Topp Tio Tisdag: De bästa böckerna 2012

Top Ten Tuesday

Tisdag igen. Ni vet vad som gäller – Topp Tio Tisdag efter The Broke and the Bookish’s modell. Denna vecka kommer en lista utan inbördes ordning över de bästa böckerna jag läste under 2012.

1. Fragment – dikter, brev, anteckningar av Marilyn Monroe var årets första helt fantastiska läsupplevelse. En bok jag fick i födelsedagspresent och som jag sträckläste under den kvällen. En helt makalös insikt i Marilyn Monroe.

2. Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi är en liten bisarr bok om en kinesisk-amerikansk advokat vars föräldrar vill att hon ska gifta sig och hon definitivt inte vill det. Och tar till minst sagt extrema metoder för att slippa göra det.

3. Torka aldrig tårar utan handskar, 1. Kärleken av Jonas Gardell är… jag förstår inte hur jag kan tycka så mycket om en serie där jag klart och tydligt förstår att majoriteten av de här älskade karaktärerna kommer att dö i slutet av den.

4. Madeline Miller skrev om Akilles och Patroklos i The Song of Achilles på ett fullständigt nytt sätt och fick mig att tycka om Akilles. Jag – tycka om Akilles?! Hur sjutton gick det till?

5. En man som heter Ove av Fredrik Backman är en varm berättelse om grannarnas skräck som visar sig ha ett hjärta av guld.

6. Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson är en oerhört stark självbiografi skriven på Wintersons säregna och vackra språk.

7. Frost av Maggie Stiefvater introducerade mig till en helt ny författare som jag har blivit mycket förtjust i.

8. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist är en berättelse om två tvillingar som har ett överhängande psykologiskt hot som gjorde att jag blev väldigt spänd på hur det skulle sluta.

9. The Casual Vacancy av J. K. Rowling och ja, jag minns att recensionen inte var särskilt positiv och att jag egentligen inte tycker om boken, men jag kan inte få ut den ur skallen.

10. Fornnordisk mytologi enligt Eddans lärdomsdikter av Lars Magnar Enoksen är en av de mest intressanta och engagerande böcker om nordisk mytologi som jag har läst. Jag har ytterligare en bok av denne författare att se fram emot, som tur är.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Topp Tio Tisdag: De bästa böckerna 2012

  1. Monika skriver:

    Kaninhjärta ja, den planerar jag nog att läsa i januari 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.