måste dö: Bisarrt och alldeles, alldeles underbart just därför

Hello Kitty måste dö

Betyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Angela S. Choi (numera känd som Kate Kamen)
Förlag: Ponto Pocket (2012)
Antal sidor: 256 sidor

Köp den till exempel hos Adlibris och Bokus som pocket, även här och här som inbunden.
Det här fina exemplaret var ett recensionsexemplar från förlaget. Tusen tack!

En Hello Kitty är en väluppfostrad, amerikansk-asiatisk kvinna med god utbildning. Hon förväntas gifta sig, laga mat och tvätta åt sin man samt pressa ut 2.5 barn. Fiona Yu, som är jurist, vill till varje pris undvika att bli en Hello Kitty och beslutar sig därför att vanhedra familjen genom att ta sin egen oskuld. Tyvärr blir det ett snopet slut för den revolten då hon upptäcker att hon saknar mödomshinna. Fast besluten att göra upp med de traditionella kinesiska värderingarna, uppsöker hon en plastikkirurg som är expert på att reparera mödomshinnor och som visar sig vara hennes barndomsvän, Sean Killroy.

Du vet att boken kommer vara något i hästväg när den inleds med meningen: ”Alltihop började när jag upptäckte att jag saknade mödomshinna”. Något i hästväg var det mycket riktigt – det här kan mycket väl vara den sjukaste boken jag någonsin läst. Och jag säger det med ett ömt, kärvänligt tonfall som om en excentrisk gammal kompis. Skruvad och kul är två av de bästa adjektiven för att beskriva denna lilla bok med sitt iögonfallande omslag.

Istället för att ladda med ångest angående de traditionella värderingarna, laddar Hello Kitty måste dö och skjuter iväg en kanonkula svart humor. Den blandar absurditet och morbiditet på ett synnerligen häpnadsväckande vis. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken eller sluta läsa högt för alla i min närhet. Högläsningen resulterade i en hel del underliga blickar. Flera gånger får Fionas valda blindhet rörande Seans aktiviteter mig att vilja ruska om henne lite och få henne att öppna ögonen. Men hon öppnar ögonen självmant och han lär henne ett och annat som hjälper henne att undvika att bli en Hello Kitty.

Det står klart redan från första början att Fiona inte är riktigt som hon ska. Men det står även klart från första början att oavsett hur blodig och absurd boken kommer att bli, så kommer jag stå vid hennes sida genom vått och torrt. Detta är något som befästs i och med att hon flera gånger säger att hon inte tänker gifta sig med mannen som hennes föräldrar valt ut åt henne, men blir ignorerad. De har ju redan bokat lokal och satt datum! Där blev jag riktigt förbannad.

Detta är inte en bok för alla. Men för dem som tycker om det absurda, det morbida, det lekfulla i att skriva – då är detta något för dig.

Ett urval av andra som har bloggat om boken: bloggbohemensin gamla adress (som även tipsade om boken, vilket jag är tacksam över), Lottens bokblogg och Bokpotaten.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Hello Kitty måste dö: Bisarrt och alldeles, alldeles underbart just därför

 1. Issa skriver:

  Jag bara måste läsa denna. Måste.

 2. 23minuter skriver:

  Det verkar vara en bok som faller mig i smaken, får nog allt köpa den. Tack för tipset 🙂

 3. Pingback: Lästa i juli 2012 | C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Bokbloggsjerka: Titlar att gå igång på -

 5. Pingback: Topp Tio Tisdag: De bästa böckerna 2012 | C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Bokåret 2012 i enkätform - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Bokbloggsjerka: Är titeln viktig? - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.