Snösystern av Maja Lunde

Snösystern av Maja Lunde

Författare: Maja Lunde
Illustratör: Lisa Aisato
Originaltitel: Snøsøsteren
Översättare: Barbro Lagergren
Serie:Årstidskvartetten, #1
Förlag: Bonnier Carlsen (2019)
Antal sidor: 188 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Julians familj har alltid julen varit en stor grej. Det är också den dag han är född. Men i år verkar inget bli sig likt. Det verkar inte ens bli någon jul. Storasyster Junis bortgång har karvat ett hål i familjen. Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är. De blir snabbt riktigt goda vänner. Men snart börjar Julian ana att något inte stämmer. Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är mannen som smyger runt i hennes trädgård? Och varför tycks det vara helt omöjligt att lära henne simma?

Snösystern är första delen i en ny serie av Maja Lunde kallad Årstidskvartetten, där den andra och fristående delen Solvaktaren kommer ut på svenska nästa år. Denna bok är dock en magisk liten saga som utspelar sig kring jul.

Hur skall man egentligen beskriva en läsupplevelse som Snösystern? Det är en vacker, men samtidigt vemodig, berättelse som biter tag i läsaren. Julen är en ljusens och kärlekens högtid, men samtidigt ligger aldrig vemodet långt borta. Maja Lunde förstår sig på att sätta fingret på allt som är underbart med julen och vintern, samtidigt som hon klarar av att skildra det svåra i att vara människa på ett sätt som griper både vuxen och liten. Hon är en författare som tar sin yngre åldersgrupp på allvar och förstår att de begriper mer av det svåra än vuxenvärlden vill låtsas om.

Maja Lundes ord gifter sig perfekt med Lisa Aisatos magiska bilder. Snösystern är ett riktigt praktverk, med dessa klara och färgstarka bilder som riktigt lyckas fånga jul- och vinterkänslan. Det känns som om man skulle vilja rama in flera av teckningarna. Eller bara stanna upp och titta på dem, så att man lyckas rista in varenda detalj i näthinnan.

Snösystern är hjärtskärande vacker och sådär vemodig som bara berättelser kring juletid kan vara.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Snösystern

Solvaktaren

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Snösystern av Maja Lunde

  1. hämtade denna på biblioteket i går

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.