Min policy för recensionsexemplar

Senast reviderad: 2018-02-26

Min policy för recensionsexemplar

Jag tycker mycket om att läsa och recensera recensionsexemplar och tar gärna emot böcker som jag tror att passar in på bloggens profil. Förfrågningar angående recensionsexemplar görs på blogg[at]lacrimamens.com.

I regel tar jag helst emot fysiska exemplar av böcker. Jag tar bara emot elektroniska recensionsexemplar om vi har kommit överens om detta och jag specifikt har tackat ja till dem. Spontana utskick av PDF-filer utan tidigare korrespondens har jag tyvärr inte möjlighet att läsa.

Recensionsexemplar prioriteras alltid om det är böcker jag har bett om. Prioriteringen innebär att jag läser dem så snabbt som möjligt och försöker recensera dem så snart som möjligt. Jag tycker om överraskningsutskick, men läser dessa i tid och mån av intresse.

Jag försöker att alltid respektera första recensionsdatum, särskilt om det framgår tydligt i utskicket. Om jag mot all förmodan missar det, kommer jag att recensera boken så snart som möjligt. Saknas recensionsdatum, recenserar jag den i samband med att boken släpps om jag hunnit läsa den.

Jag är restriktiv när det gäller recensionsexemplar. Har jag inte intresse av att läsa boken, kommer jag inte att tacka ja. Upplever jag att jag har tidsbrist, kommer jag inte att tacka ja. Denna blogg är något jag driver på min fritid, inte ett företag, vilket innebär att jag premierar lustfylldhet och njutning när det kommer till min läsning.

Jag tackar ytterst sällan ja till böcker inom deckare och spänningsgenren. Det här är genrer som jag personligen har svårt för och det känns tämligen meningslöst att tacka ja till en förfrågan som jag med största sannolikhet kommer plåga mig igenom. Det ska till något mycket speciellt för att jag ska tacka ja.

Vilka böcker som är recensionsexemplar står i recensionen, samt taggas med ”recensionsex”. Till höger kan ni se mina taggar.

Var böckerna kommer ifrån påverkar inte mitt omdöme. Recensioner kan vara såväl positiva som negativa, men min avsikt är att aldrig skriva en elak recension utan att lyfta de bitar jag, som läsare, har problem med. Jag vill informera andra läsare om min ärliga åsikt och vad de kan förvänta sig av en bok.

Att få med en godisbit eller att paketet är snyggt inslaget påverkar inte mitt omdöme. Detta kändes som jag behövde lägga till efter en diskussion i en facebook-grupp för författare där de tyckte att detta var att likställa med en muta. Personligen tycker jag det är lite smått förolämpande att det finns folk som tror att en dumlekola skulle göra mig mer välvilligt inställd till en bok.

Jag kan tänka mig att ta mig an självpublicerade böcker. Detta kräver att du som författare skriver en sammanfattning av vad boken handlar om. Jag bryr mig inte om vad andra recensenter har skrivit om boken, hur många exemplar boken har sålt och sådan information är därför ganska överflödig att skriva i ett mejl till mig. Se åter att jag inte läser oombedda PDF-filer.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 svar på Min policy för recensionsexemplar

 1. Carro skriver:

  Vettig policybeskrivning tycker jag! Synd bara att fler och fler förlag har anammat e-boken som utskick..

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Trots att jag har läsplatta så stör det mig lite att fler och fler förlag föreslår eböcker. Om det är enda alternativet för en bok jag gärna vill ha så tar jag det, men annars så föredrar jag de fysiska exemplaren. Trots utrymmesbrist.
  Kanske också borde skriva en sån här policy… fast mest riktad till alla författare som skickar förslag till mig.

 3. Jan af Osm skriver:

  Hej!
  Jag ramlade på denna din fina sida när jag var och skrev ett inlägg på min blogg.
  Jag får gratulera till en jättefin och intressant sida. Tyvärr saknar jag kompetens att recensera dina böcker och inlägg, för jag har nog med mig själv. Hihihi.
  Hälsningar från,
  Jan af Osm.

 4. Pingback: Veckans skörd #67 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.