När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai

När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai

Författare: Nguyễn Phan Quế Mai
Originaltitel: The Mountains Sing
Översättare: Annika Sundberg
Förlag: Historiska media (2021)
Antal sidor: 381 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Hanoi, 1972. De amerikanska bomberna briserar över Vietnam. Huong och hennes mormor klamrar sig fast vid varandra i sin osäkra vardag. Huongs föräldrar har lämnat henne för att utkämpa ett krig som inte bara sliter itu deras land, utan också deras familj. För mormodern väcker krigets fasor andra minnen till liv, minnena av den fruktansvärda tiden under den kommunistiska regeringen då hon tvingades fly från familjens gård med sina sex barn. Under loppet av några år hade hon förlorat sin far, make, bror och äldsta son.

När bergen sjunger är den vietnamesiska författaren  Nguyễn Phan Quế Mais debutroman. Även om detta rör sig om historisk fiktion, så har författaren lånat av båda sin egen familjs och bekantas berättelser för att kunna skildra Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Skräcken under den kommunistiska regeringen känns igen från andra försök i Asien att genomdriva en kommunistisk politik. Vietnamkrigets fasor väcks också plågsamt till liv. Under Vietnamkriget fälldes mer bomber än under hela andra världskriget, har jag hört sägas i en annan bok om denna tid (Himmel och jord av Le Ly Hayslip).

Även om När bergen sjunger är en välskriven bok som sveper med sig läsaren, är den stolpigt uppbyggd. Vartannat kapitel berättar om Huongs vardag och vartannat kapitel om mormoderns liv. Om kapitlen hakade i varandra på ett naturligt vis, vore det kanske inte en sak. Nu känns det snarare som om det är två berättelser i en och samma bok som inte har annat gemensamt än att mormodern tilltalar Huong i sin berättelse mellan varven. Saken är den att det blir svårt att hålla isär vad som händer i vilken tid och jag får verkligen ibland anstränga mig för att dra mig till minnes vad som har hänt när jag byter tillbaka till Huongs perspektiv eller mormoderns perspektiv.

Men När bergen sjunger är ändå en berättelse väl värd att läsa, om ett land och ett krig som vi inte talar alltför mycket om.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai

  1. gillade Nguyễn Phan Quế Mais bok, fanns glädje också

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.