Blod säljer av Stephen King

Blod säljer av Stephen King

Författare: Stephen King
Originaltitel: If It Bleeds
Översättare: Jon-Henri Holmberg
Förlag: Albert Bonniers förlag (2020)
Antal sidor: 505 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Blod säljer är en samling med noveller, eller kortromaner, skrivna av Stephen King. Allting inleds med Mr Harrigans telefon, där den unga pojken Craig börjar hjälpa en äldre herre genom att läsa för honom och vattna hans blommor. Fyra gånger om året skickar Mr Harrigan skraplotter till honom och när Craig en dag vinner stort, vill han tacka honom genom att köpa en mobiltelefon åt Mr Harrigan. Något som kommer få oanade konsekvenser för Craigs liv.

Jag vet ärligt talat inte om Stephen King är teknofob eller om teknik bara är ett tacksamt subjekt för skräcklitteratur, men det förekommer ofta att mobiltelefoner just figurerar i hans berättelser. Den här är dock inte särskilt otäck. Istället känns den som en liten vemodig uppväxtskildring och hur hämndbegär kan förvrida oss. Vänskapen mellan Craig och Mr Harrigan är dessutom mycket fint skildrad.

Därefter följer den mycket surrealistiska Chucks liv. Världen tycks vara på väg att gå under. Affischtavlor dyker upp där det står: ”Charles Krantz. 39 fantastiska år. Tack, Chuck!” Men vem är denne Chuck? Och hur hänger han ihop med världens undergång?

Den här novellen berättas i tre led: under apokalypsen, ett ögonblick ur den vuxne Chucks liv och ett ögonblick ur hans barndom. Dessa fragment bildar på slutet en helhet. Det är också en mer vemodig än otäck berättelse om vad som egentligen händer när en människa dör.

Nästa ”novell” i Blod säljer är just titelnovellen och här får vi återse Holly Gibney. Hon följer noggrant nyheterna efter bombningen på högstadieskolan Albert Macready. Något med tv-reportern som är först på plats för att rapportera om tragedin slår henne som underligt. Men ju mer hon nystar i saken, desto större fara svävar hon i. Hon har kommit en farlig varelse på spåren.

Holly Gibney debuterade i Kings deckartrilogi, som jag inte har läst. Däremot var hon också med i Outsidern, som jag har läst med stor förtjusning. Det här är en novell som man bör läsa efter att ha läst den boken. Hon är en förtjusande udda karaktär, som nu hamnar öga mot öga mot en verklig mardröm. Det här är en spännande, ganska typisk Kingnovell som frossar i skickliga karaktärsporträtt och grymheter.

Blod säljer avslutas med Råtta. Här får vi möta författaren Drew, som har nått måttliga framgångar med sina noveller. Men något sätter alltid käppar i hjulen för honom när han ska skriva romaner. Nu har han en ny idé och när han reser till sin pappas gamla stuga hoppas han kunna omsätta den i verkligheten. Snart drabbas han av samma gamla vanliga problem. Men under en storm räddar han livet på en råtta och det leder till oanade konsekvenser…

Det här är definitivt en klassisk Stephen King-novell. Den berör ämnen såsom skrivandet och den där farliga skrivkrampen. Den innehåller också ett inslag av sagoelement, med den olycksbådande känslan av att du ska vara försiktig med vad du faktiskt önskar dig. King är som bäst när han skriver om författare och verkligen suger med oss in i det kreativa flödet, som kräver så mycket disciplin.

Stephen King är egentligen bäst när han skriv kort. Blod säljer bjuder på fyra ypperliga exempel på detta.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.