Den här taggen har legat i mina utkast så länge att jag har glömt bort vem jag hittade den hos ursprungligen. Jag skulle gissa Vargnatts bokhylla, men är förstås inte säker. Men nu när tisdagstrion har tagit lite jullov, bestämde jag mig för att damma av den.
1. Science fiction
Min första tanke var The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin, som är en riktig klassiker. Den handlar om en antropolog som kommer till en iskall planet där invånarna kan skifta kön och hur en binär syn på kön kan ställa till det.
Min andra tanke var Patrick Ness trilogi Chaos Walking, som inleds med The Knife of Never Letting Go. Todd är den ende pojken i en stad av män, där det inte finns mycket privatliv eftersom alla kan höra vad de andra tänker. Innan ceremonin för att bli man kan äga rum, lär Todd känna hemligheter som tvingar honom att fly.
2. Fantasy
Å, det här var ju fruktansvärt svårt. Det står mellan Dödsritten av Maggie Stiefvater och Crooked Kingdom av Leigh Bardugo. Det ena en atmosfärisk roman som innehåller köttätande hästar, det andra en bok om en kupp genomförd av kriminella genier.
3. Deckare
Agatha Christie är en av de få deckarförfattare som jag tycker om. Hennes debutroman Konstiga huset är en av hennes bästa. Allt kretsar kring patriarken Aristide Leonides död, en man som större delen av familjen har motiv att mörda. Slutet var så chockerande att de amerikanska utgivarna försökte tvinga henne att skriva om det.
4. Unga vuxna
Också en svårt punkt, men jag väljer Fangirl av Rainbow Rowell. Den handlar om den introverta Cath, som börjar på universitetet tillsammans med sin tvillingsyster Wren. Men medan Wren anammar collegelivet, vill Cath bara sitta på sitt rum och skriva sin Simon Snow-fanfiction. En bok för den introverte att känna igen sig i.
5. Skräck
Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia. Den handlar om hur Noemi Tabada, som tillhör Mexikos sociala elit, drabbas av misstankar kring sin kusins äktenskap och hur det egentligen står till. När hon anländer till High Place, dras hon snart in i mysteriet. En kuslig roman i H. P. Lovecrafts anda.
6. Literary fiction (relations-, samtida-)romaner
Sist på bollen var jag med att läsa Me Before You av Jojo Moyes, som är precis så bra som alla påstår. Lou Clark blir av med jobbet, blir personlig assistent till förlamade Will Traynor och bestämmer sig för att visa honom att livet trots allt är värt att leva. Kan hon ändra hans inställning eller kommer han att förändra henne?
7. Resor
Ja, men vad bra: här kan vi klämma in mer fantasy! För där förekommer det ju gott om resor. Ett solklart exempel är Ett folk utan land av Melina Marchetta. I Lumatere mördas hela kungafamiljen och en förbannelse kastas över landet. Folket är på flykt, men så nås de av att tronarvingen har överlevt…
8. Humor
Få böcker bjuder på så stark igenkänning och så många skratt såsom Vuxenpoäng är en myt av Sarah Andersen.
9. Historiska romaner
Och bergen svarade av Khaled Hosseini är en stark generationsroman, som också skildrar Afghanistans historia.
10. Vetenskap/natur
Hjärnstark av Anders Hansen. Det är väl ingen som har missat att Anders Hansen skriver lättillgängliga och fruktansvärt bra böcker om våra hjärnor, men den här boken är i särklass bäst. Den handlar om de positiva effekter som motion och träning kan ha på våra hjärnor och är en bidragande orsak till att jag nu älskar att träna.
11. Craft en bok som utvecklar din läsning/författande
Det finns få böcker som är så bra om författarkonsten, som Stephen Kings Att skriva.
12. En bok som inte passar in på någon annan genre
Här passar H som i hök av Helen Macdonald in. Det är lika delar en dotters sorgearbete efter sin pappas bortgång, en naturbetraktelse och en biografi över T. H. White, allt sammanknutet av duvhökar.
13. Feelgood
Pojken, mullvaden, hästen och räven av Charlie Mackesy måste väl ändå få räknas? En serie bilder och texter om vikten av att stanna upp och tillåta sig själv att finna det som ger lycka.
14. Bilderböcker
Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce är en hyllning till böckerna och det skrivna ordet.
15. Kapitelböcker barn
Snösystern av Maja Lunde, fantastiskt illustrerad av Lisa Aisato, är en vacker och vemodig spökhistoria som utspelar sig kring jul.
Pojken, mullvaden, hästen och räven är så fin!
Det är den verkligen!
Tack för intressanta tips.
Varsågod!
Pingback: The Jumbo Genre Recommendation Tag – Lottens Bokblogg