Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

Författare och illustratör: Charles Mackesy
Originaltitel: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Översättare: Uje Brandelius
Förlag: Bokförlaget Forum (2020)
Antal sidor: 130 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pojken, mullvaden, räven och hästen kan beskrivas på flera olika vis. Som en vardagsfilosofisk tankebok, en modern fabel och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap. Detta är illustratören Charlie Mackesys debutbok, som samlar de bilder som har berört en hel värld. Här bjuds läsaren in till en sagolik skogspromenad med fyra vänner som diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt. Vad är egentligen mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta?

Charles Mackesys vackra akvareller har väl knappast undgått någon. Facebook brukar svämma över med dessa fina bilder och de tankeväckande dialoger som följer dem. Däremot visste jag inte om att Pojken, mullvaden, räven och hästen fanns som bok förrän min syster gav den till mamma i julklapp. Då kände jag att jag var tvungen att införskaffa mitt eget ex.

Dagens samhälle kännetecknas av ett högt tempo, perfektion och yta. Det som nog har gjort Charlie Mackesys bilder, som fyller Pojken, mullvaden, räven och hästen, har slagit igenom är att de uppmanar till motsatsen. Den är introspektiv på det sätt att den vänder läsarens uppmärksamhet inåt, mot de egna känslorna. De enkla texterna är drabbande och slår an på djupet. Kanske för att den uppmanar oss till att tillåta oss själva att vara mänskliga.

Pojken, mullvaden, räven och hästen är fylld av akvareller, både i färg och i svartvitt. Stilen är bedrägligt enkel, nästan som en skiss. Linjerna tycks slarviga och förstärker budskapet om att perfektion kanske inte är det mest viktiga att sträva efter här i världen. Även bilder där det har gått lite snett, som att Mackesys hund har klivit i den våta färgen, tillåts vara med här.

Pojken, mullvaden, räven och hästen är en väldigt fin bok om vänskap och det viktiga i livet, som jag plockar fram och bläddrar i för att få tröst.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.